to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 17.03.2017

Διεθνή

Παρέλαση φρίκης στη Λετονία από εθνικιστές και βετεράνους των SS (βίντεο)

Τα εναπομείναντα πρώην μέλη των λετονικών Waffen SS και νοσταλγοί του ναζισμού παρέλασαν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, προκαλώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα των λαών της Ευρώπης, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος στην μάχη ενάντια στον φασισμό.


Σύμφωνα με το Russian Today, υπολογίζεται ότι στην παρέλαση συμμετείχαν 2.000 ατόμα, ανάμεσά τους μέλη της λεγεώνας αλλά και εθνικιστές νοσταλγοί των ναζί, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα πεσόντα μέλη των λετονικών SS τα οποία στις 16 Μάρτη του 1944,  προσπάθησαν να σταματήσουν προελαύνοντα τμήματα του Κόκκινου Στρατού κοντά την ρωσική πόλη Pskov. Δεν τα κατάφεραν.

Η λετονική λεγεώνα των Waffen-SS δημιουργήθηκε το 1943 με διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ, και σχεδόν 150.000 Λετονοί συμμετείχαν στις δυο μεραρχίες της.

Οι Λετονοί που συμμετείχαν στα SS δεν πολέμησαν μόνο εναντίον του Κόκκινου Στρατού, αλλά ήταν επίσης συνένοχοι στο Ολοκαύτωμα εναντίον Εβραίων της Ευρώπης. Από τους 70.000 Εβραίοι που ζούσαν στη Λετονία πριν της εισβολή του Χίτλερ, οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Μάλιστα, το φασιστικό μένος της λετονικής μεραρχίας των SS ήταν τέτοιο που ακόμακαι μετά την συνθηκολόγηση της φασιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη του 1945, συνέχιζε να πολεμά ακόμη και παραδόθηκε από τους τελευταίους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια παρέλαση. Η πρώτη παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην μετασοβιετική Ρίγα το 1994.

Παρόλα που Λετονική κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την παρέλαση, την αφήνει να πραγματοποείται κάθε χρόνο στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου». Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία καταδίκασαν όπως κάθε χρόνο το γεγονός δηλώντας της απέχθεία τους για την ανοχή της Λετονικής κυβέρνησης. 

Πληροφορίες από Russian Today

 

Χαρακτηριστικό του φασιστικού τους μένους είναι ότι η 19η μεραρχία των λετονικών SS, ή τουλάχιστον ό,τι απέμεινε από αυτήν, συνέχιζε να πολεμά ακόμη και μετά την συνθηκολόγηση της φασιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη του 1945.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)