to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 26.11.2019

πηγή: Kontra

Πολιτική

Πάρε-δώσε» Φρουζή µε Μαξίµου επί Σαµαρά

Το αφεντικό της Novartis και οι επικοινωνίες του µε τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Δηµήτρη Πτωχό. Στην Προανακριτική ο Φρουζής λέει ό,τι θέλει και κάνει τον ανήξερο...


Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Σε ανοικτή γραµµή µε το Μαξίµου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαµαρά ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ως το αφεντικό της Novartis και για θέµατα της Novartis. Και ας λέει ότι δεν ήξερε και ότι τον είχε συναντήσει µόνο µία φορά στη ζωή του. Οι στενές επαφές του Κ. Φρουζή µε το πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαµαρά, ακόµα και για ειδικά θέµατα υπήρχαν έως την τελευταία ώρα, πριν χάσει τις εκλογές η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2015.

Ένα ακόµα e-mail του αφεντικού της Novartis (του Κ. Φρουζή) προς τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Δηµήτρη Πτωχό, στις 2 Δεκεµβρίου του 2014, δείχνει την διαρκή και στενή επαφή της Novartis µε την κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα µε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής ακόµα και σήµερα (στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής) δηλώνει ότι δεν έχει σχέσεις µε τον Αντώνη Σαµαρά, ότι δεν τον γνωρίζει. Είχε συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό µία φορά σε εκδήλωση που παραβρέθηκε ως πρόεδρος του ΣΦEE. «Δίπλα µου καθόταν ο κ. Δασκαλόπουλος ως πρόεδρος του ΣΕΒ», συµπληρώνει ο κ. Φρουζής.

Μόνο που υπάρχει αλληλογραφία µε τον στενότερο τότε συνεργάτη του κ. Σαµαρά, τον Δηµήτρη Πτωχό. Υπάρχει αλληλογραφία για θέµατα λεπτοµερή όπως είναι οι Κλινικές Μελέτες. Ένα θέµα εξαιρετικά ειδικό (βλ. πλαίσιο), µε το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να ασχοληθεί το γραφείο ενός πρωθυπουργού. Για το οποίο µάλιστα ζητάει πληροφορίες το πρωθυπουργικό γραφείο.

Να προσθέσουµε ότι για το ζήτηµα αυτό υπήρχε αλληλογραφία και συζητήσεις µε το υπουργείο Υγείας.

Την προηγούµενη Κυριακή δηµοσιεύσαµε email και πάλι του γραφείου του κ. Φρουζή, στο οποίο φαίνεται η στενή επαφή του Κ. Φρουζή µε το υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριµένα µε τον Αθανάσιο Πλεύρη (νοµικό σύµβουλο του τότε υπουργού Αδ. Γεωργιάδη) όπως και µε τον ΓΓ του υπουργείου Βασίλη Κοντοζαµάνη, που σήµερα είναι υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ των θεµάτων που συζητούσε λοιπόν τον Οκτώβριο του 2014 µε το υπουργείο Υγείας ο Κ. Φρουζής ήταν και οι…Κλινικές Μελέτες. Ένα θέµα ειδικό, όχι στα κεντρικά ζητήµατα των θεµάτων υγείας, το οποίο βεβαίως έχει σηµασία για τις Φαρµακευτικές Εταιρίες, την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων τους. Το θέµα λοιπόν «Κλινικές Μελέτες» το συζητούσε ο κ. Φρουζής µε το υπουργείο Υγείας. Το συζητούσε ειδικότερα και επισταµένως όµως και µε το πρωθυπουργικό Γραφείο. Γιατί; Ποιος ήταν ο λόγος τόσο λεπτοµερούς επικοινωνίας µε τον στενότερο συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού τον κ. Πτωχό; Τι δεν καταλάβαινε το υπουργείο Υγείας (Πλεύρης, Κοντοζαµάνης ή και Γεωργιάδης) για να απαιτείται συνεννόηση µε το πρωθυπουργικό Γραφείο;

Ας δούµε όµως το ίδιο το e-mail της 2ας Δεκεµβρίου του 2014:

Αντικείµενο: Προτάσεις για το Γραφείο του Πρωθυπουργού για τα οικονοµικά οφέλη από τις Κλινικές Μελέτες

Εκ µέρους του κ. Φρουζή Κωνσταντίνου

Καλησπέρα αγαπητέ Δηµήτρη

Όπως µου ζήτησες σου επισυνάπτω κάποια χρήσιµα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την προστιθέµενη αξία των κλινικών µελετών στην οικονοµία, επιστηµονική κοινότητα, κοινωνία και φυσικά ασθενείς.

Κράτησε µε ενήµερο για τα επόµενα βήµατα

Στην διάθεση σου

Κώστας»

Μετά απ’ αυτό υπάρχει επισύναψη ή συνέχεια, µε τις λεπτοµέρειες που παρέχουν στελέχη της Novartis συνεργάτες του κ. Φρουζή που προφανώς ασχολούνται ειδικότερα µε το ζήτηµα «Κλινικές «Μελέτες».

Αναφέρεται λοιπόν

«Καλησπέρα

Επισυνάπτω τα συνολικά οφέλη των ΚΜ και ειδικότερα τα οικονοµικά συνοψίζονται στην 2η σελίδα βάσει µελέτης του ΙΟΒΕ.

Επιπρόσθετα η εξοικονόµηση για την φαρµακευτική δαπάνη από την δωρεάν χορήγηση των φαρµάκωνε επισηµαίνεται εµφατικά στην επισυναπτόµενη πρόσφατη αλληλογραφία που είναι σηµαντικότητα ειδικά για τις στοχευµένες και προηγµένες θεραπείες.

Τέλος βάσει της πρόσφατης µελέτης της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δηµόσιας Υγείας) οι κλινικές δοκιµές αποτελούν «οξυγόνο» για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την οικονοµία της χώρας καθώς σύµφωνα µε την µελέτη αυτή κάθε φορά που εγκρίνεται µια κλινική δοκιµή «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ και προκαλείται σύµφωνα µε τους δηµοσιευµένους δηµοσιονοµικούς πολλαπλασιαστές καθαρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας µας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις 500.000 ευρώ ανα κλινική δοκιµή».

Το κοµµάτι αυτό το υπογράφει στέλεχος ή ειδικός συνεργάτης της Novartis.

Γιατί γίνεται τόσο µεγάλη συζήτηση και µε το πρωθυπουργικό γραφείο για ένα θέµα που τρέχει ως πρακτική δεκαετίες; Και τι ακριβώς ζητάει η Novartis από την τότε κυβέρνηση; Κάτι που έχει αναλύσει και το ΙΟΒΕ του οποίου προΐσταντο πριν γίνει αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών στην κυβέρνηση Σαµαρά ο κ. Στουρνάρας;

Το τεχνικό -οικονοµικό αυτό κοµµάτι δεν είναι το κυρίαρχο αυτή την ώρα.

Η λεπτοµερής συζήτηση η αλληλογραφία µεταξύ Πτωχού-Φρουζή, δίνει την ανοικτή γραµµή επικοινωνίας µε τους συνεργάτες του κ. Σαµαρά.

Πόσο αληθινή λοιπόν µπορεί αν είναι η δήλωση Φρουζή ότι είχε δει τον κ. Σαµαρά µία φορά στη ζωή του;

Το Site της Novartis για το τι Eίναι οι Κλινικές Μελέτες

Οι κλινικές µελέτες είναι η δοκιµή νέων φαρµάκων σε ασθενείς (εθελοντές που συνήθως δεν έχουν άλλη ελπίδα θεραπείας). Διαβάζουµε λοιπόν στο site της Novartis: «Οι κλινικές µελέτες είναι ερευνητικές µελέτες για φαρµακευτικά σκευάσµατα που διεξάγονται σε εθελοντές για να απαντηθούν επιστηµονικά ερωτήµατα και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να διαγνωστούν, να θεραπευθούν ή να προληφθούν παθήσεις…

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ερευνητικά φάρµακα ή οι βιολογικοί παράγοντες ή οι βιοϊατρικές τεχνολογίες δεν έχουν έγκριση κυκλοφορίας από τους Οργανισµούς Φαρµάκων, αλλά υπόκεινται σε ειδικές αξιολογήσεις από Επιστηµονικές, Εγκριτικές και Δεοντολογικές Αρχές πριν την χρήση τους στο πλαίσιο των κλινικών µελετών…

Το υπό µελέτη φάρµακο χορηγείται σε µεγάλες οµάδες πασχόντων (1.000-3. 000) ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσµατικότητα σε σχέση µε τις υπάρχουσες καθιερωµένες θεραπείες και/ή το εικονικό φάρµακο (placebo), να παρακολουθηθούν οι ανεπιθύµητες ενέργειες και να συλλεχθούν πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ασφαλή χρήση του φαρµάκου ή της θεραπείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)