to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 21.12.2016

Διεθνή

Παράνομες οι φοροαπαλλαγές σε ισπανικές εταιρίες αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως είχε δίκιο να χαρακτηρίζει παράνομες τις φοροαπαλλαγές προς ισπανικές εταιρίες με μερίδια σε ξένες εταιρίες.


Σε μια υπόθεση που ίσως δώσει ενδείξεις για το πώς οι δικαστές θα κινηθούν σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις που αφορούν τη Starbucks και την Apple, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το Γενικό Δικαστήριο έκανε λάθος ακυρώνοντας την απόφαση της Κομισιόν το 2014.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά συνέπεια παρέπεμψε τις δύο υποθέσεις, μία εκ των οποίων αφορά την Banco Santander, και πάλι στο Γενικό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δύο αποφάσεις το 2009 και το 2011, δήλωσε ότι το σχέδιο, που εφαρμόστηκε σε ισπανικές εταιρίες οι οποίες είχαν μερίδιο τουλάχιστον 5% σε μια ξένη εταιρία για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για την παροχή κρατικής βοήθειας και κάλεσε την Ισπανία να ανακτήσει τα χρήματα αυτά.

Ενώ η ισπανική περίπτωση είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά την ουσία και τα γεγονότα σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν τη Starbucks και την Apple, η ετυμηγορία δείχνει ότι ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχημάτισε μια ευρύτερη άποψη για το τι αποτελεί κρατική βοήθεια σε σχέση με το Γενικό Δικαστήριο.

Η Κομισιόν είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση, λέγοντας ότι επαναφέρει σε ισχύ τις αποφάσεις της για την κρατική βοήθεια και ότι τώρα θα συνεργαστεί με τις ισπανικές αρχές για την ανάκτηση αυτών των χρημάτων.

Η απόφαση του δικαστηρίου στην ισπανική υπόθεση θα μπορούσε να δώσει μια ένδειξη για τη στάση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με αποφάσεις της Κομισιόν σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές πολυεθνικών όπως η Starbucks και η Apple, για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί εφέσεις στο Γενικό Δικαστήριο από την ολλανδική και την ιρλανδική κυβέρνηση. Η Κομισιόν ζήτησε από την Apple τον Αύγουστο να καταβάλει στην Ιρλανδία το ποσό ρεκόρ των 13 δισεκ. ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους, κρίνοντας ότι η εταιρία είχε λάβει παράνομη κρατική βοήθεια. Η Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η Starbucks, η Fiat Chrysler και άλλες 35 εταιρίες είχαν επωφεληθεί από αντίστοιχες παράνομες συμφωνίες φορολογικών πλεονεκτημάτων με αρκετές χώρες της ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)