to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 30.10.2014

Κοινωνία

Παρέμβαση φοιτητών στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ - Προκλητική ανακοίνωση για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» στο ΕΚΠΑ (βίντεο - ενημέρωση)

«Τσακιστείτε έξω από την αίθουσα» ήταν μία από τις «εκκλήσεις» Φορτσάκη προς τους παρευρισκόμενους φοιτητές - Ο πρύτανης αποχώρησε μετά από κρεσέντο απειλών προς τους φοιτητές - Οι φοιτητές ζητούσαν να συνεδριάσει η σύγκλητος παρουσία τους, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους εν όψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Πειθαρχικά και ποινικά θα διωχθούν οι φοιτητές.


Ενημέρωση 22:00

Οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Στήριξη υπουργού Παιδείας στις πρυτανικές αρχές .

Συνέχεια στο τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «φοιτητές-δεσμοφύλακες». Όπως αναφέρεται , οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες». Συμπληρώνουν πως «επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου».

Θέση στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στο ΕΚΠΑ πήρε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσφέροντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος:

«Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε (τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη), γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος (…) Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου». (Εφημερίδα των Συντακτών)

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (9 π.μ.) μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμού και εκλογής εκπροσώπων διαφόρων εκεί εκπροσωπούμενων κατηγοριών εργαζομένων και φοιτητών σύμφωνα με τον Νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον Νόμο εκλογή εκπροσώπησής τους στη Σύγκλητο, κάλεσαν από τη Δευτέρα, 27/10, όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του Ε.Κ.Π.Α. να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους Συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένη ώρα (12.30 μ.μ. και εξής), εκτός της επίσημης διαδικασίας, έτσι ώστε να μην τίθενται ζητήματα ακυρότητας ως προς τη σύνθεση του Οργάνου, αλλά και να παραμένει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους Συγκλητικούς.

»Δυστυχώς, ομάδα φοιτητών, γνωστότατων πλέον απόψεων και συνθηματολογίας, εισήλθε στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς άδεια και απαίτησε να συνεδριάσει η Σύγκλητος με την δική της παρουσία και συμμετοχή στην κανονική συζήτηση των θεμάτων. Ο Πρύτανης, όπως όφειλε, ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και να σεβασθούν τον Νόμο και τη διαδικασία, που καθορίζει την επιλογή εκπροσώπων και τη διεξαγωγή διαλόγου. Οι φοιτητές επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους και ο Πρύτανης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου λίγο μετά την έναρξή της. Τότε η ομάδα των φοιτητών απέκλεισε όλες τις εξόδους και επέβαλε διά της βίας την παραμονή των μελών της Συγκλήτου στην αίθουσα, επιμένοντας να συνεδριάσει το συλλογικό Σώμα και να αποδεχθεί την αλλοίωση της σύνθεσής του με την παράνομη παρουσία τους!

»Επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Μετά από περίπου μία ώρα κατακράτησης των Συγκλητικών από τους φοιτητές, διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των Συγκλητικών και οι εισβάλοντες φοιτητές αποχώρησαν. Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι Πρυτανικές Αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

»Τις σημερινές ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής -σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο- ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της ελληνικής κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των Νόμων, οι Πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και το Ε.Κ.Π.Α., πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν. Η διακοπείσα συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο σε ακριβέστερο χρόνο και τόπο που θα καθορισθεί με νεότερη ανακοίνωση».

----------------

Νέος αυταρχικός κατήφορος του Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος αρνήθηκε το πρωί στους φοιτητές να παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Αρνήθηκε κάθε διάλογο με τους φοιτητές, διέκοψε την συνεδρίαση και τους κατηγόρησε ότι τον έχουν αποκλείσει εντός του κτιρίου ζητώντας τους με επιτακτικό τρόπο να αποχωρήσουν απο την αίθουσα. Οι φοιτητές ζητούσαν απο το πρύτανη να πάρει δημόσια θέση για τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών, τη σίτιση και τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων απο άνδρες εταιρίας security. Σε μαζική διαμαρτυρία οι φοιτητές κατηγόρησαν το πρύτανη για τη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου τονίζοντας πως «ποτέ δεν κλειδώσαμε καμία πόρτα και κάθε όργανο πρέπει να λογοδοτεί».   Στο πλευρό των φοιτητών και οι διοικητικοί του πανεπιστημιού που δηλώνουν πως είναι «απαράδεκτο ο πρύτανης να μη κάνει διάλογο με τους φοιτητές» (πληροφορίες: stokokkino.gr). 

Ενημέρωση - φωτογραφίες:  @MakisSinodinos, @dromografos2

14:15 Αριστερή Ενότητα: Βασιλικότερος του βασιλέως ο Θ. Φορτσάκης

13:55 Πλήρης κάλυψη Λοβέρδου στον αυταρχικό κατήφορο Φορτσάκη

13:30 «Μπαχαλάκηδες» οι φοιτητές κατά τον Παπαμιμίκο

10:15 Άνοιξε η πόρτα της αίθουσας Συγκλήτου στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ - Αποχώρησε ο Θ. Φορτσάκης.

10:05 Ο Φορτσάκης καλεί εισαγγελέα

9:55 Φοιτητές καταγγέλλουν ότι κάποιος από την σύγκλητο τους τραβάει φωτογραφίες (στη φωτογραφία διακρίνεται ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ να βγάζει φωτογραφίες τους φοιτητές):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

9:45 Ο Φορτσάκης κάλεσε την αστυνομία επιβεβαιώνει ο ΣΚΑΪ:

9:40 ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ καταφθάνουν με εντολή Φορτσάκη

9:35 Διορία 30 λεπτών για να αποχωρήσουν οι φοιτητές από τον Φορτσάκη, αλλιώς «θα έρθει η αστυνομία».

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

9:30 Αν δεν αποχωρήσουν οι φοιτητές ο Φορτσάκης είπε ότι θα υποβάλει μήνυση. Οι φοιτητές αρνούνται να αποχωρήσουν.

(βίντεο από την παρέμβαση των φοιτητών που καταγγέλλουν τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ)

Νωρίτερα:

Παρουσία φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησε Σύγκλητος στη Πρυτανεία. Ο Φορτσάκης κάλεσε με σκαιό ύφος τους φοιτητές να αποχωρήσουν. Τελικά, η Σύγκλητος διέκοψε και ο πρύτανης αποχωρεί κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών. Ο Θ. Φορτσάκης ζήτησε από τους φοιτητές να ανοίξουν την πόρτα και να αποχωρήσουν γιατί -όπως είπε- είναι όλοι παράνομοι. 

Καμία διάθεση για διάλογο δεν έχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες από τη Σύγκλητο που διεκόπη. «Τσακιστείτε έξω από την αίθουσα» ήταν μία από τις «εκκλήσεις» Φορτσάκη προς τους παρευρισκόμενους φοιτητές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)