to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 17.07.2022

Πολιτική

Απόπειρα χειραγώγησης «βλέπει» η Ένωση Δικαστών - Ομοβροντία για την «κοπάνα» του ΥΠΠΟ από την Καλαμάτα

«Ωμή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» βλέπει σε παραληρηματικού τύπου ανακοίνωση που εξέδωσε αργά ο βράδυ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με αφορμή αναφορές στο όνομα της προέδρου του ΜΟΔ Αθηνών, βρίσκει πάτημα να επιτεθεί στο σύνολο των σφοδρότατων επικρίσεων που δέχεται η δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη. Νέο «χορό» ανακοινώσεων άνοιξε η χθεσινή επιθετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η ηγεσία του οποίου δεν εμφανίστηκε χθες στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπό τη σκιά των έντονων αποδοκιμασιών του κόσμου του θεάτρου.


Με μια ιδιαίτερα οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρεμβαίνει στην υπόθεση Λιγνάδη και αναφέρεται σε «συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών», αφετέρου κάνει λόγογια «ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε εκκρεμή υπόθεση μετά την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό».

Η ανακοίνωση, καθώς αδυνατεί να σχολιάσει επί της ουσίας, στέκεται ιδιαίτερα σε πτυχή που αφορά τη «συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής».

Με το πρόσχημα της στοχοποίησης της προέδρου (θέμα που κανένας πολιτικός χώρος ή προσωπικότητα δεν έθεσε έως τωρα) η Ένωση βρίσκει εμφανώς ευκαιρία να μιλήσει για το σύνολο των αντιδράσεων στην υπόθεση οι οποίες, σύμφωνα με τους δικαστές, εξυπηρετούν «πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες».

Διαβάστε σχετικά: «Βιαστής είναι»: Μπαράζ διαμαρτυριών για Λιγνάδη - Απίστευτη ανακοίνωση Μενδώνη

Η Ένωση βλέπει μια αντίδραση «ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ [σ.σ. η υπογράμμιση είναι της ίδιας της ανακοινωσης] απ' αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών (θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση»

«Ωμή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης»

Η ανακοίνωση (δείτε παρακάτω τι προηγήθηκε):

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους και οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ' εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους.

Στο Κράτος Δικαίου οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και κρίνονται από το Δικαστήριο με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τη θεμελιώδη αρχή της ηθικής απόδειξης και την ελεύθερη συνείδηση των Δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα "στηθούν", άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ' αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών (θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα κέντρα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό, και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της θεσμικής αυτής εκτροπής, την προστασία Προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης έναντι εξακολουθητικών συκοφαντικών δυσφημίσεων και τη διαφύλαξη των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει.

Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».

Κριτική στην Ένωση Δικαστών

Έντονη κριτική στην Ένωση για μεροληπτική στάση, έως και... «κομματική τοποθέτηση», από τον πρώην πρόεδρο και νυν μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης

«Στα ακραία όρια θεσμικής αμετροέπειας η πλειοψηφία λαμβάνει θέση επιθετική εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης», τονίζει ο Χρ. Σεβαστίδης, με αφορμή την πρωτοφανή κομματική τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες μετά την απόφαση αναστολής ποινής για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Διαβάστε αναλυτικά: Διαχωρίζει τη θέση του από την «κομματική ανακοίνωση» της Ένωσης Δικαστών ο πρώην πρόεδρος Σεβαστίδης

Την ανακοίνωση σχολίασε επίσης και ο έμπειρος δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης, καταλογίζοντας έλλειψη νηφαλιότητας, αλλά και παράνομο χαρακτήρα στην τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών καταλογίζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”. Δεν θα μάθουμε ποτέ το παρασκήνιο έκδοσης μιας τόσο επιζήμιας για την Ένωση ανακοίνωσης, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πέραν της προφανούς έλλειψης νηφαλιότητας του συντάξαντος το δελτίο (στοιχείο που μας προξενεί απορία πώς δεν “αμβλύνθηκε” πριν τη δημοσιοποίησή του), το περιεχόμενό του έρχεται σε προφανή σύγκρουση με τον νόμο, τη νομολογία και τη συνδικαλιστική πρακτική μιας δικαστικής ένωσης [...]».

«Δεν θα μάθουμε ποτέ το παρασκήνιο έκδοσης μιας τόσο επιζήμιας για την Ένωση ανακοίνωσης. Πάντως, το ότι οι δημόσιες αντιδράσεις για την χορήγηση της αναστολής της ποινής στην επίμαχη ως άνω υπόθεση συνεχίστηκαν και μετά τις 14/6/2022 δεν μπορεί να αποτελέσει αιτιολογία. Ο τύπος των τελευταίων ημερών είναι γεμάτος από επικριτικά άρθρα για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για την (ανύπαρκτη πλέον) “σκευωρία Novartis” [...]».

«Η μόνη ορθή κίνηση θα ήταν η απόσυρση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου. Ελπίζουμε - κι εμείς ως δικηγόροι που έχουμε να βάλουμε τάξη στα του δικού μας οίκου... - ότι μέσα στη δικαιοσύνη και στους κόλπους των δικαστών, ακόμα και μέσα στους κόλπους της παρούσας πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θα υπάρξουν πιο σκεπτόμενες και - προ παντός - πιο νηφάλιες φωνές, έστω και αν αυτές κατορθώσουν να επικρατήσουν από τούδε και στο εξής. Για να μην γίνει η θλίψη μας, από το απαράδεκτο αυτό δελτίο τύπου, κατάθλιψη για την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης».

Διαβάστε αναλυτικά: Θ. Καμπαγιάννης: Να αποσυρθεί το δελτίο τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σχολίασαν επίσης:

• Διαβάστε επίσης: Νέο αμόκ κατά «πολιτιστικής υποκουλτούρας» και «ακραίων ομοφυλόφιλων» - Δεν υφίσταται δυνατότητα έφεσης, λέει ο Κούγιας

__________

Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία πυροδότησε η κίνηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να αποχωρήσει από τα εγκαίνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λίγο πριν την έναρξη παράστασης, οι ηθοποιοί της οποίας ανέβασαν πανό κατά της δικαστικής απόφασης για τον Λιγνάδη.

 

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος την κίνηση της υπουργού Πολιτισμού:

«Η κυρία Μενδώνη δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνθημα της βελγικής καλλιτεχνικής ομάδας Peeping Tom: "οι βιαστές πρέπει να είναι φυλακή"»,

«Μπορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: "τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη"», σημείωσε, καταλήγοντας πως «Η κυβέρνηση είναι έκθετη και η κα Μενδώνη συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης».
_________

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Στην τοποθέτηση Ηλιόπουλου απάντησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού», σημειώνει για την απόφαση αυτή το ΥΠΠΟΑ.

Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».

Η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη», υπογραμμίζει σε νωώ ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Η κυρία Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα».

Και νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

«Η χυδαία απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα προσπαθεί να καλύψει, όπως και η μέθοδός τους να βαφτίσουν την τοξικότητα πολιτική άποψη», ανέφερε η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Σκουρολιάκος: «Αρκούντως επιτήδεια στην εργαλειοποίηση του Πολιτισμού»

Σε δήλωση του αν. τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρολιάκου, για την αποχώρηση Μενδώνη από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«Γιατί έφυγε άρον-άρον η κ. Μενδώνη από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μήπως πληροφορήθηκε πως η βελγική χορευτική ομάδα που έπαιρνε μέρος θα αναρτούσε πανό όπου θα αναγράφονταν "Οι βιαστές στη φυλακή"; Είχε κάποια έκτακτη υποχρέωση λίγα λεπτά πριν την πρεμιέρα;

Αισθανόταν μήπως ότι η διαμαρτυρία εστρέφετο και κατά της ίδιας, μιας και αυτή είχε διορίσει το Δ. Λιγνάδη στη θέση του Δ/ντή του Εθνικού Θεάτρου;

Μάλλον κάποια υποχρέωση θα υπήρχε και αποχώρησε, γιατί η κυρία Υπουργός είναι αρκούντως ανθεκτική όσον αφορά τα επίχειρα της πολιτικής της και αρκούντως επιτήδεια στην εργαλειοποίηση του Πολιτισμού».
___________

«Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή»

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη σχολιάστηκε από πολιτικούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους του δικαστικού κόσμου, δημοσιογράφους, ενώ το βράδυ της Παρασκευής δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις στη διάρκεια παραστάσεων με σκοπό τον σχολιασμό της υπόθεσης.

Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε χθες και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης, πριν την έναρξη της παράστασης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».

Στην αποχώρηση της κυρίας Μενδώνη αναφέρθηκε, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, και ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας: «Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της...».

Σε παρέμβαση προέβησαν επιπλέον και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε χθες στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το κείμενο παρέμβασης διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως «μέτροι», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», «σκευωροί» και «λαοπλάνοι».

«Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, κλείνεται φυλακή», τόνισε σε άλλο σημείο ο ηθοποιός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης».

«Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν, αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή», ανέφερε επιπλέον ο Χάρης Τζωρζάκης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας».

Επιπλέον, το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο ηθοποιός της παράστασης Μιχάλης Τιτόπουλος εκπροσωπώντας όλους τους ηθοποιούς της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)