to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 01.12.2021

Πολιτική

Παρέμβαση Γ. Μπουρνού για να αποκατασταθεί η έκθεση της οικογένειας του Χαλίμ Μπέη στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης

«Η Δημοτική Αρχή Κύτελη προσβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της Μυτιλήνης και εκθέτει τη χώρα» επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την απαράδεκτη και περίεργη αποξήλωση της έκθεσης για την ιστορία της οικογένειας του Χαλίμ Μπέη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης


Ο Γιάννης Μπουρνούς με την ερώτηση, την οποία συνυπέγραψε η Βουλευτής Αχαΐας  και  Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, στηλιτεύει και εναντιώνεται έντονα στην ακατανόητη ενέργεια της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης να αφαιρέσει, κατά την επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, την καινοτόμο και σύγχρονης εκθεσιακής αντίληψης παρουσίαση του ρόλου που διαδραμάτισε στη ζωή της πόλης της Μυτιλήνης η οικογένεια του Χαλίμ Μπέη. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής, σημειώνει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, αποτελεί μνημείο μισαλλοδοξίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη της Μυτιλήνης, ενώ, παράλληλα, περιφρονεί και δυναμιτίζει τις φιλικές σχέσεις και τον αμοιβαίο σεβασμό που έχει αναπτυχθεί, παρά τις κατά καιρούς εντάσεις, ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς. Σαμποτάρει, τέλος, και τη μελλοντική επισκεψιμότητα του νησιού από Τούρκους τουρίστες, όταν αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα τουρκικά παράλια.

Κι όλα αυτά, ενώ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης και οι ιδιοκτήτες του, απόγονοι του Χαλίμ Μπέη, Τζαν και Σεβντά Ελγκίζ, έχουν τροφοδοτήσει στο παρελθόν με διεθνούς εμβέλειας περιοδικές εκθέσεις τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, έχουν συμβάλει με βοηθητικές παρεμβάσεις στη συντήρηση του κτιρίου και έχουν βραβευτεί από τον πρώην ενιαίο Δήμο Λέσβου για την σύσταση στην Κωνσταντινούπολη του συλλόγου «Φίλοι της Μυτιλήνης», που προβάλλει το νησί μας στην Τουρκία.

Καλείται η Υπουργός να τοποθετηθεί επί του θέματος καθώς και να ενεργήσει άμεσα για την άμεση αποκατάσταση της συγκεκριμένης έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, ώστε να αρθεί η πολιτιστική και ιστορική απρέπεια που διαπράττει η οπισθοδρομική δημοτική αρχή του κ. Κύτελη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)