to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 11.03.2015

Διεθνή

Παραλίγο ανταρσία στο κόμμα της Μέρκελ για την δανειακή συμφωνία της Ελλάδας

Η καγκελάριος της Γερμανίαςμετά βίας κατάφερε να αποτρέψει μια πολύ ευρύτερη ανταρσία από αυτή που εκδηλώθηκε τελικά στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον περασμένο μήνα, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, καθώς πολλοί εκλεγμένοι με τους συντηρητικούς θα ψήφιζαν «Nein» εάν δεν ασκούσε την ισχυρή πειθώ του ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπαν σήμερα Γερμανοί κοινοβουλευτικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς


Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, ψήφισε την 27η Φεβρουαρίου υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες, όμως ένας αριθμός βουλευτών δίχως προηγούμενο στις τάξεις των συντηρητικών δεν πείστηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ένα ανώτερο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης είπε στο Ρόιτερς πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) επρόκειτο «να ψηφίσει ομόφωνα "όχι"» εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε εμφανιστεί ενώπιόν της για να ζητήσει προσωπικά από τα μέλη της να υποστηρίξουν την παράταση, δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία.

Ένα άλλο ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών χαρακτήρισε τη συνάντηση του Σόιμπλε με τα μέλη της ΚΟ της CDU εξίσου σημαντική για την εξασφάλιση ικανής υποστήριξης, την ώρα που η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση στη Μπούντεσταγκ ήταν, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, "kaputt".

Η έκβαση της ψηφοφορίας «κρεμόταν από μια κλωστή», είπε ο βουλευτής, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Σόιμπλε είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές των μέτρων λιτότητας τα οποία η νέα κυβέρνησης της Ελλάδας θέλει να καταργήσει.

Τα σχόλια αυτά των κοινοβουλευτικών καταδεικνύουν το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των συντηρητικών και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εγκρίνουν ένα τρίτο πακέτο στήριξης, εάν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους της.

«Οι Έλληνες λένε "δεν θέλουμε τρίτο πακέτο στήριξης" — αλλά επίσης έλεγαν ότι δεν θα χρειάζονταν αυτή την παράταση της δανειακής σύμβασης», είπε ο ίδιος συντηρητικός βουλευτής.

Στην τελευταία ψηφοφορία, οι 29 από τους 32 κοινοβουλευτικούς οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της παράτασης ανήκαν στην CDU και στην CSU. Επιπλέον, 118 συντηρητικοί οι οποίοι ψήφισαν «ναι» εξέδωσαν προσωπικές αιτιολογήσεις ψήφου, επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχίσουν να τηρούν τη σημερινή κομματική γραμμή αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή.

Οι Γερμανοί πολιτικοί και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εμφανίζονται να έχουν εξοργιστεί εξαιτίας της αντιγερμανικής ρητορικής στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί του ότι θα ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Παρ' όλη τη δυσφορία τους έναντι της Ελλάδας, οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές τείνουν να συμμορφώνονται προς την κομματική γραμμή σε τελευταία ανάλυση και η υψηλή αποδοχή της Μέρκελ εντός του κόμματός της, όπως και αυτή του ηγέτη της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές.

Επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης, ενώ άφησαν να γίνει σαφές ότι θα υποστηρίξουν και στο μέλλον μέτρα που δείχνουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα.

Οι αντιευρωπαϊκές κορώνες και η στάση της Αριστεράς

«Οι αντιευρωπαϊκές κορώνες των Χριστιανοδημοκρατών αυξάνονται» δήλωσε στο «Handelsblatt» ο εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Πολλοί από τους επικριτές χρησιμοποιούν «κουβέντες καφενείου για να βγουν πάνω από τους Έλληνες». Η οικονομική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, πρόσθεσε, συντάσσεται ουσιαστικά με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Πρόταση για τη Γερμανία, καθώς και με την «Bild Zeitung» εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών. 

Παρόμοια κριτική άσκησαν ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ράλφ Στέγκνερ και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ. Η τελευταία ζήτησε επιπλέον να απαλλαγεί εντελώς η Ελλάδα από τη «μαφία της τρόικας, η οποία, σε συνεργασία με τους έλληνες ολιγάρχες λεηλάτησε τη χώρα».

Οι απόψεις των αναλυτών σχετικά με το δυναμικό των «ανταρτών» είναι διχασμένες. Σύμφωνα με τον πολιτικολόγο Χάινριχ Ομπερράιτερ, η κρίσιμη στιγμή θα έρθει το καλοκαίρι, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να αποφανθούν για το κλείσιμο του δεύτερου πακέτου και ενδεχομένως για την παροχή ενός τρίτου. «Το χάσμα μεταξύ της οικονομικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών και της καγκελάριου θα μπορούσε να γίνει δραματικότερο» υπέρ των επικριτών, λέει. Το θέμα της Ελλάδας, προσθέτει, θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης για ένα κίνημα αντίστασης εναντίον της γενικότερης πολιτικής της κ.Μέρκελ. 

Προς άλλη κατεύθυνση κινείται η άποψη του πολιτικολόγου Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ. «Η οικονομική πτέρυγα θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά των χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων, που είναι κατά της πολιτικής της Μέρκελ για την Ελλάδα» λέει. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, καταφέρνει να τους «δέσει» στους Χριστιανοδημοκράτες και να τους κρατήσει μακριά από τα ευρωσκεπτικιστικά και τα άλλα δεξιά κόμματα. Πρόκειται δηλαδή, με άλλα λόγια, για εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκλογικά εξυπηρετεί απόλυτα την καγκελάριο. 

Παρόμοια είναι και η άποψη του εκλογολόγου Νιλς Ντίτεριχ. Οι «αμφισβητίες», λέει, δεν μπορούν να πετύχουν προς το παρόν πολλά, επειδή η κ.Μέρκελ παραμένει το μοναδικό αστέρι που φωτίζει τους Χριστιανοδημοκράτες. Η λάμψη της θα μπορούσε να μειωθεί μόνο αν κέρδιζε η ευρωφοβική Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία – κάτι όμως που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. 

Οι Ραμσάουερ, φράιχερ φον Στέτεν και Σια είναι λοιπόν προς το παρόν αναγκασμένοι να περιμένουν μια νέα ευκαιρία – ίσως ένα τρίτο δάνειο, ή και ένα ταξίδι της καγκελάριου στην Ελλάδα. Με την ελπίδα, ότι και με τη βοήθεια της «Bild Zeitung», η δυσαρέσκεια εναντίον της θα πάρει πολιτική μορφή. Και θα τους επιτρέψει έτσι να μετατρέψουν το περιορισμένο «αντάρτικο» τους σε γενικευμένη εξέγερση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)