to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραπαίει η σουηδική κυβέρνηση - Ρυθμιστής η ακροδεξιά

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στη Σουηδία, καθώς το ακροδεξιό Κόμμα των Δημοκρατών, που ενισχύθηκε σημαντικά στις τελευταίες εκλογές, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός και πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων κινδυνεύει με κατάρρευση.


Ο Στέφαν Λόφβεν δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός | REUTERS/Maja Suslin/TT News Agency

Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πλέον ανοιχτό, διότι η κυβέρνηση αρνείται να επεξεργαστεί εκ νέου το σχέδιο του προϋπολογισμού. Αν ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε αλλαγές στα θέματα της φορολογίας και των δαπανών, ενδεχομένως να κέρδιζε υποστήριξη από τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Ο Λόφβεν, πριν από λίγο, δηλώνοντας πρόθυμος να αποσύρει προσωρινά το σχέδιο προϋπολογισμού εφόσον προχωρήσουν οι συνομιλίες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κάλεσε το μπλοκ της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης- πλην των ακροδεξιών- για διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να αφήσουν πίσω τους τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις

Το δικό του, εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού έχει ήδη καταθέσει το δεξιό κόμμα των Μετριοπαθών - το σουηδικό σύνταγμα το επιτρέπει- και υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να το αποσύρει. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Οι ακροδεξιοί Δημοκράτες, που λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων έχουν καταστεί ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό των Μετριοπαθών, παρ' όλο που δεν μετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)