to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 06.10.2015

Πολιτική

Ρ. Αντωνοπούλου: Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης

Τις δράσεις της Ελλάδας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούνται από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην 56η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 5 και 6 Οκτωβρίου


Κατά τις εργασίες της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπεία εξετάστηκε επί της δεύτερης Περιοδικής Έκθεσης που είχε συντάξει η ελληνική κυβέρνηση το 2012 για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός, στην εισαγωγική και καταληκτική παρέμβασή της, τόνισε ότι ο σεβασμός και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κεντρική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας. Εντούτοις, η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι οι πολιτικές για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, οι επιλογές της συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών και της αυξημένης φορολογίας, όχι μόνο δεν έδωσαν λύση στο ζήτημα του δημοσίου χρέους και δεν κατέστησαν ανταγωνιστική την οικονομία, αλλά υπονόμευσαν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η υπουργός. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας είναι η πιο τρανή απόδειξη του περιορισμού του δικαιώματος στην εργασία στη χώρα μας», συμπλήρωσε η ελληνίδα Υπουργός.

Όπως είπε η κυρία Αντωνοπούλου, στη νέα συμφωνία με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση ενέταξε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, όπως η δημιουργία  150.000 προσωρινών θέσεων από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου. Αυτές οι θέσεις εργασίας, διάρκειας από 8 έως 12 μήνες, θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνηση της οικονομίας και, ως εκ τούτου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ιδιωτική οικονομία.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα ευρύτερα προβλήματα  που παρουσιάζονται σε πολλές χώρες από την υιοθετημένη σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτική λιτότητας και επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, από τους παγκόσμιους οργανισμούς, μέχρι και τον τελευταίο πολίτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)