to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:33 | 27.06.2017

Πολιτική

Στη Βουλή η τροπολογία για τους ΟΤΑ: Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με μοριοδότηση των συμβασιούχων

Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους-παρατασιούχους στον τομέα αυτό. Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί σήμερα Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.


Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρα η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους στον τομέα αυτό.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί σήμερα Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.


Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση σήμεα Τρίτη, 27 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση» του κόμματός του: «Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης - που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση - σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιόν μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.



Συνάντηση Σκουρλέτη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σε δηλώσεις του νωρίτερα χτες, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών μετά από τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ:

«Ακούσαμε την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Βεβαίως, η εντύπωση που μας δόθηκε όταν μπήκαμε σε μία αναλυτικότερη συζήτηση, γιατί καταρχήν δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγράφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι το εξής, ότι οφείλουμε απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο. Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές.

Θεωρώ θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία αναγνώρισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σε μία θετική κατεύθυνση και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Θα είδατε ότι σε κάποιους δήμους και ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας ήδη έχει αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εμείς θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της τροπολογίας, για τους λόγους που σας είπα και πριν και θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα αυτό, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους.

Είμαστε διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε -αυτό το είπαμε και προς τους εργαζομένους- οποιαδήποτε πρόταση, άποψη που θα βελτιώνει την πρότασή μας, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου. Οι τόνοι των σκουπιδιών ακόμη υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ ο κ. Τράκας πριν από λίγο είπε ότι απορρίψατε την πρότασή του χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική και ζήτησε ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Π.Σκουρλέτης: Ο κ. Τράκας, έχει δικαίωμα να ζητάει  συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η πρόταση εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ έτσι όπως έχει κατατεθεί, και αυτό ξεκινήσαμε να τους εξηγούμε, δεν μπορεί να σταθεί για πάρα πολλούς λόγους, διότι ξέρετε ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ολόκληρο σκεπτικό, το οποίο δεν μπορείς να παραγνωρίζεις,  και να καταθέτεις προτάσεις απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Δημοσιογράφος: Στα πρώτα πέντε λεπτά ειπώθηκε ότι την απορρίψατε.

Π.Σκουρλέτης: Δεν είναι αλήθεια αυτό και όταν αρχίσαμε να κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεων μας, μετά από την πρώτη επισήμανση σηκώθηκαν κι έφυγαν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν σημεία στην πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε;

Π.Σκουρλέτης: Ναι, για παράδειγμα υπάρχει το ηλικιακό όριο που προβλέπεται για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να διευκολύνουμε έτσι ώστε να μην τεθεί αυτό ως φραγμός.

Δημοσιογράφος: Η δική σας πρόταση είναι μακροπρόθεσμη, δηλαδή και σήμερα να κατατεθεί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αύριο.

Π.Σκουρλέτης: Μπορεί να λειτουργήσει από αύριο και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της. Επαναλαμβάνω ότι δυνατότητες υπάρχουν θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.

Δημοσιογράφος: Αν η ΠΟΕ ΟΤΑ  φτάσει στα άκρα, κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, η στάση της Κυβέρνησης ποια θα είναι;

Π.Σκουρλέτης: Ελπίζω να μην φτάσει στα άκρα, διότι ο καθένας πρέπει να στέκεται στο ύψος των ευθυνών του. Δεν μπορεί αυτή η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία με την στάση της, να αγνοήσει ότι αντικειμενικά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις των μέχρι τώρα εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών μετά από τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ:

Το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με το Προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Στη σημερινή συνάντηση με τη ΚΕΔΕ, την τρίτη κατά σειρά τα τελευταία 24ωρα, διαπιστώσαμε μια κοινή οπτική στα πράγματα, η οποία δεν υπήρχε στην αρχή κι αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Συζητήσαμε αναλυτικά για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει και έχουμε βελτιώσει ενσωματώνοντας, όπως ήδη έχουμε πει, κάποιες από τις επισημάνσεις που έγιναν εκ μέρους των εργαζομένων στα ζητήματα της μοριοδότησης και του ορίου ηλικίας.

Εξίσου θετική θεωρώ την τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Πατούλη, ότι η γνώμη της ΚΕΔΕ είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

Βεβαίως, σήμερα είχαμε αποκαλυπτήρια. Είχαμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας. Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης - που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση – σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία.

Με την πρότασή μας θεωρώ, λοιπόν, και θέλω να το πω για άλλη μια φορά, ότι απαντάμε στο ζήτημα της συνέχισης της δουλειάς των εργαζομένων. Βάζουμε μία τάξη στο τοπίο της καθαριότητας στην Αυτοδιοίκηση, με μόνιμες θέσεις μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ξεμπλοκάρουμε από το σημερινό αδιέξοδο.»          

ΕΡ: Πως διασφαλίζετε ότι δεν θα υπάρξουν ούτε νομικά προβλήματα, ούτε    αντίθεση από πλευρά εκπροσώπων των δανειστών στις αποφάσεις που θα πάρετε κι αν μπορείτε να μας πείτε πόσες θα φτάσουν οι μόνιμες  προσλήψεις τον Μάρτιο;

ΑΠ: «Το τελευταίο το έχουμε ήδη σχολιάσει. Οι θέσεις προσδιορίζονται από τους Οργανισμούς των δήμων, αλλά και από τα έσοδά τους από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Το άλλο είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει βάση, γιατί όπως είπα και πριν μιλάμε για υπηρεσίες οι οποίες πληρώνονται από τους πολίτες και άρα δεν επιβαρύνουν ούτε τους προϋπολογισμούς των  δήμων ούτε τον  κρατικό προϋπολογισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να έχει κανείς μια διαφορετική τοποθέτηση γύρω από αυτό το θέμα.»

ΕΡ: Θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση με την ΠΟΕ – ΟΤΑ ή θα προχωρήσετε στην κατάθεση στη Βουλή σήμερα ή αύριο;

ΑΠ: «Η κατάθεση έχει ήδη δρομολογηθεί και αύριο, κατά 99%, θα ψηφιστεί η διάταξη.».-


Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπιδια στους δρόμους της Αθήνας

Το ενδεχόμενο διάπραξης ενός κακουργήματος και ενός πλημμελήματος ερευνά ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης που ανέλαβε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα σκουπίδια στην Αθήνα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου. Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες.


Αναφορά- καταγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα απέστειλε σήμερα και η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των σκουπιδιών, με την έκκληση να διερευνηθεί το ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)