to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 23.12.2014

Πολιτική

Δεύτερη ψηφοφορία για ΠτΔ: 168 «ναι» με τις ψήφους των «πρώην» χρυσαυγιτών - Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

168 ψήφους υπέρ της εκλογής ΠτΔ και 131 παρών με μία απουσία, το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για ΠτΔ. Τους ψήφους και 2 «πρώην» χρυσαυγιτών συγκέντρωσε η πρόταση της συγκυβέρνησης. «Με την καινούργια χρονιά η χώρα θα γυρίσει σελίδα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, επιθετικό ύφος από τον Αντ. Σαμαρά που προσπαθεί να κρύψει τον πανικό του. Ανεξαρτητοποιήθηκε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, που ώστόσο ψήφισε παρών.


Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την ψηφοφορία:

«Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον Σαμαρα να συνεχίσει τα μνημόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσεις του αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε μόλις 168 ψήφους.

«Με την καινούργια χρονιά η χώρα θα γυρίσει σελίδα, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

Δείτε ακόμα τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά που προσπαθώντας να καλύψει τον πανικό του προέβη, με το γνωστό επιθετικό ύφος, στη δήλωση πως «Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει "παρών", αλλά ονοματεπώνυμο»Φυσικά, λίγο μετά ακολούθησε ο γνωστός Άδωνις με προφητείες για έξοδο από το ευρώ εντός... τριμήνου αν πάμε σε εκλογές.

_____________

 

Η πρώτη αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εκλογές είναι μονόδρομος»

«Είναι φανερό πως ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να εφαρμοσει τα νέα μέτρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 168 ψήφους, εκ των οποίων και εκ των οποίων και δύο χιτλερικες (Μπούκουρα και Αλεξόπουλου). Όλα δειχνουν ότι και στην 3η ψηφοφορια δεν θα επιτευχθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Οι εκλογές ειναι μονόδρομος». Δηλώσεις θα κάνει μετά το τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι άλλαξαν στάση στη δεύτερη ψηφοφορία - 168 με 2 χρυσαυγίτικες ψήφους

* * *

168 Στ. Δήμας», 131 «παρών», 1 απουσία το τελικό αποτέλεσμα της 2ης ψηφοφορίας

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας:

12.28 «Σταύρος Δήμας» και από τους «πρώην» χρυσαυγίτες Μπούκουρα και Αλεξόπουλο. Υπέρ της εκλογής ΠτΔ ο Κουράκος. «Παρών» από τη Θ. Τζάκρη.

12.25: Παρών και από Ασ. Ξηροτύρη και Χρ. Γιαταγάνα. 

12.20  «Παρών» από τον Τσούκαλη. Αηδόνης και Μίκα Ιατρίδη υπέρ του Στ. Δήμα, όπως αναμενόταν.

12.17: Υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισε ο Γρ. Ψαριανός. Παρών από τη Ν. Φούντα

12.16: Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Πολύδωρας, Καπερνάρος ψήφισαν «παρών». «Παρών» και από τους χρυσαυγίτες.

12.14: Ελ. Κουντουρά, «παρών»

12.13 «Σταύρος Δήμας» από τον Σπ. Λυκούδη, όπως αναμενόταν.

12.05 Ξεκίνησε η συνεδρίαση. Ο Ευ. Μεϊμαράκης ανέγνωσε την επιστολή παραίτησης της Ν. Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ και ξεκίνησε την ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης. 20 λεπτά κράτησε η συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, στο παρά 5' της ψηφοφορίας

12.00 Πληροφορίες και για ανεξαρτητοποίηση και του Θ. Ψύρρα από τη ΔΗΜΑΡ. 

11.57 Συνάντηση σε εξέλιξη του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου

11.51 Ανεξαρτητοποιήθηκε απο τη ΔΗΜΑΡ η Ν. Φούντα, στέλνοντας τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, θα ψηφίσει και στη 2η ψηφοφορία «παρών».

11.50 Εχει φτάσει στη Βουλή και ο Αντ. Σαμαράς. 

lepto-pros-lepto-i-2i-psifoforia-gia-proedro-sti-bouli

Δεκάδες οι δημοσιογράφοι στη Βουλή

* * *

 
 

Στο κενό πέφτουν οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου για διάσπαση κομμάτων, εκβιασμό των βουλευτών και τρομοκράτηση των πολιτών προκειμένου να ανακοπούν οι προδιαγεγραμμένες πολιτικές εξελίξεις και να αποτραπεί η πολιτική αλλαγή. Η κινητοποίηση κρατικών και εξωθεσμικών δυνάμεων και μηχανισμών γυρίζει μπούμερανγκ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η «αρχειοθέτηση» των καταγγελιών Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του χωρίς καμία έρευνα μετά τη δεκαπενθήμερη ολιγωρία της Δικαιοσύνης, ενώ μόλις τέσσερις βουλευτές πείστηκαν από την "έκκληση" Σαμαρά να υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα κατά τη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε πως μετά το κυριακάτικο διάγγελμα Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ τοποθετήθηκαν με σαφήνεια κατά της «ντρίπλας» του πρωθυπουργού ο οποίος πρότεινε συναίνεση στο πρόσωπο του Στ. Δήμα για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.

Την καταψήφιση τέλος της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας τόσο στην σημερινή, όσο και στην τρίτη ψηφοφορία, αποφάσισαν ομόφωνα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή (Δευτέρα) πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τις 170 ψήφους η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα κατά την δεύτερη ψηφοφορία (όπου απαιτούνται 200) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα «θετικό κλίμα» για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου όπου θα απαιτηθούν 180 ψήφοι για την Προεδρική εκλογή.

Τα μαθηματικά της δεύτερης ψηφοφορίας

Στους 160 της πρώτης εκλογής, δηλαδή τους πέντε που συστρατεύθηκαν με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την υποψηφιότητα Δήμα θεωρείται σίγουρο πως (έχοντας... εμπνευστεί από το διάγγελμα Σαμαρά) θα προστεθούν ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στη συνέχεια της διαδικασίας θα υπερψηφίσει, ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία Σαμαρά, καθώς και ο Γ. Κουράκος.

Την αναμενόμενη αλλαγή της στάσης επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας η Μίκα Ιατρίδη, η οποία με δήλωσή της αναφέρει πως μετά τη δήλωση Σαμαρά αλλάζει το τοπίο, οπότε θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία σήμερα Τρίτη.

Αλλαγή στάσης στην ψηφοφορία πιθανότατα θα δούμε και από τους Θ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλο. Ο Κ. Γιοβανόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ενώ χαρακτήρισε αποφασιστική κίνηση την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διάγγελμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ακόμα επιφυλακτικός. Θα εκφραστώ, όμως, στη Βουλή». Σύμφωνα με πληροφορίες, σίγουροι θεωρούνται και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος. Σταθερά υπέρ του Στ. Δήμα θα ταχθούν όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Χρ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής. 

 

Επί της αρχής αρνητικός ωστόσο εμφανίστηκε, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος θεωρούνταν εκ των πιθανών συμμάχων από το Μαξίμου στην προεδρική εκλογή, αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος παρά τα σχετικά «προγνωστικά» και τη μέχρι χθες θετική του στάση, δήλωση ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στη λογική ότι θα πρέπει να πιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει εθνική συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κινούνται οι βουλευτές Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, αλλά και οι τρείς της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των 8 Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας, οι οποίοι θα ψηφίσουν «παρών» στην 2η ψηφοφορία.

Αρνητικοί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να  παραμείνουν και σήμερα όπως στην πρώτη ψηφοφορία οι Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα ενώ η Ε. Κουντουρά, μιλώντας στο Κόκκινο, ανέφερε: "Δεν είναι έντιμη και καθαρή η πρόσκληση του πρωθυπουργού, και δεν πείθει", παραπέμποντας σε καταψήφιση του Σταύρου Δήμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)