to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 05.03.2021

Κοινωνία

Παράταση αγωνίας σε Ελασσόνα - Λάρισα μετά το νέο σεισμό των 5,9R - Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, που σημειώθηκε στις 8.38 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης, σκόρπισε ξανά την αγωνία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής - Στα αυτοκίνητά τους κοιμήθηκαν πολλοί κάτοικοι της Λάρισας, υπό το φόβο των μετασεισμών - Σε σκηνές διαμένουν οι κάτοικοι χωριών όπως το Δαμάσι που χτυπήθηκε πιο σκληρά από τον πρώτο σεισμό


Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης έσπειρε ξανά την αγωνία στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, αλλά και στη Λάρισα. Οι σεισμολόγοι θεωρούν πως το φαινόμενο των «διπλών» σεισμών δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους και προτρέπουν τους κατοίκους αν τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές να μην κατοικούν σε αυτά. 

Η νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή ήταν μία ακόμη νύχτα φόβου για τους κατοίκους της περιοχής της Ελασσόνας αλλά και της πόλης της Λάρισας, καθώς συνολικά 30 μετασεισμοί ...ταρακούνησαν την περιοχή μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με μεγαλύτερο τα 3,7 Ρίχτερ στις 05.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, επίκεντρο 17 χλμ δυτικά της Ελασσόνας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ.

Αυτοψίες και ελέγχους πραγματοποιεί κλιμάκια από 114 μηχανικούς οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες και Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο ως το τέλος της ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

  • Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. 
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο από σήμερα ξεκινά η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Σε πάρκα και πλατείες οι κάτοικοι της Λάρισας

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που επανέφεραν το φόβο το βράδυ της Πέμπτης, μιάμιση περίπου ημέρα μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ, έβγαλαν και πάλι τους Λαρισαίους στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες.

Ενδεικτικό της ανησυχίας, είναι το βίντεο που ακολουθεί όπου καταγράφεται η κατάσταση στο πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), εκεί όπου έχουν συνωστιστεί δεκάδες Λαρισαίοι με τα αυτοκίνητά τους.

Δαμάσι: Σε σκηνές πολλοί κάτοικοι

Στο χωριό Δαμάσι έχουν στηθεί, ήδη μετά τον σεισμό της Τετάρτης, σκηνές στο γήπεδο του χωριού για τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας είναι σοβαρές, όπως καταδεικνύουν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη. Από τα 294 κτίρια, στα οποία διενεργήθηκαν ήδη αυτοψίες, τα 205 έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και τα 89 κατοικήσιμα.

Για τις εξελίξεις  ως το βράδυ της Πέμπτης, διαβάστε ακόμη: Νέος σεισμός στην Ελασσόνα: 2 στα 3 σπίτια μη κατοικήσιμα (φωτογραφίες)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)