to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 09.12.2012

Κοινωνία

Παράταση μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στις κινητοποιήσεις των δικαστών

Παράταση των κινητοποιήσεων των δικαστών και εισαγγελέων μέχρι 19 Ιανουαρίου 2013 αποφάσισε η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συνέχιση διακοπής των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών) από 12:00 μμ έως 3:00 μμ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η διακοπή των συνεδριάσεων γινόταν από 10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ. Αντίθετα, αποφάσισε την άρση αναστολής δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι δικαστές «δηλώνουν, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την υποβάθμιση του λειτουργήματός τους και την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η μείωση των αποδοχών τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος και πλήττει ευθέως το κύρος και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, «εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς την Πολιτεία, η οποία δεν εξετίμησε την υπεύθυνη στάση, που διαχρονικά επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εργαζόμενοι αγόγγυστα κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για την ορθή απονομή του δικαίου και αξιώνει απ' αυτούς περαιτέρω θυσίες, χωρίς η ίδια να τηρεί τη δική της υποχρέωση για ανάλογη προς το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείρισή τους».

Ακόμη, στο ψήφισμα της ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι «οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

«Βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις του για ένα πλαίσιο λύσης, που θα οδηγούσε σε τερματισμό των κινητοποιήσεων, οι οποίες συνεχίζονται από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)