to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 27.09.2022

Κοινωνία

Παράταση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για τα αντικίνητρα για μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου παίρνει παράταση η εφαρμογή των αντικινήτρων για όσους δεν εγγραφούν στην υπηρεσία του Προσωπικού Γιατρού - Τεράστιες ελλείψεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και στα νησιά


Ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Γιατρό μετατίθεται από την 1η Οκτωβρίου για την 1η Δεκεμβρίου. Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, κυρίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, αλλά και στα νησιά.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπενθυμίζει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου και τονίζει την πάγια θέση του ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός έχιε κάνει σχετική ερώτηση και είχε δηλώσει ότι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό έχει ήδη ναυαγήσει. Το μόνο που έχει γίνει, είχε πει στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Ξανθός, είναι η απλή αντιστοίχιση πληθυσμού κυρίως με γιατρούς του Δημόσιου τομέα (Κέντρων Υγείας- ΤΟΜΥ και Περιφερειακών Ιατρείων), υπό την απειλή των «προστίμων» προς τους πολίτες, που έχουν αναγκάσει πολύ κόσμο να επιλέξει γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας του, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί. «Το "μοντέλο Πλεύρη" οδηγεί σε πλήρη "μετάλλαξη" της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και σε "κακοποίηση" του θεσμού του οικογενειακού γιατρού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)