to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 17.09.2012

left.gr

Πολιτική

Παραπλανητική η δήθεν επιτυχία του «Ξένιου Δία»

Πολύς λόγος γίνεται από κυβερνητικούς παράγοντες, τον τελευταίο καιρό, για τη συμβολή του "Ξένιου Δία" στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Απαντάμε σε αυτό το ερώτημα με στοιχεία από την ίδια την Αστυνομία και τα ΜΜΕ που με διθυράμβους υποδέχτηκαν τον "Ξένιο Δία"...


Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών από τον Έβρο, ως επιχείρημα υπέρ της επιτυχίας του κατ' ευφημισμό και μόνο "Ξένιου Δία", είναι παραπλανητικές. 

Το Υπουργείο αποσιωπά τη σημαντική αύξηση της εισόδου μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και από άλλα σημεία εισόδου στη χώρα το μήνα Αύγουστο,"κλείνει τα μάτια" στην ανυπαρξία υποδομών υποδοχής αυτών μεταναστών στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φαρμακονήσι, όπου οι μετανάστες διαμένουν στο ύπαιθρο χωρίς κανένα δικαίωμα, καμιά παροχή στέγης ή σίτισης και καμία υγειονομική ή άλλη φροντίδα και, επίσης, αδιαφορεί πλήρως ακόμα και για τις ανακοινώσεις της αστυνομικών των Δωδεκανήσων που επισημαίνουν τα οξεία εργασιακά και άλλα προβλήματα που μένουν ανεπίλυτα από τη σιωπή και την αδράνεια του Υπουργείου.


Η αποτυχία του "Ξένιου Δία"


Ο "Ξένιος Δίας" αναδεικνύει το αδιέξοδο της μεταναστευτικής πολιτκής, καθώς άλλαξαν και θα αλλάξουν και στο μέλλον τα σημεία εισόδου μεταναστών στη χώρα. 

Απαιτείται μία άλλη, ριζικά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική μακριά από τη σκλήρυνση των μηχανισμών αποτροπής εισόδου των μεταναστών με την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, σε πρώτο στάδιο, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση όσων περνάνε από την Ελλάδα και να τούς δίνεται η δυνατοτητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες προορισμού τους, δηλαδή μστις πλούσιες χώρες του Βορρά.



Επιστολή των αστυνομικών για τα προβλήματα



Επιστολή "για τη λαθρομετανάστευση στα νησιά" έστειλαν όλες οι αστυνομικές ενώσεις του νομού Δωδεκανήσων. 

Στην επιστολή που έχει αποδέκτη αρχικά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, καθώς και τους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τους δημάρχους και πολλούς ακόμη, οι αστυνομικοί κάνουν σαφή τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και μιλούν για ανυπαρξία σχεδιασμού. 

Αναφέρουν μάλιστα ότι οι «λαθρο»μετανάστες πλέον μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου, ύστερα από τα μέτρα που πάρθηκαν στον Έβρο. 


Αναλυτικά η επιστολή: 

«Η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε χθες στην Σύμη και στη Λέρο, νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και παραμονής λαθρομεταναστών, μας δημιούργησε τεράστια ανησυχία... μιας και επιβεβαιώθηκε η υποψία μας για την ανυπαρξία σχεδιασμού. 

Με το υπ’αριθμ. 404/7/1α από 20-8-12 έγγραφο μας σας εκφράσαμε τους φόβους για την πιθανή μετατόπιση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά του Αιγαίου μετά από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην περιοχή του Έβρου. 

Οι προβληματισμοί μας έγιναν πιο έντονοι όταν κατά την διάρκεια του γενικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 24-08-2012 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όταν σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στον εκπρόσωπο της φυσικής μας ηγεσίας δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση. 

Η σημερινή μας επίσκεψη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οι συνεχείς (έγγραφες) αναφορές των Συναδέλφων μας, οι οποίες σας έχουν διαβιβαστεί υπηρεσιακά, αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα συμβαίνουν. 

Το γεγονός ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην Αστυνομία, κάνει την αντιμετώπισή της ακόμα πιο δύσκολη. Θεωρούμε ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει ερασιτεχνισμούς και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι Αστυνομικό αλλά Εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Η κατάσταση που επικρατεί στις ανωτέρω υπηρεσίες είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, αφού μία απόδραση δεν αποτελεί πλέον πιθανό ενδεχόμενο αλλά βεβαιότητα, καθώς η ανυπαρξία χώρων κράτησης επιτρέπει στους κρατούμενους να περιφέρονται χωρίς να μπορούν οι Αστυνομικοί να τους περιορίσουν. 

Επίσης, η παραμονή στους ίδιους χώρους ανήλικων παιδιών-γυναικών και ανδρών κρατουμένων αυξάνει τις πιθανότητες για την τέλεση αδικημάτων ακόμα και σεξουαλικής φύσεως μεταξύ τους. Οι εμπλεκόμενοι Αστυνομικοί βιώνουν μία απίστευτη καταπίεση, αφού πέρα από τις απαράδεκτες συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, το ενδεχόμενο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, καθώς και η ανασφάλεια λόγω του κινδύνου απόδρασης ή εξέγερσης των κρατουμένων έχει επιβαρύνει το κλίμα ακόμα παραπάνω. 

Επειδή, όμως, οι επισημάνσεις δεν είναι ποτέ αρκετές, και τα σχέδια επί χάρτου απέτυχαν, σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες από τις προτάσεις μας που πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίησή τους θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος: 

- Κεντρική διαχείριση των διαθέσιμων πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού - FRONTEX με στόχο την όσο το δυνατό πυκνότερη κάλυψη της περιοχής για την αποτροπή της εισόδου. 

- Την ενεργοποίηση του στρατού που υπάρχει στα νησιά προκειμένου να φυλάσσονται τα σημεία που αποβιβάζονται οι λαθρομετανάστες (είναι συγκεκριμένα σε κάθε νησί). 

- Αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος με αυτή της περιοχής του Έβρου, όπου αποσπάστηκαν εκεί 1.881 Αστυνομικοί και η ενίσχυση με ανάλογο αριθμό και των νησιών του Αιγαίου. 

- Μέριμνα για την άμεση μεταφορά από τα ακριτικά νησιά των λαθρομεταναστών, τα οποία δεν είναι προετοιμασμένα να δεχθούν το βάρος της παραμονής του, ενώ οι μικρές κοινωνίες τους δεν θα αντέξουν την επιβάρυνση με πολλαπλάσια προβλήματα. 

- Άμεση εφαρμογή του Π.Δ.235/2007 που προβλέπει την ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης στη Ρόδο και την Κω.»




Η αύξηση εισόδου μεταναστών αγγίζει το 150%


Κατά 150% έχει αυξηθεί η είσοδος μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Τα νησιά που προσελκύουν περισσότερο τους διακινητές είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Πάτμος, η Λέρος και η Σύμη, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά και κατ' αναλογία η πλειονότητα των συλλήψεων από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο από την 1η μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του bloko.gr που αναφέρει ότι μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο έγιναν 397 συλλήψεις αλλοδαπών στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ο αριθμός αυτός έφτανε μόλις στις 168 συλλήψεις.


Τα ίδια ως άνω στοιχεία υιοθετεί και το Mega:

Αναφέρει επίσης ότι η μείωση που ανακοινώνει το υπουργείο αφορά μόνο τον Έβρο.



Πύλες εισόδου τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα


Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μετανάστες που μπαίνουν από την Τουρκία διαμέσου των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. 

«Μετά τα γεγονότα στη Συρία, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικά στη Λέσβο, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί περίπου 25 συλλήψεις και μέσα στον Αύγουστο ο αριθμός αυτός τετραπλασιάστηκε», λέει ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

"Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σάμο όπου μόνο την περασμένη Δευτέρα, όπως ενημερώθηκα, συνελήφθησαν 40 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο'', σχολίασε στην Καθημερινή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής.


"Για το γεγονός αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, λόγω του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος που δεν επιτρέπει στην περιφέρεια να βοηθήσει. Οχι μόνο μας έχουν περικόψει το 68% των χρημάτων που λαμβάναμε, αλλά μας υποδεικνύουν και το πώς θα τα διαθέσουμε. Μας έχει αφαιρεθεί επίσης και η διοικητική μέριμνα. Παλαιότερα, μισθώναμε κάποια ξενοδοχεία στη Λέρο, όπου παρέμεναν φρουρούμενοι οι λαθρομετανάστες. Η αστυνομία δεν ξέρω πώς να λύσει το πρόβλημα. Εμείς πάντως δεν έχουμε πλέον καμία αρμοδιότητα" λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Eβδομήντα τρεις μετανάστες, πιθανόν από τη Συρία και το Αφγανιστάν, βρίσκονται εδώ και δυο εβδομάδες στο Φαρμακονήσι, όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr η Ομάδα Πολιτών Λέρου. Σύμφωνα με την Ματίνα Κατσιβέλη, μέλος της Ομάδας, 20 εξ αυτών είναι παιδιά, ενώ άλλοι 53 κρατούνται στην Αστυνομική Αρχή της Λέρου.

Το Φαρμακονήσι είναι πλήρως ακατοίκητο και μόνο μια ομάδα στρατού βρίσκεται εκεί σε κυλιόμενες βάρδιες. Στο νησί δεν υπάρχει κανένα παράπηγμα, ούτε μπορούν να παρασχεθούν οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, εάν κανείς τις χρειαστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)