to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 19.02.2016

Διεθνή

Ξαφνική εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής, το βράδυ οι συνομιλίες για το βρετανικό ζήτημα (ενημέρωση)

Σε... δείπνο μετατράπηκε το προγραμματισμένο «αγγλικό πρωινό» της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι διμερείς επαφές του Ντέιβιντ Κάμερον με ηγέτες χωρών - μελών της ΕΕ συνεχίζεται σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση - Ο Κάμερον έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διμερών επαφών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός για να μπορέσει να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας της ΕΕ στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλοι ηγέτες χωρών μελών αναζητούν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρυσή τομή, προκειμένου η Βρετανία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη θέση της στην ΕΕ από το οποίο να μην προκύψει απόφαση για ένα Brexit.

Νεότερη ενημέρωση 

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το βρετανικό ζήτημα με άγνωστη μέχρι στιγμής την ώρα κατάληξης.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία. 

«Μια τελική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι τελικώς οδεύουμε προς το προσχέδιο μιας συμφωνίας», έγραψε ο κ. Σόμποτκα στο Twitter.

Η Τσεχία ηγείται μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες θέτουν όρια στις προτεινόμενες μειώσεις των επιδομάτων για τους Ευρωπαίους εργαζομένους στη Βρετανία.Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημείωνε πως "η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο", είπε ο αξιωματούχος αυτός, καθώς πιθανή είναι και η παράταση της Συνόδου και το Σάββατο.

 

Αναλυτικότερα

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα (ώρα Βρυξελλών) και επρόκειτο να συνεχιστούν με το «βρετανικό πρωινό». Το βρετανικό πρωινό έγινε μεσημεριανό και στη συνέχεια «απογευματινό τσάι» αλλά τελικά θα μετατραπεί σε... δείπνο!

Photo published for Cameron’s deal is an insult to the intelligence of the British public - CapX

Επιστρέφοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο χώρο της Συνόδου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα. 

Ο πολωνός υπουργός για θέματα Ευρώπης, Κόνρατ Στσιμάνσκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πολωνός πρωθυπουργός με τον Κάμερον είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι χρειάζονται και άλλες εγγυήσεις. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η διάρκεια του «φρένου» στα επιδόματα, αλλά δεν είπε για πόσα χρόνια θα ισχύσει.

Τα επίμαχα ζητήματα

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, μεταξύ άλλων στο βρετανικό Guardian και στο BBC, στα σημεία που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα «συνεχώς στενότερης ένωσης» - κάτι για το οποίο δίνεται παράλληλη μάχη μεταξύ συνταγματολόγων και νομικών δίπλα στις αίθουσες των συνομιλιών των ηγετών.

Οι συνομιλητές

Στα τραπέζι, οι συνομιλητές του Κάμερον εναλλάσσονταν μεταξύ της πλευράς των Βρυξελλών (κυρίως Τουσκ, αλλά και Γιούνκερ), των ηγεσιών χωρών όπως Γερμανία και Γαλλία, αλλά και της ηγεσίας της Πολωνίας (που πιέζει ειδικά για τα επιδόματα, που αφορούν κυρίως πολωνούς που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία) και του Βελγίου (της παραδοσιακά πιο φεντεραλιστικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης).

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου γύρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει κάποια πρόοδος, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν». 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε κρατήσει σκληρή στάση, δηλώνοντας διατεθειμένος να επιστρέψει χωρίς συμφωνία στο Λονδίνο: «Θα παλέψω για τη Βρετανία, εάν φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία, θα την πάρω, αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν ικανοποιεί όσα χρειαζόμαστε» είπε. 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Στις συζητήσεις καταγράφονται διαφωνίες κρατών, όμως «η θέληση υπάρχει» είπε. 

Διαφορετικός ήταν ο τόνος από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία, κυρίως όσον αφορά το βάρος της στο μπλόκο ευρωπαϊκών αποφάσεων.  «Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα ελπίζω πως η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό το να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους» είπε. «Το ζήτημα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όχι μία χώρα» ανέφερε.  

Το δύσκολο κλίμα έδειξαν οι αναφορές άλλων ηγετών, όπως από το Δουβλίνο ή τη Ρώμη. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι ανέφερε πως «η συμφωνία με το Λονδίνο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο νομίζαμε». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (επομένως και ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία), εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε, τη νύχτα προς Παρασκευή, «λιγότερο αισιόδοξος για συμφωνία» σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του κατά την άφιξη στις Βρυξέλλες. (πηγή: in.gr)

Προβάδισμα 2% αποκτά το Brexit

Οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ έχουν προβάδισμα 2% και προηγούνται με 36%, έδειξε δημοσκόπηση του TNS.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 34% των ψηφοφόρων θέλουν να παραμείνουν στην Ένωση, 7% δεν θα ψήφιζαν και 23% είναι αναποφάσιστοι.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS ανέφερε ότι, όταν ετέθη το ερώτημα ποιο πιστεύουν ότι θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το 38% των ερωτηθέντων είπαν ότι πιστεύουν πως η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ και 28% ότι θα αποχωρήσει.

Παρά την πρόοδο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, δηλώνει ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία" προσερχόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από μία μακρά νύκτα διαπραγματεύσεων επί των μεταρρυθμίσεων που ζητά στη σχέση του Λονδίνου με την Ένωση.

Στο μεταξύ, το 73% των Γερμανών θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 23% δεν έχει την ίδια γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση Politbarometer για τη γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF διενεργήθηκε από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου.

-------------

(στις 11.30 τοπική ώρα, συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής)

Το πρωί της Παρασκευής, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητεί κυρίως να έχει τη δυνατότητα να περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα για πολίτες της Ε.Ε. τα πρώτα τέσσερα χρόνια τα οποία αυτοί διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και να αναγνωριστεί το δικαίωμα μιας χώρας να μην συμμετέχει σε μεγαλύτερη ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε., τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομισματικό επίπεδο.

Απευθείας μετάδοση των δηλώσεων των αρχηγών των κρατών της ΕΕ κατά την άφιξή τους

Οι εξελίξεις ως το πρωί της Παρασκευής

H Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε, μετά τη διακοπή στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ότι «υπάρχει πραγματικά σκληρή δουλειά για να γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας», ενώ και ο Τουσκ σημείωσε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» την Πέμπτη, αλλά «απομένουν πολλά ακόμη για να γίνουν». 

Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των «εντατικών και εποικοδομητικών» επαφών, όπου όλες οι χώρες μέλη επαναβεβαίωσαν την θέση τους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, κάποιες πλευρές διατύπωσαν τις ανησυχίες τους. «Το περιμέναμε ... αλλά πραγματικά ελπίζαμε μερικές να είναι λιγότερο επικριτικές», όπως σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατά το Reuters σχολίασε ότι έχει καταστεί «σαφές ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη για πολλούς, αλλά υπάρχει η θέληση».

Τέσσερα σημεία και πέντε αγκάθια

Πηγή της ΕΕ ανέφερε επίσης τα πέντε κρίσιμα σημεία όπου αναζητείται ακόμη συμφωνία:

  • η αναθεώρηση των δεσμευτικών συνθηκών της ΕΕ ώστε να ενσωματώσουν τις αλλαγές

  • ο αριθμός των χωρών μελών που μπορούν να... πατήσουν έκτακτο φρένο στο κράτος πρόνοιας για μετανάστες

  • ο χρόνος που μία χώρα μέλος θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σταεργασιακά επιδόματα μεταναστών

  • το αν τα επιδόματα και άλλες ωφέλειες που αφορούν παιδιά θα μπορούν να μειωθούν αναδρομικά

  • η αναθεώρηση των συνθηκών ώστε να μετακινηθούν από την αρχή της συνεχούς ενοποίησης

Τα κομβικά θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας περιλαμβάνουν:

  • την δυνατότητα της Βρετανίας να μην συμμετέχει στην ιδρυτική φιλοδοξία της ΕΕ να σφυρηλατήσει μία διαρκώς στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης, καθώς και μεγαλύτερες δυνατότητες για τα εθνικά κοινοβούλια να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες

  • τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε επιδόματα παιδιών για υπηκόους άλλων χωρών μελών που φτάνουν για να εργαστούν στην Βρετανία, για συγκεκριμένο διάστημα· επίσης, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους ώστε να αντανακλούν το κόστος ζωής στη χώρα που ζει το παιδί

  • τη σαφή αναγνώριση ότι το ευρώ δεν είναι το μόνο νόμισμα της ΕΕ και εγγυήσεις για τη διασφάλιση ότι χώρες μέλη εκτός Ευρωζώνης δεν είναι σε μειονεκτική θέση ή είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης

  • έναν στόχο για την μείωση του «βάρους» της εκτεταμένης ρύθμισης και επέκτασης της ενιαίας αγοράς

Σύμφωνα με το BBC, ειδικά το θέμα του ευρώ και των άλλων νομισμάτων της ΕΕ προκαλεί αντιδράσεις από τη Γαλλία, που θεωρεί ότι ουσιαστικά προστατεύεται το λοδρέζικο Σίτι, το οικονομικό κέντρο της Βρετανίας και εν πολλοίς της ΕΕ, όταν το Παρίσι είναι σε δεύτερη μοίρα παρά το ότι συμμετέχει στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν μία ή και δύο ευκαιρίες ακόμη

Εάν βρεθεί λύση, όπως αναφέρει το BBC, είναι πιθανό ο Βρετανός πρωθυπουργός να ανακοινώσει, αμέσως μετά, την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, αν και δεν είναι υποχρεωμένος. Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει την 23η Ιουνίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία, αν και θεωρητικά ο Κάμερον έχει περιθώριο ως το τέλος του 2017.

Αντίθετα, αν δεν βγει «άσπρος καπνός» στις Βρυξέλλες, στις 17 Μαρτίου ο Κάμερον θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να φτάσει σε συμφωνία, στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ δεν είναι απίθανο να οριστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και στο τέλος Φεβρουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)