to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το «παράπονο του νομοθέτη»

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και τον νομοθέτη, ο οποίος εκτός από παράπονο έχει και παραμύθια, με τον παραμυθά να είναι ο δράκος.


Ο νομοθέτης ασκεί εξουσία. Έτσι μπορεί να προκαλέσει παράπονα, παράδοξο όμως να παραπονιέται ο ίδιος: Ο Υπουργός έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, ζητά λογικά τις υπηρεσίες ειδικών για την προπαρασκευή σχεδίου νόμου και το προωθεί στη Βουλή, όπου οι βουλευτές ψηφίζουν. Όλοι δρουν κατά βούληση θεσμική και ατομική. Ποιος να παραπονεθεί;

Όπως είναι γνωστό προ ημερών ένας νέος νόμος (4855/2021) τροποποίησε σε μεγάλη έκταση τον Ποινικό μας Κώδικα, ψηφισμένο μόλις το 2019 μετά από δεκαετή περίπου νομοπαρασκευαστική εργασία. Ο Ποινικός Κώδικας του 2019 μεταρρυθμίστηκε υποτίθεται ως άστοχο κατασκεύασμα του Σύριζα μετά από πόρισμα Επιτροπής που συνέστησε ο σημερινός Υπουργός. Χαρακτηριστικό της βιαστικής αντιμεταρρύθμισης είναι η πρωτοφανής τιμωρητικότητα. Οι ήδη πολυάριθμες στην Ελλάδα προβλέψεις ισοβίων πολλαπλασιάστηκαν, οι προϋποθέσεις τους χαλάρωσαν ώστε να επιβάλλονται ευκολότερα, η αυστηρότητα αντικατέστησε την αναλογικότητα ως μέτρο της δικαιοσύνης και αναμένεται σε λίγο χρόνο οι ήδη υπερπλήρεις φυλακές μας να «πήξουν» αφόρητα και να αποδοκιμάζονται από μια έκπληκτη Ευρώπη.

 

Προ ημερών, λοιπόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συζήτησε σε επίκαιρη επιστημονική ημερίδα τις τελευταίες αλλαγές, έχοντας μεταξύ των ομιλητών και δυο μέλη της «Επιτροπής Τσιάρα», τους καθηγητές Ν. Μπιτζιλέκη και Λ. Μαργαρίτη. Και οι δύο τους καταξιωμένοι στον ακαδημαϊκό χώρο (ΑΠΘ, είχαμε στενή συνεργασία για πολλά χρόνια). Ο Ν. Μπιτζιλέκης χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση την αυστηροποίηση, και σημείωσε ότι αυτή δεν αποτελούσε καρπό της συγκεκριμένης Επιτροπής στην οποία μετείχε. Ο Λ. Μαργαρίτης, πρόεδρος της επιτροπής, ήταν οξύτερος, αναφέροντας ότι οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν στον Υπουργό αυτά που νομοθετήθηκαν. Προσέθεσε μάλιστα «ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα, και πάντως δεν νομοθετεί καμιά νομοπαρασκευαστική επιτροπή - δυστυχώς για τις νομοπαρασκευαστικές».

Αυτό ήταν το «παράπονο του νομοθέτη».

Πόσους ενδιαφέρουν αυτά; Πολλούς, αφού είναι δυστυχώς πολυάριθμοι οι δράστες και τα θύματα των εγκλημάτων που ζητούν δικαιοσύνη. Οι δύο καθηγητές μίλησαν θαρραλέα, δεν είναι απλή υπόθεση να διαψεύδεται ο Υπουργός ο οποίος διαρκώς επικαλούνταν το πόρισμα της Επιτροπής του , σε άλλη χώρα ή εποχή η θέση του θα κλονιζόταν.

Επιστημονική και πολιτική υποχρέωση όμως καλεί εδώ και σε μια προσωπική διάψευση: Όχι, δεν ισχύει γενικά ότι στην Ελλάδα δεν νομοθετεί καμιά νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Νομοπαρασκευαστικές επιτροπές παρήγαγαν τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του 2019 ως έργα αμιγώς επιστημονικά χωρίς καμιά υπουργική παρέμβαση. Οι Επιτροπές αυτές μάλιστα επίτηδες είχαν συσταθεί το 2015 με Νόμο κι όχι με υπουργική απόφαση, ώστε το έργο τους να παραδίδεται και να ψηφίζεται μόνο συνολικά με μια ψήφο χωρίς καμιά δυνατότητα κατ’ άρθρο αλλαγών. Εξ όσων γνωρίζω μάλιστα και στο παρελθόν (προ του 2015) με τις προηγούμενές της συνθέσεις η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Ποινικό Κώδικα εργάστηκε χωρίς καμιά υπουργική ή άλλη υπουργική παρέμβαση στο έργο της.

Εκτός δηλαδή από το παράπονο, υπήρξαν και τα παραμύθια για το νομοθέτη: Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη τη μαγική κατατρόπωση της εγκληματικότητας μέσω της κατάργησης του «Νόμου Παρασκευόπουλου». Παραμύθι, αφού μεταξύ άλλων ο Νόμος αυτός ήταν ήδη καταργημένος και η εγκληματικότητα φυσικά συνέχισε να ζεί και να βασιλεύει. Στη συνέχεια η ΝΔ ανακάλυψε ότι έφταιγε η ποινική νομοθεσία που ήταν δήθεν έργο του Σύριζα. Παραμύθι κι αυτό για τη νομοθεσία, ή μάλλον ωμό ψεύδος, αφού οι Ποινικοί Κώδικες του 2019 ήταν έργο δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, καθηγητών, χωρίς καμιά κομματική ταυτότητα. Άλλωστε, χωρίς κοινωνική πολιτική και μόνο με προβλέψεις για δυσανάλογες ποινές, η εγκληματικότητα δεν μειώνεται. Ιδού η πραγματικότητα που συγκαλύπτεται!

Στα σημερινά παραμύθια για το νομοθέτη, θα το καταλάβαιναν αυτό και τα μικρά παιδιά, δράκος είναι ο παραμυθάς. Έτσι αυτός ζει καλά, και ο λαός χειρότερα.

* Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)