to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ελέω... εκλογών και εσόδων

Παρατείνεται η προθεσμία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.


Η απόφαση του Νίκου Ταγαρά προβλέπει επίσης εξόφληση του προστίμου σε 60 δόσεις | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τροποποιείται παλαιότερη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι η υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου γίνεται μέσα σε έξι μήνες. Με τη νέα ρύθμιση, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου (την 8η/2/2016). Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η προθεσμία μετατίθεται έως τις 8 Φεβρουαρίου 2018. Επιπλέον, το πρόστιμο θα μπορεί να εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Η παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε ώστε να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής και να καταγράψουν το αυθαίρετό τους, ώστε στο μέλλον να μπορεί το ακίνητο να ενοικιαστεί ή να μεταβιβαστεί (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.). Ωστόσο, από το μέτρο έχουν ήδη επωφεληθεί περισσότερα από 800.000 ακίνητα και το Δημόσιο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 2,2 δισ. ευρώ, οπότε αναμένεται η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει κατά την προεκλογική περίοδο.

Από αυτές τις περίπου 800 χιλιάδες δηλώσεις, άνω των 490.000 έχουν πληρώσει ήδη παράβολο και 269.036 έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή. Από το σύνολο των υπό νομιμοποίηση αυθαιρέτων αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων διαθέτουν οικοδομική άδεια (75%), βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές (70%) και αφορούν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (60%) με μέση επιφάνεια κύριων 75 τ.μ. Και βοηθητικών 31 τετραγωνικά μέτρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)