to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 17.11.2016

Διεθνή

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών

Παρατηρητές στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου πρόκειται να στείλει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Οπως έγινε σήμερα γνωστό στη Βιένη, θα πρόκειται για μία τετραμελή ομάδα παρατηρητών, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αυστρία από τις 28 Νοεμβρίου έως μία εβδομάδα μετά την εκλογική διαδικασία της 4 ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, οι παρατηρητές θα προέρχονται από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία, ενώ, ανεξάρτητα από την επιτροπή αυτή μπορούν να αποσταλούν παρατηρητές και από τις επί μέρους χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Η αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποφασίστηκε έπειτα από την διερευνητική αποστολή που είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο στην Αυστρία δύο συνεργάτες του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι εξέτασαν την κατάσταση μετά την ακύρωση του δευτέρου γύρου των εκλογών της 22 ας Μαίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, και είχαν συναντήσεις με μέλη της Επιτροπής Εκλογών, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και με εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης.

Η Αυστρία δέχεται από το 2007 και μετά την αποστολή διεθνών παρατηρητών σε εκλογικές διαδικασίες στη χώρα και στο παρελθόν είχαν υπάρξει δύο αποστολές παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε αυστριακές εκλογές, στις προεδρικές εκλογές το 2010 και στις βουλευτικές εκλογές το 2013, αποστολές που και στις δύο περιπτώσεις αποτελούνταν από ένδεκα μέλη.

Στους παρατηρητές των εκλογών επιτρέπεται η είσοδος σε όλα τα εκλογικά κέντρα, όπως επίσης η παρουσία τους σε όλες τις συνεδριάσεις των εκλογικών υπηρεσιών, καθώς και στην καταμέτρηση των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων και των επιστολικών ψήφων, που, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, αποτέλεσαν αντικείμενο της προσφυγής του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου, την 1 η Ιουλίου, με μία επικρινόμενη ως "νομικίστικη" απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο αποδέχθηκε προσφυγή που είχε κάνει το Κόμμα των Ελευθέρων, προφανώς εξαιτίας της ήττας του υποψηφίου του, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7 ο/ο, έναντι 50,3 ο/ο του νικητή των εκλογών, του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι και στις 4 Δεκεμβρίου.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφαση του δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο η Αυστρία πρόκειται να αποκτήσει και πάλι επίσημα από τις 26 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα που ορίσθηκε για την ορκωμοσία του - δηλαδή, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες με κενή τη θέση του ύπατου αξιώματος της χώρας, ελέω ακροδεξιάς -- εάν βέβαια μετά την εκλογή του κατά τον επαναληπτικό γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, δεν προκύψει πάλι προσβολή του αποτελέσματος.

Κανονικά, η ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού Προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου, ημέρα που ολοκληρώθηκε με πανηγυρική τελετή αποχαιρετισμού του στην αυστριακή Βουλή, η δεύτερη εξαετής θητεία του έως τότε πρώτου πολίτη της χώρας, του ιδιαίτερα λαοπρόβλητου Χάιντς Φίσερ.

Καθήκοντα προέδρου της χώρας ασκούν συλλογικά μέχρι τις 26 Ιανουαρίου η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων είναι ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές και υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, κατά παράδοξο τρόπο, δεν έχει παραιτηθεί έως σήμερα, όπως θα άρμοζε, του αξιώματος του αντιπροέδρου της Βουλής, λόγω της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)