to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 24.07.2013

Πολιτική

Παράνομη, καταχρηστική, απάνθρωπη και αντιδημοκρατική η κράτηση στα κρατητήρια-κολαστήρια των αστυνομικών τμημάτων – Αναφορά έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το Τμήμα Δικαιωμάτων και οι ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το Τμήμα Δικαιωμάτων και οι ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η αναφορά-καταγγελία για τα κρατητήρια-κολαστήρια των αστυνομικών τμημάτων, που κατέθεσαν στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Βαμβακά, Θ. Δρίτσας, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Α. Σταμπουλή και Δ. Τσουκαλάς. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων  της Ομόνοιας, της Κυψέλης, της Δραπετσώνας και της Καλλίπολης, τα οποία επισκέφτηκαν τους τελευταίους μήνες, οι βουλευτές δήλωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις βρήκαν ανθρώπους πολλαπλάσιους της χωρητικότητας των κρατητηρίων στοιβαγμένους σε χώρους χωρίς φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Μολονότι οι χώροι αυτοί προορίζονται για κράτηση μέχρι και 48 ωρών, οι κρατούμενοι υφίστανται ένα μαρτύριο απροσδιόριστης διάρκειας, που μπορεί να φτάσει και τους 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, δεκάδες ή και εκατοντάδες έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες δικαιούμενοι ασύλου (όπως π.χ. Σύροι) –ανάμεσά τους βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, τοξικοεξαρτημένοι, ακόμα και άνθρωπος με κομμένο πόδι– κρατούνται σε χώρους βρώμικους, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, χωρίς τα βασικά είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας –συχνά χωρίς καν σαπούνι–, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, με ακατάλληλη και ανεπαρκή σίτιση, χωρίς επαρκή ρουχισμό και υπόδηση, χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα και συχνά υφιστάμενοι βία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποκομμένοι από την επικοινωνία με τον έξω κόσμο –οικείους, συνηγόρους–, και στερούνται ακόμα και την αυτονόητη ενημέρωση για τη διάρκεια και τους λόγους της κράτησής τους, καθώς και τα μέσα άμυνάς τους κατά αυτής. Και όλα αυτά, ενώ η διοικητική κράτηση την οποία υφίστανται, αποτελεί μέτρο που προβλέπεται κατ’ εξαίρεσιν.

Η παράνομη και ρατσιστική πρακτική των μαζικών συλλήψεων («Ξένιος Δίας»), για την οποία είναι υπεύθυνος ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι η άλλη όψη αυτών των συνθηκών, που συνιστούν βασανιστήριο και, εντούτοις, αποτελούν κεντρικό πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η εφιαλτική αυτή «κανονικότητα» έχει οδηγήσει σε αυτοκτονίες κρατουμένων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και απεργίες πείνας, σε παρεμβάσεις διεθνών οργανισμών και αλλεπάλληλες καταδίκες της χώρας (αλλά όχι των υπευθύνων), ενώ πρόσφατα προκάλεσε και την παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοψία: Άνθρωποι «φαντάσματα» σε υπόγεια κρατητήρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)