to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για τη «βελτίωση» του ανθρώπινου οργανισμού

Η νέα έκθεση «Γνώμη» της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για τη «βελτίωση» των χαρακτηριστικών του ανθρώπου, επισημαίνει την έλλειψη στοιχείων και τον κίνδυνο παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, κυρίως για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.


Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εξέτασε το ζήτημα της «βελτίωσης» της πνευματικής και ψυχικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού μέσω φαρμάκων και άλλων παρεμβάσεων και εξέδωσε τη σχετική Γνώμη πάνω στο ζήτημα αυτό, το οποίο έχει έλθει στο προσκήνιο διεθνώς, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει σχεδόν πλήρης έλλειψη πληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Διαπιστώνοντας πως υπάρχει παντελής έλλειψη στοιχείων σχετικά με την έκταση της χρήσης μεθόδων βελτίωσης της διανοητικής και ψυχικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού στην Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από ερευνητικούς φορείς και τη συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, η Επιτροπή κρίνει ότι «ο κίνδυνος παραπληροφόρησης, κυρίως για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι σοβαρός». Γι” αυτό, συνιστά το ενημερωτικό σημείωμα για τη χρήση των φαρμάκων αυτών να αποτελεί αντικείμενο ειδικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές (ΕΟΦ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου κλπ). Όσον αφορά, ειδικότερα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τονίζει ότι «η ευθύνη του ιατρού και του φαρμακοποιού για την κατάλληλη πληροφόρηση του ενδιαφερομένου είναι αυξημένη».

«Ο πολλαπλασιασμός των αιτιών των ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό -κυρίως στους νέους-, που στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να ορισθούν ως «παθολογικές», εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης (υπερβολική αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, έντονη οικονομική δυσπραγία, ανασφάλεια για το μέλλον κλπ), επιβάλλει απολύτως μια τέτοια οργανωμένη πρωτοβουλία από την πλευρά της πολιτείας», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η επιλεκτική διέγερση περιοχών του εγκεφάλου με ηλεκτρικά ή μαγνητικά σήματα και η χρήση φαρμάκων, αποτελούν μεθόδους που ήδη εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών και διανοητικών δυσλειτουργιών. Όμως, οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με μεθόδους που είναι δυνατό να είναι διαθέσιμες στο μέλλον, όπως η γενετική παρέμβαση σε γονίδια που συνδέονται με νοητικές λειτουργίες και οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστών, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς, με σκοπό τη βελτίωση της διανοητικής ή της ψυχικής τους κατάστασης.

Ήδη, κατά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διεθνώς η αυξανόμενη χρήση ουσιών (νικοτίνης και καφεΐνης) ή και συνταγογραφούμενων φαρμάκων από υγιείς ανθρώπους, κυρίως νέους (φοιτητές), με στόχο την ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής τους, την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους τους, αλλά και την αντιμετώπιση της φυσιολογικής υπερκινητικότητας σε παιδιά.

Από τη μία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αυτονομία ενός υγιούς προσώπου περιλαμβάνει και επιλογές σχετικά με τη βελτίωση της διανοητικής ή της ψυχικής κατάστασής του. Συνεπώς, η βελτίωση αυτή εντάσσεται στο δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.

Από την άλλη, όμως, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (πρόεδρος της οποίας είναι ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Παπαδημητρίου) επισημαίνει ότι η χρήση «βελτιωτικών» ουσιών σε παιδιά για μη θεραπευτικούς σκοπούς δεν είναι καταρχήν θεμιτή. Αλλά και στους ενήλικους, όπως υπογραμμίζει, η χρήση φαρμάκων βελτίωσης της μνήμης ή της προσοχής ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά άλλες νοητικές λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, «η χρήση μεθόδων βελτίωσης των διανοητικών και ψυχικών λειτουργιών προϋποθέτει πάντοτε την έγκυρη και πλήρη ενημέρωση του ενδιαφερομένου ως προς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τις πιθανές παρενέργειες».

Για τη μελέτη του θέματος, η Επιτροπή προέβη σε σχετικές ακροάσεις του ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας Γ. Χριστοδούλου και του αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Κολαΐτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)