to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 17.10.2019

Κοινωνία

Παρέμβαση διαμαρτυρίας στο Τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν διότι εισήλθαν στον αύλειο χώρο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, όπου φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και άνοιξαν πανό.


Η ομάδα διαμαρτύρεται για τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η Τουρκία κατά των Κούρδων στη Βορειανατολική Συρία.

Όπως έγραψε στο twitter η «Αναρχική Ομοσπονδία», πρόκειται για «παρέμβαση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη Ροζάβα από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας στο εσωτερικό του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη».

Στο κείμενο αναφέρεται πως «αν το Κουρδικό κίνημα σε Συρία και Τουρκία ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση καταπιεσμένου λαού που ζητάει την άρση της εθνικής καταπίεσης και τη δημιουργία ενός δικού του κράτους, θα εκφράζαμε τη συμπάθειά μας. Η εθνική καταπίεση είναι μια βαριά μορφή καταπίεσης, δεν μπορούμε παρα να χαιρετίσουμε κάθε λαό που αγωνίζεται, αλλά μέχρι εκεί. Άλλο ένα κρατίδιο στην περιοχή, περισσότερο ή λιγότερο αστικοδημοκρατικό δεν σημαίνει και πολλά. Η μία καταπίεση θα διαδεχτεί την άλλη, τις χειρότερες σφαγές και στην μέση Ανατολή και παντού συνήθως τις κάνουν ομοεθνείς και ομόδοξοι, αν μη τι άλλο 8 χρόνια εμφυλίου στην Συρία το έχουν αποδείξει.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Κουρδικό κίνημα, τον αγώνα του PKK στην Τουρκία, τον αγώνα των μονάδων προστασίας του λαού και γυναικών (YPG/YPJ) στη Συρία. Κι αυτό γιατί επέλεξαν έναν άλλο δρόμο προς την απελευθέρωση από το να βάλουν μια ελίτ βολεμένων ομοεθνών τους να κάνει κουμάντο μέσω του κράτους, όπως συνήθως κάνουν οι εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι πίσω από τα μεγάλα λόγια» σημειώνουν οι αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Την ανησυχία του εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα εξέφρασε την ανησυχία της για την «αποπειραθείσα ενέργεια» ενάντια στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ.

Σήμερα το πρωί περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν διότι εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, όπου φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και άνοιξαν πανό, ανακοίνωσε η ελληνική αστυνομία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την «παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη».

Με ανακοίνωσή του ο Χαμί Ακσόϊ, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η Άγκυρα περιμένει από τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν παρόμοιες απόπειρες και να «διασφαλίσουν πως οι δράστες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και να τους επιβληθεί η τιμωρία που τους αξίζει».

Η Άγκυρα κάλεσε επίσης την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τις αντιπροσωπείες και το προσωπικό της που βρίσκονται στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)