to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 09.04.2021

Οικονομία

Παρατηρητήριο για την εποπτεία και τον έλεγχο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ζητάει ο Δημ. Παπαδημούλης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ελληνικής Βουλής, για την εποπτεία και τον έλεγχο του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αντίστοιχο με την Επιτροπή που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζεται στη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105/5 FM


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5 FM και στον Νίκο Ξυδάκη έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει έως το τέλος Απριλίου στην Κομισιόν αλλά και με το «παρατηρητήριο» που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: μια ολιγομελή Επιτροπή, η οποία θα ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και εποπτεία με όρους διαφάνειας για το πώς προχωρά το Ταμείο Ανάκαμψης των Εθνικών Σχεδίων και των 27 κρατών μελών και στην οποία ο Δημήτρης Παπαδημούλης, συμμετέχει ως τακτικό μέλος, ο μόνος από την Ελλάδα.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Η εικόνα της Ευρώπης στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών είναι εξαιρετικά αδύναμη και ανεπαρκής. Το τελευταίο περιστατικό που το κατέδειξε με ντροπιαστικό τρόπο, ήταν η συνάντηση της Φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν, με εκείνη όρθια να μην έχει που να καθίσει.
Η ΕυρωπαΪκή ηγεσία βρέθηκε άφωνη απέναντι σε αυτή την προσβλητική συμπεριφορά, η οποία είναι μειωτική όχι μόνο προς τις γυναίκες, υπονοώντας ότι η θέση τους πρέπει να περιορίζεται στην κρεβατοκάμαρα και στην κουζίνα, αλλά και απέναντι στην ίδια την ΕΕ. Και τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό με την Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έκανε ότι δεν κατάλαβε…

Χτες, απέστειλα ανοικτή επιστολή τόσο στην κα Βον Ντερ Λάιεν όσο και στον κο Σαρλ Μισέλ, επικρίνοντας τη στάση τους και σήμερα, μέσω της Ευρωομάδας της  Αριστεράς, ζητώ να έρθουν επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα τέλη Απριλίου να μας πουν τι πέτυχαν με αυτό τους το ταξίδι στην Άγκυρα και γιατί έδωσαν αυτή την ταπεινωτική εικόνα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Μέσα στα πολλά στραβά που κάνει η ΕΕ, έκανε και ένα θετικό, αν και ανεπαρκές, βήμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω αυτού θα έρθουν στην Ελλάδα, με καθυστέρηση αλλά θα έρθουν, πάνω από 30 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από επιχορηγήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει ήδη μια Επιτροπή από 27 μέλη στην οποία έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος, ο μόνος από την Ελλάδα, η οποία θα κάνει τακτικό έλεγχο, θα «ξεσκονίζει» αν θέλετε, τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, αφού εγκριθούν από την Κομισιόν. Τι περιλαμβάνουν, πώς υλοποιούνται κ.ο.κ., monitoring κανονικό.
Και η πρόκληση που δείχνει πόσο πίσω και πόσο αντίθετη με αυτό το κλίμα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ότι αρνείται στην Ελληνική Βουλή αυτό που ήδη έχει υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γιατί το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν, ως προσχέδιο έχει 2000 σελίδες και στους Έλληνες έχει δοθεί δημόσια μόνο μια περίληψη 200 σελίδων. Επιπλέον, αυτό το σχέδιο, το έχει ετοιμάσει μια μικρή ομάδα υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, με τη βοήθεια διάφορων ακριβοπληρωμένων ιδιωτικών συμβούλων, χωρίς καμία διαβούλευση.
Ερήμην της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων, ερήμην ακόμη και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτοί που μετείχαν στην επεξεργασία του σχεδίου, είναι οι λίγοι ισχυροί στον τομέα της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και στον τομέα των έργων, που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από αυτά τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται σα να είναι η προίκα της και όχι χρήματα που αφορούν όλους τους Έλληνες. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, θα μείνει όχι μόνο εκτός του σχεδιασμού αλλά και εκτός της υλοποίησης.

Κα αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις κοινωνικές οργανώσεις: να μην επιτρέψουμε στη ΝΔ να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα σα να της ανήκουν, σα να είναι προίκα της, αλλά προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Να απαιτήσουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση να φτιαχτεί ένα παρατηρητήριο της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή και κοινωνικών οργανώσεων, για το που θα πάνε αυτά τα χρήματα. Και αν αυτό αρνηθεί η κυβέρνηση να το κάνει, ας το πράξει με δική της πρωτοβουλία και με κοινωνική συμμετοχή και με συμμετοχή όλης της αντιπολίτευσης.

Ο μεγάλος ηττημένος, έως και απών, στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου της Ελλάδας, που θέλουν να το εμφανίσουν και τετελεσμένο στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, είναι οι υποδομές, το κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο το κόστος της πανδημίας, έχουμε και μια χαμένη δεκαετία, με χρεοκοπία και τρία μνημόνια, που έχει αδυνατίσει τις υποδομές. Αν τώρα, στην καρδιά της πανδημίας και του τρίτου κύματος δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία, πολλαπλάσια ποσά, ότι για να φέρεις επενδύσεις στην Ελλάδα χρειάζεται να δυναμώσεις τη δημόσια εκπαίδευση, την έρευνα, τις μεταφορές, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης… Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που λείπουν από το σχέδιο της ΝΔ.
Ενώ, υπάρχει, για να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις, ο νόμος-λαίλαπα για τα εργασιακά που κάνει το 8ωρο δεκάωρο, με τις απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)