to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 17.06.2017

Κοινωνία

Παρέμβαση στα κεντρικά της «Inditex» για τις συνθήκες «λάστιχο»

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενες και εργαζόμενους μαζί με σωματεία από τον κλάδο του εμπορίου, εργαζόμενους από άλλους κλάδους και με τη στήριξη του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια»


Την Πέμπτη 15 Ιούνη, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κτίριο της διοίκησης του ομίλου Inditex στην οδό Σταδίου.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενες και εργαζόμενους μαζί με σωματεία από τον κλάδο του εμπορίου,  εργαζόμενους από άλλους κλάδους και με τη στήριξη του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια». 

Ο όμιλος INDITEX, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πρωτοστατεί στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας αλλά και στην απελευθέρωση των ωραρίων και της κυριακάτικης εργασίας. Είναι ο πρώτος που επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Στις 4/6 οι εργατικές κινητοποιήσεις μας κατά μήκος της Ερμού μπλόκαραν το άνοιγμά τους, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις μας και η επαφή με τους συναδέλφους πίεσαν ώστε να ανακληθεί η λειτουργία τους στις 11/6, όπως ανακοίνωσαν μόλις δύο μέρες πριν.

Με την παρέμβασή της Πέμπτης στα διοικητικά του ομίλου οι εργαζόμενοι απαίτησηαν να ανακληθούν τα προγράμματα των εργαζόμενων, με τα οποία τους δεσμεύουν και τους εκβιάζουν να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, Κυριακή πρωί, να ενημερωθούν αν θα δουλέψουν ή όχι. «Αυτή η πρωτότυπη μορφή standby κάνει την εργασιακή συνθήκη πραγματικά λάστιχο και αυτό οφείλουμε να το καταγγέλουμε», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στη διαμαρτυρία:

Απαιτήσαμε να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα στη διοίκηση του ομίλου ότι όσο δεν ανακαλούν την απόφασή τους για άνοιγμα τις 32 Κυριακές, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχίζονται και θα δυναμώνουν. Ότι οι εμποροϋπάλληλοι οργανωνόμαστε στις συλλογικότητες και τα σωματεία μας, πλέον μιλάμε πιο ανοιχτά μεταξύ μας για την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες δημιουργούν «αόρατες» επιτροπές στους χώρους δουλειάς τους ώστε να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των εργοδοτών.

Όσο δυναμώνει η επίθεσή τους στις δουλειές μας και στις ζωές μας, δεν θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως θα ήθελαν.

ΥΓ. Με την παρέμβασή μας επίσης δείξαμε στους συναδέλφους των διοικητικών γραφείων του ομίλου ότι οι εμποροϋπάλληλοι στα ρεπό τους μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους κλάδους και να ζητούν την αλληλεγγύη τους…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)