to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 26.03.2021

Πολιτική

Ένοχη κυβερνητική σιωπή για τον φωτογραφικό διαγωνισμό των 40 εκατομμυρίων για τα self tests της Siemens

Σιγή ιχθύος για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση δίνει δεκάδες εκατομμύρια στη Siemens. Τι προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί στον διαγωνισμό για την προμήθεια - Πέντε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η λαλίστατη κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμιά απάντηση για τον τριήμερο φωτογραφικό διαγωνισμό για την προμήθεια 10.000.000 self test με προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ, σχολιάζει και σήμερα η ΑΥΓΗ. Στο σημερινό briefing η Πελώνη όχι μόνο δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα, αλλά επιχείρησε με τη γνωστή στρατηγική της λάσπης να αποπροσανατολίσει την συζήτηση. «Το απόλυτο κυβερνητικό μπάχαλο με τα self test – Ισχύουν οι δηλώσεις Σκέρτσου, Πιερρακάκη ή οι διαρροές του Μαξίμου;», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με νεότερη ανακοίνωσή του

Παρά τον σάλο που έχει προκληθεί και τη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επεσήμανε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα “τηλεφωνικά κέντρα” στα “δωρεάν self test” μία πανδημία δρόμος», η κυβέρνηση προχωράει κανονικά τον φωτογραφικό διαγωνισμό και μάλιστα εντός τριών ημερών εκ των οποίων μόνο μια είναι εργάσιμος.

Ο fast track φωτογραφικός διαγωνισμός προβλέπει ότι η προμήθεια των 10.000.000 self test θα πρέπει να γίνει εντός επτά ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι ενδείξεις για φωτογραφικό διαγωνισμό είχε διαφανεί ήδη από τις 24 Μαρτίου όταν ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Ανδρέας Γαλανόπουλος επεσήμανε ότι στην αγορά είναι διαθέσιμα μόνο δυο τεστ ένα αμερικανικό και το self test της Siemens που είχε κυκλοφορήσει πριν από τρεις ημέρες και είναι η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει πάρει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Σιγή ιχθύος Μητσοτάκη για τη φωτογραφική πρόσκληση στην αγαπημένη του Siemens

«Ο κ. Μητσοτάκης από χθες τηρεί σιγή ιχθύος για τη φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα self test της Siemens. Ενώ αρνείται επί ένα χρόνο τη συνταγογράφηση των τεστ, λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση των self test της Siemens στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προμηθευτεί 10 εκατ. self test», τονίζει το γραφείο  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισημαίνει ότι ο  κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει:

«Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας);

Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;

Γιατί αγνοεί ότι τα self test δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφού θα δηλώνονται προαιρετικά (!);

Γιατί αγνοεί ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός στο «δωρεάν self test», μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για μοριακό για επιβεβαίωση;

Γιατί αγνοεί την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

Γιατί αγνοεί ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια;»

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, επιβεβαιώνει αυτό που όλη η Ελλάδα υποπτεύεται: Ότι για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων, αυτή τη φορά στην αγαπημένη του Siemens», καταλήγει  η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Τι δείχνουν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού

Στις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στον διαγωνισμό αναφέρονται ως προϋποθέσεις μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η συσκευασία (kit) να φέρει πιστοποιητικό CE-IVD τουλάχιστον για επαγγελματική χρήση, με βάση την οδηγία 98/79/EC

-Να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ 

-Στις οδηγίες να περιγράφεται το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα με σαφήνεια. 

-Στις ενδείξεις αποτελέσματος να υπάρχει ένδειξη εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό 

-Ο χρόνος έκδοσης του αποτελέσματος να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά

Όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες καλύπτει το self test της Siemens και συγκεκριμένα:

SELF TEST SIEMENS

-Πήρε ειδική άδεια BfArM για χρήση από απλούς ανθρώπους στη Γερμανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

-Στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη CE-IVD

-Το αποτέλεσμα βγαίνει σε 15 λεπτά

-Εκτός από την ένδειξη θετικό και αρνητικό υπάρχει και ένδειξη για το εάν κάτι έγινε εσφαλμένα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής και το self test πρέπει να επαναληφθεί.

 ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Πιστός πλασιέ της Siemens ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνιζε την Πέμπτη:

Η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens. Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ.

Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για:


·         Τις εκκλήσεις των ειδικών και της αντιπολίτευσης για το αυτονόητο εδώ και έναν χρόνο: συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας ).

·         Τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ.

·         Το γεγονός ότι «θα δηλώνονται σε πλατφόρμα προαιρετικά», άρα δεν θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

·         Το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιος βγει θετικός με το «δωρεάν» self test, μετά οφείλει να πληρώσει κανονικότατα μοριακό test για επιβεβαίωση, άρα μηδενικό όφελος για τον πολίτη.

·         Την οδηγία του ECDC που τονίζει πως τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ.

·         Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για το πώς θα γίνεται η διανομή τόσο μεγάλου όγκου τεστ και την πλήρη άγνοια των φαρμακοποιών.​

Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος.

ΚΚΕ: Με την ίδια ταχύτητα του διαγωνισμού των self-test θα μπορούσαν να είχαν προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ -με αφορμή την κίνηση της κυβέρνησης να προκηρύξει αιφνιδίως διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self-test για τον κορονοϊό- αφού αναφέρει ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση δεν έσπευσε με την ίδια ταχύτητα να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές ή να πάρει μέτρα για την προστασία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μεταφοράς.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του ΚΚΕ:

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ

«Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία.
Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)