to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 20.08.2019

Διεθνή

Εισαγγελική εντολή για αποβίβαση των μεταναστών του Open Arms στην Λαμπεντούζα

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν απόψε την άμεση αποβίβαση στη Λαμπεντούζα όλων των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο κοντά στο νησί.


Η εντολή αυτή δόθηκε από την εισαγγελία του Αγκριτζέντο αφού ο εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο ανέβηκε προηγουμένως στο πλοίο, μαζί με δύο γιατρούς, για να διαπιστώσει την κατάσταση, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε μέσω του Facebook ότι αναμένει από τους εισαγγελείς να δώσουν εντολή εκκένωσης του σκάφους.

Η ισπανική οργάνωση είχε ζητήσει κατ' επανάληψη να επιτραπεί στους περίπου 100 μετανάστες, που παραμένουν επί 19 ημέρες πάνω στο πλοίο, να αποβιβαστούν στην Ιταλία.

Ο εισαγγελέας διέταξε επίσης να κατασχεθεί προληπτικά το πλοίο μόλις φτάσει στο λιμάνι, στο πλαίσιο μιας έρευνας κατ' αγνώστων με την υποψία της παράνομης κράτησης προσώπων, παράλειψης και άρνησης παροχής βοήθειας. Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή αφορά προσωπικά τον ίδιο.

"Αν νομίζει κανείς ότι θα με φοβίσει με την πολλοστή προσφυγή και έρευνα, γελιέται. Θα ήταν λάθος, αφού καταφέραμε να πείσουμε την Ισπανία να στείλει ένα πλοίο (για να παραλάβει τους μετανάστες), τώρα να τους αποβιβάσουμε στην Ιταλία και να δικάσουμε τον υπουργό Εσωτερικών που εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας", τόνισε.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν ένα πολεμικό σκάφος για να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στις Βαλεαρίδες. Η Μαδρίτη έλαβε αυτήν την απόφαση αφού καμιά δεκαριά άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας στις ιταλικές ακτές.

Δεκαεννέα μέρες στη θάλασσα συμπληρώνονται με τους ταλαιπωρημένους μετανάστες να παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους ανήμποροι να ανατρέψουν την κατάσταση.

Οι σχεδόν 100 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο Open Arms πρέπει να επιτραπεί να αποβιβαστούν και να μεταφερθούν στην Ισπανία αεροπορικώς, όχι διά θαλάσσης, υπογράμμισε η ΜΚΟ, το πλοίο της οποίας τους διέσωσε.

Το Open Arms προστέθηκε με τη σειρά του στα πλοία στα οποία απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να υποδεχθεί το πλοίο, αλλά η οργάνωση στην οποία ανήκει, η ProActiva OpenArms, απέρριψε την πρόταση, εξηγώντας ότι η απόσταση που θα χρειαστεί να διανυθεί είναι τεράστια, ενώ οι ιταλικές ακτές απέχουν ελάχιστα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο της μκο Open Arms, το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπου απαγορεύεται να αποβιβάσει τους μετανάστες.

Ως σήμερα το πρωί, στο πλοίο συνέχιζαν να είναι αποκλεισμένοι 98 μετανάστες, αφού άλλοι εννέα από τους διασωθέντες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα για ιατρικούς λόγους, μετέδωσε το ANSA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οκτώ από τους εννέα μετανάστες έχουν πρόβλημα υγείας: ένας τους, με καρδιακή αρρυθμία, και μια γυναίκα με προβλήματα όρασης διακομίστηκαν σε πολυκλινική, ενώ ένας άνδρας με ψωρίαση και οι υπόλοιποι μετανάστες, με κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα, οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στο μικρό νησί.

Οι μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα επί σχεδόν τρεις εβδομάδες και καταλαμβάνονται ολοένα περισσότερο από ανυπομονησία και απόγνωση. Η οργάνωση λέει πως πρέπει να αποβιβαστούν σε ασφαλές λιμάνι το ταχύτερο καθώς δυσκολεύεται όσο περνούν οι μέρες να διατηρήσει κατάσταση στο πλοίο ειρηνική.

Απελπισμένοι μετανάστες πέφτουν στη θάλασσα,

Δέκα μετανάστες πήδηξαν σήμερα από το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να φθάσουν κολυμπώντας στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ η Μαδρίτη θα προτείνει μια νέα λύση αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη».

Ένας άνδρας πήδηξε στη θάλασσα στην αρχή της ημέρας, ανέφερε η μκο στον λογαριασμό της στο Twitter μεταδίδοντας σχετικό βίντεο.

«Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε (στη Λαμπεντούζα από την ιταλική ακτοφυλακή) αλλά δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση», εξήγησε μία εκπρόσωπος της Open Arms στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μερικές ώρες αργότερα «εννέα άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φθάσουν στις ακτές της Λαμπεντούζα (...) Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε η μκο σε ένα άλλο τουίτ.

Αυτοί οι εννέα άνθρωποι, ορισμένα από τους οποίους δεν φορούσαν σωσίβια, διασώθηκαν και βρίσκονταν γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελάδας) «πάνω σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής οργάνωσης.

Ορισμένοι από τους μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Open Arms 19 ημέρες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των μεταναστών που είχαν διασωθεί από το Sea Watch 3 στα τέλη Δεκεμβρίου πριν από την αποβίβασή τους στη Μάλτα στις 9 του περασμένου Ιανουαρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)