to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 03.06.2012

πηγή: https://left.gr/95

Κοινωνία

Το παράνομο εμπόριο οργάνων ανθεί στην Ευρώπη της κρίσης

Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων δεν περιορίζεται πια στον αποκαλούμενο "τρίτο κόσμο". Τα κρούσματα επεκτείνονται σε χώρες, όπως την Ελλάδα, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση γράφει ρεπορτάζ των Νew York Times.


Άρθρο των New York Times

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να πουλήσουν μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε διάφορες ιστοσελίδες από νεφρά, μέχρι σπέρμα ή και μητρικό γάλα με τις τιμές για ένα πνεύμονα , για παράδειγμα, να αγγίζουν τα 250.000 δολάρια.

O Παβλ Μιρκοβ από το Βελιγράδι κοιτάζει μαζί με τη γυναίκα του Ντανιέλα νευρικά κάθε λίγα λεπτά τα e-mail του, περιμένοντας με απόγνωση κάποιον αγοραστή για το…νεφρό του, το οποίο πουλάει προς 30.000 ευρώ ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην για αυτόν και την οικογένειά του.


Έχοντας χάσει τη δουλειά του σε εργοστάσιο κρέατος στα 50 του χρόνια και μη έχοντας άλλους πόρους για να ζήσει αυτός, η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά, ο Μιρκοβ διαθέτει προς πώληση το νεφρό του καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος «Όταν πρέπει να βάλεις φαγητό στο τραπέζι, το να πουλήσεις ένα νεφρό δεν φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία».

Μιρκοβ δεν αποτελεί την νοσηρή εξαίρεση μιας κοινωνικής πραγματικότητας αλλά μάλλον ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε μία παγκόσμια νοσηρή πραγματικότητα. Η ανέχεια και η φτώχεια που διαρκώς εντείνονται σε διεθνή κλίμακα, οδηγούν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οργάνων του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στη διακίνηση 15.000 έως 20.000 νεφρών στη μαύρη αγορά οργάνων σε ετήσια βάση. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των νεφρών που μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο προέρχονται από τη μαύρη αγορά.


Στις χώρες που παραδοσιακά εδραζόταν το παραεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες, τώρα έρχονται να προστεθούν και χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σερβία που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.


Άνθρωποι εξαθλιωμένοι από τη φτώχεια προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά διαθέτουν προς πώληση διάφορα ζωτικά τους όργανα, όπως νεφρά, πνεύμονες, μυελό των οστών ή κερατοειδείς , σε πιο εύπορους ανθρώπους που τα χρειάζονται για να ζήσουν, όντας βαριά ασθενείς. Μέχρι 100.000 χιλιάδες ευρώ διαθέτουν κάποιοι για ένα νεφρό καλύπτοντας ξεχωριστά τα έξοδα για την επέμβαση και τα αεροπορικά εισιτήρια του «δότη».


Πρόσφατα στην Ελλάδα 46χρονος επιχειρηματίας στον Πειραιά ανέφερε στα Μέσα Ενημέρωσης πως ο μόνος τρόπος ώστε να μην καταλήξει στο δρόμο αυτός και η οικογένειά του ήταν να πουλήσει το νεφρό του για 100.000ευρώ, ενώ προσέλαβε μέχρι και ιδιωτικό ντετέκτιβ για να τον βοηθήσει να βρει αγοραστή.


Στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρωσία υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να πουλήσουν μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε διάφορες ιστοσελίδες από νεφρά, μέχρι σπέρμα ή και μητρικό γάλα με τις τιμές για ένα πνεύμονα , για παράδειγμα, να αγγίζουν τα 250.000 δολάρια.


Ο Παβλ Μίρκοβ αναφέρει βέβαια πως η διαδικασία εύρεσης αγοραστή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμα και 6 μήνες μετά την αγγελία του, καθώς πρόσφατα ένας άντρας από το Μάνχαϊμ της Γερμανίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον προσφέροντάς του και τα έξοδα της επέμβασης αλλά και τα έξοδα μετακίνησης τελικά εξαφανίστηκε.


Μία γυναίκα από την ΠΓΔ της Μακεδονίας προσέφερε 20.000 δολάρια για ένα νεφρό από τη γυναίκα του Ντανιέλα δηλαδή 10.000ευρώ χαμηλότερα από την τιμή που ζητούσε η ίδια. Η Ντανιέλα τόνισε ότι φέρει ομάδα αίματος 0 ρέζους που στην αγορά οργάνων μπορεί να δεχτεί μία αύξηση κατά 10.000 δολάρια επιπλέον λόγω της υψηλής συμβατότητας του μοσχεύματος.


Ο Μιρκοβ με τη σειρά του εξηγεί πως δεν αισθάνεται κανέναν φόβο για την τελική επέμβαση και πως νιώθει ντροπή για το γεγονός ότι παραβιάζει το νόμο. «Περισσότερο φοβάμαι ότι δεν έχω χρήματα να φροντίσω τα παιδιά μου», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει «Πρόκειται για το σώμα μου και θα έπρεπε να μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω».


Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ανθρώπων που τελικά στάθηκαν πιο τυχεροί, όπως ο 26χρονος Σέρβος Έρβιν Μπάλο, πατέρας δύο παιδιών, ξυλουργός στο επάγγελμα που όταν αποφάσισε να παρουσιαστεί σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μαζί με την 4χρόνων κόρη του κάνοντας έκκληση για κάποιον που θα ήθελε να αγοράσει το νεφρό του, δέχτηκε πρόταση από τον Μίλος Παζάκοβ , διευθυντή τοπικού σχολείου της περιοχής που παρακολούθησε την εκπομπή και του προσέφερε δουλειά ως οδηγό στο σχολείο προς 190ευρώ το μήνα και δωρεάν δίδακτρα για τα παιδιά του.


Όπως ωστόσο αναφέρει ο Μίρκοβ νοσταλγώντας την παλιά Γιογκοσλαβία , όταν το σοσιαλιστικό κράτος προσέφερε δωρεάν εκπαίδευση και δουλειά, τότε που ήταν ανήκουστο να πουλάς το νεφρό σου για να ζήσεις « Είναι ντροπή που οι συνάνθρωποί μου κατέληξαν να πουλούν τα όργανά τους, δεν είχα σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό ούτε όταν τα πράγματα ήταν χειρότερα».

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)