to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων προς περιφερειάρχη Μακεδονίας: Οφείλετε μια συγνώμη στους πολίτες των Σκουριών

Ανοικτή επιστολή απέστειλε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων προς τον περιφερειάρχη Μακεδονίας, Φάνη Παππά. Στην επιστολή, το ΠΜΔ απαντάει στις "ψευδείς και συκοφαντικές" δηλώσεις του περιφερειάρχη, πως οι φωτογραφίες που δόθηκαν από το ΠΜΔ στην δημοσιότητα και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί στις Σκουριές, είναι πλαστές, και οι καταγγελίες του Παρατηρητηρίου, ψεύτικες.


Διαβάστε την επιστολή

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με "πλαστές φωτογραφίες και ψεύτικες καταγγελίες"

Ιερισσός, 15 Φεβρουαρίου 2015

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Στις 6 Δεκεμβρίου 2015 παραβρεθήκατε στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι, όπου κάνατε τις εξής δηλώσεις:

»έωλα για να μην πω ψέμματα τα όσα λέγονται μέχρι τώρα κατά της Ελληνικός Χρυσός. Με πλαστές φωτογραφίες και με ψεύτικες καταγγελίες προσπαθούν πολλοί να στραφούν κατά της εταιρείας».

Οι δηλώσεις σας αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από το μηχανισμό προπαγάνδας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δυσφημιστεί στην κοινή γνώμη το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού και οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους1.

Από τα ιστολόγια της εταιρείας πληροφορηθήκαμε ότι αναφερόσασταν σε φωτογραφίες από εκροές υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας, οι οποίες βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το ρέμα Μαυρόλακκα και όχι ακριβώς μέσα σε αυτό όπως ισχυρίζονταν οι καταγγέλλοντες πολίτες2.

Εν συνεχεία βέβαια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν στην Ελληνικός Χρυσός πρόστιμο ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για 21 διακεκριμένες παραβάσεις σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα, μεταξύ των οποίων και η "διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (εκροές νερών μεταλλείου Ολυμπιάδας)". Πρόκειται για την 4η παράβαση της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης με αρ. πρωτ. 14505/30-9-2015 του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος. Τo σκέλος iii της παράβασης αφορά τη "διάθεση όξινων απορροών με pH=2,67 δια μέσου οχετού σε κλάδο του ρέματος Μαυρόλακκα, κατάντη των χώρων αρσενοπυρίτη, με σημαντικά υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια του όρου β2.β από 55% έως 194.300%"!

Οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι από την εν λόγω παράβαση "προκλήθηκε ρύπανση των επιρανειακών υδάτων και συνεπώς υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 1650/0986 (ΦΕΚ 160 Α'/16-10-1986)".3 Άλλες βεβαιωμένες παραβάσεις αφορούν την ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, τη μη σύννομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, ελλιπή μέτρα χειρισμού επικίνδυνων υλικών κ.λ.π. Η εταιρεία αρνείται όλες τις παραβάσεις, όμως οι αιτιάσεις της απορρίφθηκαν μία προς μία από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί προς τους σχετικούς όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 και η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχίζεται. Αυτά είναι τα έργα της εταιρείας που με τόσο ζήλο υπερασπίζεστε.

Κατά συνέπεια ούτε οι φωτογραφίες ήταν πλαστές ούτε οι καταγγελίες ψεύτικες και αυτό το βεβαιώνει η πλέον αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Εσείς όμως κ. Παππά, ούτε τις δηλώσεις σας ανασκευάσατε ούτε ενοχληθήκατε από την χρήση τους, για τους δικούς της σκοπούς, από την εταιρεία που συνεχίζει να ρυπαίνει.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα: "Σκουριές: Φωτοαποτύπωση της σημερινής κατάστασης και τεκμηρίωση παραβιάσεων της νομιμότητας από την Ελληνικός Χρυσός και τις Δημόσιες Υπηρεσίες στο Υποέργο Σκουριών των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής", η οποία έχει κατατεθεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΑΝΑΦΟΡΑ παρουσιάζει τα ευρήματα της ΕΡΕΥΝΑΣ που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015, μέσω φωτοαποτύπωσης με ειδικό εναέριο εξοπλισμό, στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του Υποέργου Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός. Η συνολική επιφάνεια που αποτυπώθηκε ήταν 8.000 στρέμματα και η ακρίβεια της αποτύπωσης στους άξονες Χ, Ψ, Ζ ±10 εκατοστά. Οι φωτοαποτυπώσεις αποκάλυψαν πλήθος παραβάσεων της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και των πράξεων αδειοδότησης της "επένδυσης" της Ελληνικός Χρυσός οι οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια και περιμένουν απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μια και έχετε αποκτήσει εξειδίκευση στις "πλαστές φωτογραφίες", αναμένουμε να αποφανθείτε και για την "πλαστότητα" ή μη και αυτών των φωτογραφιών.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, οι δηλώσεις σας είναι προϊόν επιλεκτικής και μονόπλευρης ενημέρωσης από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Προτείνουμε για αυτά τα ζητήματα να ενημερωθείτε από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, την Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Και θεωρούμε ότι οφείλετε μία συγγνώμη στους πολίτες της περιοχής που αντιτίθενται στη μεταλλευτική δραστηριότητα, τους οποίους με τις δηλώσεις σας συκοφαντήσατε.

Η παρούσα επιστολή θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης όπως και η όποια απάντησή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)