to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 08.12.2020

Πολιτισμός

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΘΑ στο υπουργείο Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 8/12 τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της Π.Ο.Θ.Α. με αυστηρή την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα


Σε ανακοίνωση της για τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ, η ΠΟΘΑ επισημαίνει:

Μετά την επιστολή μας προς τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Οικονομικών με αίτημα κοινή σύσκεψη και συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου μας, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αντιπροσωπεία της Π.Ο.Θ.Α. και των πρωτοβάθμιων Σωματείων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Του θέσαμε τα ζητήματα του Μητρώου και ιδιαίτερα της άρσης της καταληκτικής ημερομηνίας εγγραφής, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στο επίδομα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, την επέκταση των επιδομάτων για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Επίσης όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι και της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας. Καθώς και αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων. Τέλος ζητήσαμε να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΠΟΑ «..προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό...» (άρθρο 69) που αφορά στον ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στα συναρμόδια Υπουργεία και θα στηρίξει το αίτημά μας για κοινή τηλεδιάσκεψη. Από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις μέχρι οι διαβεβαιώσεις να γίνουν πράξη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος δεσμεύεται στον κόσμο της εργασίας ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του χώρου, μέχρι να υπάρξουν μέτρα στήριξης τώρα και για όλους.

Τα αιτήματα

Στη σχετική ανακοίνωση πριν τη διαμαρτυρία, η ΠΟΘΑ τόνιζε:

Το δεύτερο ολικό lockdown ήρθε ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας.  Τη στιγμή που ολόκληρος ο Νοέμβριος παρήλθε με τον Πολιτισμό σε αναστολή, είναι σχεδόν βέβαιο – με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων – πως το ίδιο θα συμβεί και το μήνα Δεκέμβριο. Ζητάμε επείγουσα κοινή τηλεδιάσκεψη και με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας) για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, το μητρώο καλλιτεχνών και τα επιδόματα.

Αναλυτικά:

1. Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής (20/10/2020) στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πληρούν τις λοιπές τυπικές προϋποθέσεις.
2. Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε αντίθεση με το επίδομα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο για το επίδομα αυτό είναι η 15η και όχι η 20η Οκτωβρίου.
3. Αυτόματη επέκταση και άμεση εκταμίευση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο τουλάχιστον και στη συνέχεια το υπόλοιπο διάστημα που οι χώροι πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστοί.
4. Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι ΚΑΙ της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας.
5. Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων.
6. Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΠΟΑ «..προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό…» (άρθρο 69) που αφορά στον ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)