to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 03.10.2014

Οικονομία

Το παραμύθι δεν είχε... Ντράγκι: Τέλος στα σενάρια «εξόδου από το Μνημόνιο» από τον πρόεδρο της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέστησε σαφές προχθές (Πέμπτη) ότι χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής (βλέπε Μνημόνιο), το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν πρόκειται να δει σεντ από πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων του προς την κεντρική τράπεζα


Την εκτίμηση ότι "η επόμενη ημέρα" του Μνημονίου είναι άλλο ένα Μνημόνιο επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ΕΚΤ ακυρώνοντας με απόλυτο τρόπο την επικοινωνιακή καμπάνια Σαμαρά - Βενιζέλου περί τέλους της τρόικας και εξόδου στις αγορές από το 2015. Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράζει ενυπόθηκους τίτλους (ABS) και καλυμμένα ομόλογα που έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη από ΒΒΒ- υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα στην οποία ανήκουν οι τράπεζες που τα κατέχουν θα βρίσκονται "σε πρόγραμμα με την Ε.Ε.".

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων (ABS) από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι οι χώρες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής».  Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,05%. Η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων θα γίνει το δ' τρίμηνο του έτους, πρόσθεσε.  Τα προγράμματα αυτά, που θα έχουν διάρκεια δύο χρόνων, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκτίμησε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό για το ύψος των αγορών. 

Σύμφωνα με την Αυγή, δεδομένου ότι το ύψος του διετούς προγράμματος αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ, η προϋπόθεση του Μ. Ντράγκι σημαίνει ότι, για να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο Μνημόνιο και τα επόμενα δύο χρόνια. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερνε να περάσει τα σκληρά μέτρα που ζητάει τώρα η τρόικα, από το 2015 θα έπρεπε να πάρει ένα ακόμη Μνημόνιο!

«Χθες ο Ντράγκι και σήμερα ο Γιούνκερ, στήνουν το πλαίσιο του νέου Μνημονίου. Τέλος στα παραμύθια Σαμαρά - Βενιζέλου. Απλά θα το πουν αλλιώς...», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο twitter

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)