to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραλλαγή Όμικρον: 70 φορές ταχύτερη η αναπαραγωγή στους αεραγωγούς του σώματος

Εντοπίστηκαν ενδείξεις που εξηγούν την πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα - Τι δείχνουν οι έρευνες για το πώς λειτουργεί στα πνευμόνια


Πρόσφατες έρευνες για τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών παραλλαγών του Sars-CoV-2, υπό το φως και της παραλλαγής Όμικρον που «απειλεί» να κυριαρχήσει επί της Δέλτα, φαίνεται να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της τελευταίας που «εξηγούν» τις πρώτες ενδείξεις περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της Όμικρον.

Σε σύγκριση με την Δέλτα, όπως αναφέρει το Reuters, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα. Ακόμη χειρότερα για την μεταδοτικότητα, αυτό αφορά τους αεραγωγούς του σώματος (τραχεία και βρόγχοι, ρινική και στοματική κοιλότητα), τα σημεία από τα οποία με την εκπνοή σταγονίδια εκπέμπονται στον χώρο.

Αντίθετα, μέσα στα πνευμόνια η αναπαραγωγή της Όμικρον φαίνεται να είναι 10 φορές μικρότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ένδειξη ότι υπάρχει μικρότερος ρυθμός εξάπλωσης των προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς, πιθανώς δηλαδή ο οργανισμός μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα, αποφεύγοντας την πιο βαριά νόσηση.

Τα παραπάνω βρίσκονται στην διαδικασία του peer review πριν την δημοσίευσή τους από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Τσαν Τσι-γουάι δήλωσε σχετικά ότι «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η σοβαρότητα της νόσησης στους ανθρώπους δεν καθορίζεται μόνο από την ταχύτητα αναπαραγωγής του κορωνοϊού», καθώς καθοριστικό ρόλο παίζει και η ανοσολογική αντίδραση στην μόλυνση, που σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσεται σε λοίμωξη απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

«Προσβάλλοντος πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μεταδοτικός ιός μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή νόησηση και θάνατο, ακόμη και αν είναι λιγότερο παθογενής. Κατά συνέπεια, συνυπολογίζοντας ενδείξεις ότι η Όμικρον μπορεί εν μέρει να "αποφύγει" την ανοσία από τα εμβόλια και την φυσική νόσηση από προηγούμενες παραλλαγές, η συνολική απειλή από την Όμικρον είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)