to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 05.09.2015

Πολιτική

Παρεμβάσεις του Γ. Βαρουφάκη για την θητεία του στο ΥΠΟΙΚ & τις εκλογές

Απάντηση στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το «πόσο κόστισε» η διαχείριση του ως υπουργός Οικονομίας, δίνει ο Γ. Βαρουφάκης με άρθρο- παρέμβαση στην «ΕφΣυν, την ώρα που στην εφημερίδα L' Echo δηλώνει «αναποφάσιστος» για το τι θα ψηφίσει στις 20 Σεπτεμβρίου


Υπό τον τίτλο «Πόσο κόστισα;» ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών για συνθηκολόγηση της κυβέρνησης και για ένα «αφήγημα των νικητών» ότι ο Βαρουφάκης βούλιαξε την οικονομία.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο του:

Μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το «αφήγημα των νικητών» έχει ως εξής: Στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε. Αν ο λαός δεν «έσφαλλε» εκλέγοντάς μας, η ανάκαμψη θα συνεχιζόταν και το Μνημόνιο σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν.

Ομως η διαπραγματευτική στάση που κράτησε η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, με πρωταγωνιστή τον υπογράφοντα, βούλιαξε την οικονομία ξανά στην ύφεση και εξανέμισε το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ευτυχώς», την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε πίσω, αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών που κόστισε στη χώρα από 20 μέχρι και 90 δισ., και έσωσε την παρτίδα, ίσως και την πατρίδα.

Δεν είμαι όμως «καλός πολιτικός», καθώς επιμένω να λέω την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε επί υπουργίας μου. Οπως βεβαίως δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη το 2014 επί ημερών των κ. Σαμαρά - Χαρδούβελη.

Στόχος μας ήταν μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη και να μην ξαναφέρει τη χώρα στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια μετά. «Δεν θα συνηγορήσουμε» είπα στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «σε άλλο ένα μεσοπρόθεσμο αδιέξοδο μόνο και μόνο για να πάρουμε 7,1 δισ. τώρα και να τα δώσουμε στο ΔΝΤ».

Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ δεν τα «έχασα» γιατί ήταν ένα ποσό σε ομόλογα που ποτέ δεν ήλεγχε το ελληνικό κράτος έτσι κι αλλιώς και τα οποία η τρόικα θα αποφάσιζε πώς θα τα διαθέσει στις τράπεζες, είτε έμεναν στο ΤΧΣ είτε τα μετέφεραν στην ευρωπαϊκή μητρική του, το ΕΤΧΣ, και μετά ξανά στο ΤΧΣ (όπως θα κάνουν τώρα)

Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι το 2012 υποτίμησαν το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Ετσι, περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να φορτώσουν και αυτήν την εγκληματική αστοχία τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τα capital controls που εκείνοι επέβαλαν τα επικαλούνται τώρα, ψευδώς, ως τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες χρειάζονται όχι 10 αλλά 25 δισ.

Ενας γρήγορος απολογισμός αποδεικνύει ότι ο επιπρόσθετος δανεισμός που προσέθεσε η εξάμηνη διαπραγμάτευσή μας στα ήδη συμφωνημένα της τρόικας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι... μηδενικός

Πολύς λόγος έχει γίνει για τους συμβούλους μου. Αξίζει μια ματιά στο πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό: ακριβώς μηδέν! Κανείς σύμβουλός μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα!

«Αναποφάσιστος ψηφοφόρος» - Δεν θα δημιουργήσει νέο κόμμα και δεν θα συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ε.

Αναποφάσιστος ως προς το ποιό κόμμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L' Echo ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο επειδή, όπως αναφέρει, αισθάνεται υπεύθυνος έναντι των 140.000 ψηφοφόρων που του έδωσαν σταυρό προτίμησης στις προηγούμενες εκλογές, τους συνιστά να μην ψηφίσουν κανένα από τα κόμματα που υποστήριξαν την συμφωνία με την ευρωζώνη, ούτε και τη Χρυσή Αυγή.

Ερωτώμενος γιατί δεν κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές ο Γ. Βαρουφάκης απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ελληνικό εκλογικό σύστημα που επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών. Αναφέρει, επίσης, πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί και πάλι στην Βουλή, αλλά ούτε και να συνεργαστεί με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, με των οποίων τα προγράμματα, όπως επισημαίνει, δεν συμφωνεί.

Ο τέως υπουργός επαναλαμβάνει στη βελγική εφημερίδα την άποψή του ότι το νέο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία δεν θα επιτύχει, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα διατυπώνει την άποψη ότι "οργανώθηκε για να χαθεί", ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση την υπογραφή μίας κακής συμφωνίας, με πρόσχημα την βούληση του ελληνικού λαού. Όμως, αντίθετα προς τις προσδοκίες αυτές ο ελληνικός λαός δεν υποχώρησε και απέρριψε τη σύναψη συμφωνίας, τονίζει ο Βαρουφάκης. Προς επίρρωση δε των λεγομένων του ο τέως υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να μιλήσει σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ του "Όχι", τελικά όλες οι ομιλίες του ακυρώθηκαν. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη επιθυμούσαν την επικράτηση του "Ναι", χωρίς, όμως, να δηλώνει βέβαιος ότι την ίδια άποψη είχε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Καταλογίζει μεσαιωνικές αντιλήψεις στη γερμανική πολιτική ηγεσία ενώ, παράλληλα ,καταγγέλλει τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup. Αναφέρει ότι στόχος του είναι να συνενώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες που ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων αισθάνονται ότι τους αφορούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία της ευρωζώνης. Ερωτώμενος αν στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόμματος πανευρωπαϊκής εμβέλειας ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως δεν το αποκλείει, σημειώνοντας, όμως, ότι πολλά θα πρέπει να συμβούν ως τότε. Καταλήγοντας ο τέως υπουργός αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι κατέπνιξαν την "Άνοιξη της Αθήνας" και ότι εν τέλει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σκληρή διαπραγμάτευση ως και την τελευταία στιγμή, τελικώς δεν εφαρμόστηκε (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)