to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 06.10.2022

Κοινωνία

Παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία με μία ακόμη προσφυγή Κεραμέως

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύτηκε σήμερα η 1066/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης


Την κήρυξη της απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ ως παράνομης αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από μία ακόμη προσφυγή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία θέλει να επιβάλλει σιωπητήριο στους δασκάλους των δημόσιων σχολείων επειδή εναντιώνονται στον αντιεκπαιδευτικό θεσμό του «μέντορα» και του «εκπαιδευτικού συντονιστή» που επιχειρείται να εφαρμοσθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύτηκε σήμερα η 1066/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι η δεύτερη απεργία-αποχή που μπλοκάρεται με πρωτοβουλία της υπουργού, η οποία είχε προσφύγει την περασμένη βδομάδα στη δικαιοσύνη και κατά αντίστοιχης απόφασης της ΔΟΕ για το ίδιο ζήτημα, προσφυγή που φυσικά το δικαστήριο έκανε δεκτή, ανεβάζοντας κι άλλο τον αριθμό των νομικών παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει το ΥΠΑΙΘ κατά του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η Νίκη Κεραμέως δεν έχασε δευτερόλεπτο σπεύδοντας να ανακοινώσει την κήρυξη της απεργίας των δασκάλων παράνομη στον λογαριασμό της στο Twitter με πανηγυρικό ύφος, υπερθεματίζοντας μάλιστα τη «νίκη» της απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα και προβάλλοντας ως λογική τόσο αυτή την απόφαση όσο και την προηγούμενη που αφορούσε στην απεργία της ΔΟΕ.

Παρότι η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στο συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, ήδη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, η υπουργός Παιδείας επιμένει στο αφήγημα των «ευεργετικών» αλλαγών που συντελούνται στην παιδεία, επιχειρώντας να τις περιβάλλει με τον μανδύα της προόδου.

«Δεν θα υποταχθούμε στις απαγορεύσεις»

Νωρίτερα, οι εκπαιδευτικοί είχαν απαντήσει άμεσα μετά την προσφυγή Κεραμέως κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλίστριες δασκάλες Ντίνα Ρέππα και Ασβεστά Ειρήνη, με χρόνια παρουσία και δράση στη δημόσια εκπαίδευση δήλωσαν στο ΔΣ της ΔΟΕ, εκ μέρους της συνδικαλιστικής παράταξης των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων:

«Η σιωπή είναι συνενοχή. Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να συνεδριάσει ΤΩΡΑ και να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Δεν θα υποταχτούμε στις απαγορεύσεις.

Αναμενόμενη και χωρίς εκπλήξεις η αγωγή του υπ. Παιδείας κατά της ΑΔΕΔΥ για την απεργία – αποχή της ΔΟΕ. Μια κίνηση που είναι αντίστοιχη της επιθετικότητας της κυβέρνησης εναντίον του δικαιώματος της απεργίας, εφαρμόζοντας το ν. Χατζηδάκη.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία αποχή ενάντια στους θεσμούς του μέντορα και ενδοσχολικού συντονιστή, ενάντια στην αντιπαιδαγωγική και καταστροφική για το δημόσιο σχολείο, αξιολόγηση που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ να ποινικοποιήσει για άλλη μια φορά τους αγώνες του κλάδου, στέλνοντας στα δικαστήρια την προκηρυγμένη απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ, δείχνουν περίτρανα την πλήρη απομόνωση του υπουργείου Παιδείας από τον εκπαιδευτικό κόσμο. Αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στέκεται αντίθετη στην πολιτική του υπουργείου και δεν την υλοποιεί γι’ αυτό ο μόνος δρόμος για το υπουργείο και την Κεραμέως είναι να την επιβάλει «δια ροπάλου». Με τη νέα προσφυγή  επιβεβαιώνει ότι όλα όσα διακηρύσσει για τους εκπαιδευτικούς που δήθεν στηρίζουν την πολιτική της, είναι παραμύθια. Η νέα προσπάθεια μπλοκαρίσματος της Απεργίας Αποχής θα απαντηθεί άμεσα κι αποφασιστικά από τους εκπαιδευτικούς.

Τώρα είναι η στιγμή να αναγκαστεί το ΥΠΑΙΘ να τα πάρει όλα πίσω!

Απαιτούμε από τη ΔΟΕ:

να επαναπροκηρύξει Α-Α από όλες τις διαδικασίες από τους θεσμούς της ατομικής αξιολόγησης (μέντορες κ.λπ.)
να καλέσει και να συντονίσει την επαναπροκήρυξη Α-Α από τα πρωτοβάθμια σωματεία

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η νέα παραπομπή της Α-Α της ΑΔΕΔΥ στα δικαστήρια από  την Κεραμέως ζητήσαμε την άμεση σύγκλιση του ΔΣ της ΔΟΕ προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και σχεδιασμός για τη συντεταγμένη απάντηση του κλάδου σε κάθε ενδεχόμενο.  Οι  συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ) σιωπούν και αρνούνται να καθορίσουν ακόμα και την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ δε λένε κουβέντα για τα επόμενα βήματα για τη συνέχιση της Α-Α και του αγώνα. Δίνουν πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της και δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το αν σχεδιάζουν να αφήσουν ακάλυπτους τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς στα σχολεία που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη διάλυση του συλλόγου διδασκόντων, την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τις εκτρωματικές διαδικασίες που επιβάλλει στο έργο των σχολείων.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη τις αντιδραστικές αλλαγές που  απειλούν το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.

Αν το ΔΣ της ΔΟΕ αρνηθεί να προχωρήσει στα παραπάνω, καταθέτουμε αυτή την πρόταση σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (ΔΣ/ΓΣ/επιτροπές αγώνα κ.λπ.) ώστε να υλοποιηθεί σε συντονισμό των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων.

Αυτά οφείλουν να σηκώσουν τη σκυτάλη της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου! Να συνεχίσουν τον αγώνα με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)