to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 01.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Παραλίγο διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του νόμου για τα ΑΕΙ

Με τον ελιγμό της “ψήφου κατά συνείδηση” απέφυγε χθες ο Ευ. Βενιζέλος μια μείζονα ρήξη με τους “κορυφαίους” του κόμματός του, μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αλλά και τον προκάτοχό του, Γ. Παπανδρέου.


Αιτία της σκληρής σύγκρουσης προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του κόμματος ήταν η έγκριση του Ευ. Βενιζέλου στις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, που επέφερε το νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου, το οποίο ψηφίζεται αύριο.

Μετά την προχθεσινή έντονη αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας, που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση -και κατ’ επέκτασιν το ΠΑΣΟΚ- ότι “συμβιβάζεται με τις συντεχνίες” και είχε κάνει λόγο για “ύβρι προς τη Δημοκρατία”, κι άλλοι “κορυφαίοι” ξεδίπλωσαν χθες με έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις τους, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Όλα ξεκίνησαν με την επιστολή που είχε στείλει προς τον γραμματέα της Κ.Ο., Γ. Μανιάτη, ο Αν. Λοβέρδος. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν άφησε τον κ. Μανιάτη να διανείμει στους βουλευτές την επιστολή Λοβέρδου, λέγοντας δηκτικά ότι “αν ήθελε να διαβαστεί η ομιλία του, ας ερχόταν να την μοιράσει ο ίδιος”. Πρόκειται για μια δήλωση του πρώην υπουργού, με την οποία επισημαίνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί. «Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί κι αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων: Πρώτον η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεύτερον ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ορισμένων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Αν. Λοβέρδος.

Την έντονη διαφωνία του με το νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου εξέφρασε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, όπως και ο... εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρης, που πρότεινε στους βουλευτές την καταψήφιση της πρότασης. Παράλληλα, καταπέλτης κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν, με δήλωσή του, και ο πρώην υπουργός, Γ. Ραγκούσης, καθώς σημείωσε ότι “η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης, οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεωκόπησε την Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
 
“Ανταρσία” βουλευτών

Εκτός, όμως, των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας διαφώνησε και μια σειρά βουλευτών του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων τυγχάνουν “παπανδρεϊκοί”. Συγκεκριμένα, σε γραμμή Χρυσοχοΐδη κινήθηκαν οι Χρ. Αηδόνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Σ. Κεδίκογλου, Θ. Τζάκρη και Γ. Ντόλιος. Εξάλλου, σαφή “σήματα” πως διαφωνεί με την πρόταση είχε στείλει ήδη από προχθές ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς στενοί συνεργάτες του προανήγγελλαν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει να λάβει τον λόγο στη Βουλή και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη σημερινή ψηφοφορία.

Αντεπίθεση Βενιζέλου

Τούτων δοθέντων, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο “ελιγμός” Βενιζέλου να καθησυχάσει τους βουλευτές ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση -και κατά συνέπεια, δεν θα τεθεί θέμα διαγραφής τους- ήταν μονόδρομος για τον ίδιο, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει μια μείζονα εσωκομματική κρίση, αλλά και τη ρήξη με τον Γ. Παπανδρέου. Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη των βουλευτών, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή της, διαφώνησε με την επιλογή της κυβέρνησης για συζήτηση της πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, σηκώνοντας το γάντι κατά των Αν. Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδου και Γ. Ραγκούση, χαρακτήρισε, μέσω της ανακοίνωσης της Κ.Ο., “ατυχείς τις δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ”.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)