to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 26.07.2022

Πολιτική

«Παραλίγο θύμα του Predator»: Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο

Του είχε σταλεί γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 στο τηλέφωνό του ( “Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε”), το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου - Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη»


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σήμερα, Τρίτη, το πρωί, σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ισχυριζόμενος ότι παραλίγο να πέσει θύμα του λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που επικαλείται το Έθνος, ο Ν. Ανδρουλάκης «έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου».

«Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: “Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε” και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα  μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Vera Jourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Didier Reynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα Iratxe Garcia Perez, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

Πηγές του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως πρόκειται για «μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του».

«Επιβάλλεται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.Τυχαίο;» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη για προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του με το λογισμικό Predator.

Όπως τονίζει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator που επιβεβαιώθηκε σε σχετική έρευνα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτή τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος.

Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει.

Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων.

Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου.

Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.

Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Τυχαίο;»

Δημ. Παπαδημούλης: «Πολύ σοβαρή η καταγγελία - Ευθύνη και των ελληνικών αρχών να βρουν ποιοι και γιατί το έκαναν»

Δήλωση στήριξης της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του καταθέτει ο Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, που επισημαίνει: 

«Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολύ σοβαρή. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του αποκαλύφθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ε/Κ και σχετικό έλεγχο. Είναι πλέον ευθύνη και των ελληνικών αρχών, να βρουν ποιοι και γιατί το έκαναν!»

Τι αναφέρει αναλυτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την καταγγελία Ανδρουλάκη

Η ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη αναλυτικότερα:

Μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μία Ειδική Υπηρεσία, μέσω της οποίας οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. Θυμίζουμε ότι το Πήγασος είναι κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί, για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να εξαφανίζεται.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα  μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Vera Jourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Didier Reynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα Iratxe Garcia Perez, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση».

Σκανδαλίδης στη Βουλή: Μείζον πολιτικό ζήτημα η απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στην καταγγελία της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μέσω του λογισμικού Predator, προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την αστυνομική εκπαίδευση, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η απόπειρα διαπιστώθηκε μετά από επίσημους ελέγχους των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνέταξε σχετική έκθεση. Θέλω να θυμίσω ότι, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανάρτηση της Google σε ανύποπτο χρόνο, η εφαρμογή Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Θεωρώ αυτονόητο όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν θέση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη διαφάνεια και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να επιληφθεί επειγόντως και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την απαράδεκτη αυτή απόπειρα».

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, όποιος συνάδελφος θελήσει θα τοποθετηθεί για το θέμα -και το ίδιο ισχύει και για τον κ. υπουργό στην ομιλία του- γιατί έχει απαντήσει ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», σημείωσε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς παρών στην αίθουσα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη τοποθετηθεί. Θεωρούμε, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ότι το μείζον αυτό θέμα πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι και το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός, αν πράγματι αποδειχθεί στη συνέχεια ότι συνέβη αυτό που κατήγγειλε ο κ. Σκανδαλίδης».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

«Η καταγγελία ενός πολιτικού αρχηγού για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από το ΚΚΕ και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απάντηση από την Πολιτεία.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο παρελθόν για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορείας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων, την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν».

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου ήρθε η λακωνική και τυπική πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, το Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)