to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 22.10.2020

Κοινωνία

Παράταση καραντίνας στο προσφυγικό καμπ της ΒΙΑΛ στη Χίο - 3.200 άνθρωποι χωρίς καμιά φροντίδα

Αφού πέρασαν υγειονομικώς άπραγα εννέα ημέρες, με το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ (όπου είχαν εντοπιστεί δύο κρούσματα κορωνοϊού) σε καθεστώς καραντίνας, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχισθεί για άλλες 14 ημέρες η καραντίνα - Από τις 14 Οκτωβρίου και την πρώτη καραντίνα - και παρά τις διαβεβαιώσεις - ουδέν μέτρο προστασίας και ελέγχου ελήφθη κι όλα πήγαιναν κυριολεκτικά στον αυτόματο


Αφού πέρασαν υγειονομικώς άπραγα εννέα ημέρες, με το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ σε καθεστώς καραντίνας, η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών, προεξάρχοντος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, αποφάσισε να συνεχισθεί για άλλες 14 ημέρες η καραντίνα, έως τις 4 Νοεμβρίου 2020.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή από τις 14 Οκτωβρίου και παρά τις διαβεβαιώσεις, ουδέν μέτρο προστασίας και ελέγχου ελήφθη κι όλα πήγαιναν κυριολεκτικά στον αυτόματο έως σήμερα Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020.

Σήμερα αναμένεται η άφιξη κλιμακίου του ΕΟΔΥ

Σήμερα, λοιπόν, μαζί με την παράταση της καραντίνας αναμένεται – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – η άφιξη κλιμακίου του ΕΟΔΥ – από Αθήνα, συνεπικουρούμενο και από το τοπικό – στο ΚΥΤ, προκειμένου να αρχίσουν οι μαζικοί έλεγχοι (rapid test) για κορονοϊό στον προσφυγικό πληθυσμό του κέντρου, καθώς και στους εργαζόμενους.

Προσώρας, δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιά έκταση και πόσο γρήγορα θα γίνουν οι έλεγχοι, που θεωρητικά και κατά τις διαβεβαιώσεις θα άρχιζαν την περασμένη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. Το διάστημα αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την εξάπλωση του κορονοϊού, δεδομένου ότι επί της ουσίας και η καραντίνα δεν τηρήθηκε αφού οι εργαζόμενοι πήγαιναν κανονικά στην δουλειά τους και η διαβεβαίωση για πρόσθετη υγειονομική παρουσία δεν υλοποιήθηκε.

Καταγγελία από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Στο έλεος του κορονοϊού, με μηδενικές σχεδόν προφυλάξεις, βρίσκονται πρόσφυγες και εργαζόμενοι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, αποδίδοντας στην κυβέρνηση τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στο ΚΥΤ.

«Έχει περάσει μια βδομάδα σχεδόν από τότε που διαγνώστηκε ο covid-19 σε έγκυες πρόσφυγες και η μόνη ενέργεια που έγινε από το υπουργείο, πέρα από τη μεταφορά κάποιων κρουσμάτων, ήταν το lockdown που κι αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όλοι οι εργαζόμενοι συνέχισαν και συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει ότι «το ΚΥΤ λειτουργεί πλέον χωρίς γιατρό, ενώ είναι αμφίβολο για το ποιος κάνει την ιχνηλάτηση. Γενική απολύμανση του χώρου της ΒΙΑΛ πραγματοποιήθηκε μετά από πέντε μέρες.

Ακόμα και οι πρόσφυγες που έχουν τον ιό, στεγάζονται σε κοντέινερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους, ενώ τα μέτρα υγιεινής είναι ανύπαρκτα».

Το Σωματείο καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των προσφύγων με δωρεάν τεστ σε πρόσφυγες – μετανάστες και όλους τους εργαζόμενους

«Μόνο καραντίνα»: 3.200 άνθρωποι χωρίς καμιά φροντίδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη ΒΙΑΛ διαμένουν σε υποτυπώδεις συνθήκες 3.200 άνθρωποι

Η ΒΙΑΛ «φιλοξενεί» 3.200 ανθρώπους, αφού η «αποσυμφόρηση» προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, στη ΒΙΑΛ πριν από 3 μήνες (20/7/2020) διέμεναν 4.365 άνθρωποι, 1.165 περισσότεροι δηλαδή. Αρα, κάθε μήνα φεύγουν από τη Χίο μόλις 400 άνθρωποι...

Με πληροφορίες από το τοπικό ειδησεογραφικό site astraparis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)