to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 28.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Παρακράτηση πριν αποφανθεί η Βουλή

Η τρικομματική κυβέρνηση επιβάλλει τη θέληση της τρόικας ως εντολοδόχος της με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου


Η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αρχίσει από τον Ιανουάριο η αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους πριν ακόμη ψηφίσει η Βουλή τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, δείχνει τη βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο.

Με την πράξη του αυτή δείχνει πόσο υποτιμά τη λαϊκή αντιπροσωπεία και πόσο υπολογίζει πραγματικά τις απόψεις των βουλευτών, οι οποίοι οφείλουν να αποφασίζουν απερίσπαστοι και όχι υπό καθεστώς τετελεσμένων. Η τρικομματική κυβέρνηση επιβάλλει τη θέληση της τρόικας ως εντολοδόχος της με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις οποίες καλούνται εκ των υστέρων να εγκρίνουν υπό ασφυκτική πίεση οι βουλευτές της εύθραυστης πλειψηφίας και ενώ επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη των διαγραφών και αφόρητων πιέσεων, που ευτελίζουν τη δημοκρατική διαδικασία.

"Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" έλεγε ο Ρήγας Φεραίος και μπορεί οι ιστορικές αναλογίες να είναι διαφορετικές, έχουν όμως τη σημασία τους και υπό τις σημερινές "έκτακτες εξουσίες", που αφυδατώνουν την ίδια την δημοκρατία και ματώνουν την κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να δώσει οδηγίες για την αυξημένη παρακράτηση φόρου, ενώ γνωρίζει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος και την ίδια ώρα οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες αν και κάθε φορολογική μεταρρύθμιση όφειλε να ξεκινά από αυτή την αφετηρία. Η τρόικα εσωτερικού όμως δεν συγκινείται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας συμπεριφέρεται ως εκατόνταρχος γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δημοκρατική διαδικασία και τη λειτουργία των θεσμών. Με αυταρχικό τρόπο είχε αντιδράσει προ ημερών όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ζητούσε από τη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης να μην συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, πράγμα απαράδεκτο για υπουργό.

Φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην εκτέλεση των εντολών της τρόικας, ώστε στη συνέχεια ξεσπούν και κάνουν τους καμπόσους σε ολόκληρη την κοινωνία, ενώ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Ή μήπως ακριβώς αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα; Η αφυδάτωση και ο ευτελισμός των δημοκρατικών θεσμών πάει χέρι χέρι με τις μνημονιακές πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία στην απόγνωση. Ο πολιτικός αυταρχισμός και η στρατηγική της έντασης είναι η άλλη όψη του νομίσματος της σκληρής λιτότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)