to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:11 | 17.02.2022

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το έγκλημα με το ν/σ διάλυσης του ΕΦΚΑ - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, επί του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, με πρόσληψη με παχυλούς μισθούς ιδιωτών διευθυντών - Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία (με τις ψήφους μόνο της ΝΔ και του Μπογδάνου), «διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. πλήττοντας 2,5 εκ. συνταξιούχους και 4 εκ. εργαζόμενους» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, σήμερα στη Βουλή, η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που τελικά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία όπως είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 «Όχι» και 1 «παρών». Υπέρ ψήφισε μόνο της η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας, με τη βοήθεια του ανεξάρτητου βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνο. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών». Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε στην κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Σημεία αιχμής, οι διατάξεις που αφορούν την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη θέσεων στον ΕΦΚΑ (με μισθούς έως και... 8 χιλιάδων ευρώ!), τα πειθαρχικά συμβούλια και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.

Αλ. Τσίπρας: Θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην παρέμβασή του τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της: «Και 15 χρόνια και 30 χρόνια και σήμερα, τα ίδια κάνετε, είναι στο dna σας, θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας, αυτή είναι η λογική σας. Μία πολιτική αντίληψη που δοκιμάστηκε και το 90 - 93 και δοκιμάζεται και το 2019 - 2022. Ένα κοινωνικό πρόσωπο ανάλγητο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

Η αντιπαράθεση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, καταλόγισε στην αντιπολίτευση «στείρα κριτική και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη λύση των ουσιαστικών και πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων έκαναν καθαρό ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ είναι αντικοινωνικό και πρέπει να αποσυρθεί. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ αποτελεί κερκόπορτα για το τι μέλλει γενέσθαι στο υπόλοιπο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το επόμενο θύμα είναι το ΕΣΥ».

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «νόμο έκτρωμα που κομματικοποιεί και διαλύει τον ΕΦΚΑ», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, υποστήριξε ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διασφαλίσει την εξυπηρέτηση ημετέρων με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προσλήψεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα ταχύτερο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος και την εργοδοσία από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διάλυσης του ΕΦΚΑ. Εργαζόμενοι του φορέα, σωματεία καθώς και πολίτες που συγκεντρώθηκαν ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο.

Και εσωκομματικά βέλη στη ΝΔ

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, επανέλαβε τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει και στην επιτροπή της Βουλής, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις αν και δήλωσε ότι υπερψηφίζει  το νομοσχέδιο. Τόνισε την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια για να διασφαλιστούν αυστηρά κριτήρια στην επιλογή και τοποθέτηση στον ΕΦΚΑ γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και να αξιοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση και τη βαθμολογική εξέλιξη των έμπειρων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Ακόμα, ζήτησε διευκρινήσεις αν υπάρχει υλικοτεχνοοικονομική μελέτη και από ποιον έχει συνταχθεί για την σύσταση της ανώνυμης εταιρίας που θα διαχειριστεί την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ.  

Αντιπαράθεση Καιρίδη (ΝΔ) - Μουλκιώτη (ΚΙΝΑΛ)

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη και του ειδικού αγορητή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Μουλκιώτη, με αφορμή τις αιχμές που άφησε ο κ. Καιρίδης για τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μουλκιώτη, που χαρακτήρισε ανήθικη την επίθεση.

«Δεν θέλω να πω τίποτα για αρχηγούς και ένσημα γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ με τον κύριο Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Καιρίδης και υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκίστικη νοοτροπία.   «Ξεχνάτε ότι όχι μόνο δεν έχει "λεφτοδέντρο" αλλά δεν υπάρχει ούτε καν "λεφτοδάσος". Και όπως λένε και οι ξένοι, ο τσάμικος είναι ένας χώρος που ο πρώτος χορεύει και οι υπόλοιποι από πίσω χτυπιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κύριε Καιρίδη, ο τσάμικος είναι λεβέντικος χορός. Και είναι ανήθικο να γίνονται διάφορες αιτιάσεις για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αντέδρασε ο κ. Μουλκιώτης. «Το τσάμικο είναι λεβέντικος χορός αλλά αυτό που δεν είναι λεβέντικο είναι να τρέχουμε για να είμαστε αρεστοί στον αρχηγό μας», σχολίασε ο κ. Καιρίδης.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σ. Βαρδάκης: Το Νομοσχέδιο της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη για τον ΕΦΚΑ είναι η επιτομή της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας, της αντισυνταγματικότητας

Στη Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», τονίζοντας ότι γινόμαστε μάρτυρες της τελευταίας πράξης ενός δράματος, μιας συνεχούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης, καλά ενορχηστρωμένης από την κυβέρνηση, σε βάρος εργαζομένων και ασφαλισμένων.

Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται στο στόχαστρό της Κυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα του οργανισμού, την βιωσιμότητα των συντάξεων, την προστασία ασφαλισμένων, εργαζομένων, συνταξιούχων. Χωρίς ίχνος ντροπής, η ΝΔ λεηλατεί το μόχθο των ασφαλισμένων για να ευχαριστήσει ημέτερους “κολλητούς” με παχυλές αμοιβές από τη μία, και ιδιωτικά συμφέροντα από την άλλη, εκποιώντας την περιουσία του απόλυτου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην άρνηση της ΝΔ, τόσο καιρό να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υπαλλήλων, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμοτήτων των συντάξεων, ενώ εν μια νυκτί αποφασίζει ότι είναι ηθικό να διπλασιάσει τις αποδοχές του διοικητή και των γενικών διευθυντών.

Με κάθε τρόπο ιδιώτες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες του Οργανισμού. Όμως, ακόμα και η έκδοση συντάξεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, αφορά μόνο απλές περιπτώσεις και όχι εκείνες των διαδοχικών συντάξεων, των αναπηρικών κλπ.

Προβλέπεται η τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, σε διευθυντικές θέσεις υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μια διάταξη που εμφανώς αντιβαίνει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, απαξιώνοντας την υπόσταση της δημόσιας λειτουργίας.

Χωρίς καμία αξιοκρατία και έλεγχο, επιχειρείται από μεριά Κυβέρνησης, η δημιουργία ενός κομματικού στρατού στο δημόσιο και η δημιουργία πελατειακών σχέσεων, από την απονομή της σύνταξης μέχρι ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Άγνωστο με ποια κριτήρια θα επιλέγονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και για ποιους λόγους θεωρούνται ικανότερα από έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με χρόνια εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την ευελιξία, που εισάγει η Κυβέρνηση στο σύστημα προμηθειών και αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, την ώρα μάλιστα, που το παρελθόν της ΝΔ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις γνωστές αναθέσεις σε ημετέρους μυρίζει σκάνδαλα και διαφθορά.

‘’Την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ θα κληθεί να διαχειριστεί μία εταιρεία, η οποία είναι με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτή η εταιρεία, ουδείς γνωρίζει.

Αυτό που καταλαβαίνουμε όμως είναι ότι μια μεγάλη περιουσία του φορέα, που ξεπερνά το 1 δισ., που αποτελεί εγγύηση των συντάξεων, θα περιέλθει στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας και golden boys, χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο.

Μιλάτε για εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ενώ επί της ουσίας τον απαξιώνετε.

Προχωρούσατε όλο το προηγούμενο διάστημα σε βαρύγδουπες δηλώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και ούτε το πληροφοριακό σύστημα δεν έχει καν αυτή τη στιγμή ολοκληρωθεί. Ακούγαμε ότι το 2020 με ένα κουμπί, θα παίρνει κάποιος τη σύνταξη του.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για πάνω από 400 χιλιάδες εκκρεμότητες σε συντάξεις και όχι 83 όπως, με δικές σας αλχημείες, επικαλείστε έχοντας αφαιρέσει από τον πραγματικό αριθμό τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις συντάξεις των παραπληγικών, εκκρεμότητες που χρονίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους’’.

Ο κ. Βαρδάκης μίλησε για τοξικότητα της ΝΔ απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στις πολιτικές ωτοασπίδες, που φορούν οι Βουλευτές της Κυβέρνησης, οι οποίοι με περίσσιο θράσος τολμούν, ο ένας μετά τον άλλον από το βήμα της Βουλής να ψεύδονται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για 1 εκ εκκρεμείς συντάξεις, κάτι το οποίο και τα ίδια τα νούμερα καταρρίπτουν.

Κ. Βέττα: Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ προωθεί την κομματικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε περίπου 367.000 αιτήσεις για απονομές συντάξεων ενώ, επιταχύνοντας τον ρυθμό εξέτασης, παρέδωσε το 2019 περίπου 107.000 αιτήματα, ενώ σήμερα οι ανολοκλήρωτες αιτήσεις, κύριες και επικουρικές, ανέρχονται στις 340.000.

Στη συνέχεια, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και την οικονομία, εστιάζοντας στον υψηλότατο πληθωρισμό που κατακρημνίζει τα εισοδήματα, ιδιαιτέρα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που τα εισοδήματά τους κατευθύνονται για τις ανάγκες στέγασης, θέρμανσης, κίνησης και διατροφής.

Παράλληλα, η Βουλευτής, ασκώντας γενικότερη κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσει για το Δημόσιο τομέα -όταν δεν το συκοφαντεί συστηματικά- είτε τον ρόλο του πεδίου άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής είτε τον αντίστοιχο για την πλουσιοπάροχη εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων (υψηλότατοι μισθούς για golden boys, απευθείας αναθέσεις ρεκόρ κλπ).

Ειδικότερα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε εκτενώς στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου (ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, κομματικοποίηση δημόσιας διοίκησης, πρόβλεψη για απευθείας αναθέσεις, εκποίηση ακίνητης περιουσίας οργανισμού), τονίζοντας, παράλληλα, ότι η πλειοψηφία των θεσμικών φορέων και των συνδικάτων, αναφέρθηκε στις κείμενες διατάξεις με τα μελανότερα χρώματα.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης τόνισε:«Η πρώτη πράξη του δράματος για την κοινωνική ασφάλιση ήταν το αντεργατικό νομοσχέδιο και έπειτα ο νόμος για την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο σημερινός Υπουργός Εργασίας, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή την δουλειά, το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς στη Δυτική Μακεδονία με τον ξαφνικό θάνατο που επέφερε με την προώθηση της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης που καταδικάζει την περιοχή και τους πολίτες της σε μαρασμό και οπισθοδρόμηση.

Εμείς, από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε τις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΦΚΑ και θα κάνουμε τα πάντα για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση ενός δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί η ανταμοιβή και η αξιοπρέπεια των πολιτών και των εργαζομένων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Ν. Γκαρά: Διαλύουν τον ΕΦΚΑ, λεηλατούν την κοινωνία, στήνουν κομματικό κράτος

Ο «οδοστρωτήρας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού κατάργησε τη 13η Σύνταξη που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αφού παρέδωσε σε ιδιωτικά συμφέροντα την επικουρική ασφάλιση και κατάργησε το οχτάωρο, έρχεται σήμερα να διαλύσει και την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως επισήμανε η Ν. Γκαρά:

2,5 χρόνια με την ΝΔ στην κυβέρνηση ο ΕΦΚΑ απαξιώθηκε συνειδητά: σχεδόν το μισό του προσωπικό αποψιλώθηκε, καταστήματα έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, ιδιαίτερα σε ακριτικές, παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος. Εργαζόμενοι λοιδορούνται. Οι εκκρεμείς συντάξεις τριπλασιάστηκαν.

Προχωρούν σε «γαλάζια επέλαση» στον ΕΦΚΑ. Προσλαμβάνουν εκατοντάδες «γαλάζια golden boys» με μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ, και μάλιστα παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ, σε θέσεις διευθυντών και μετακλητών. Έχουν αλλεργία στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, έχουν κάνει το ρουσφέτι «επιστήμη».

Τοποθετούν 256 γενικούς διευθυντές και διευθυντές με μισθούς 8.000 ευρώ!!! το μήνα, ενώ έδιωξαν 800 νέους επιστήμονες που εργάζονταν στον ΕΦΚΑ στον τομέα έκδοσης συντάξεων που υπάρχει πρόβλημα.

Παραδίδουν, ταυτόχρονα, την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, με πάνω από 400 ακίνητα,  σε μια Ανώνυμη Εταιρεία  Ειδικού Σκοπού προς εκποίηση, προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.
Επικαλούνται την ψηφιακή μετάβαση αλλά εγκατέλειψαν τα ψηφιακά συστήματα του ΕΦΚΑ χωρίς αναβάθμιση, χωρίς καν να επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς καν να αναγνωρίζουν τα στοιχεία των ασφαλισμένων.

Η «συνταγή» της κυβέρνησης γνωστή: απαξιώνει, συκοφαντεί, υποστελεχώνει τους δημόσιους φορείς, τους διαλύει οικονομικά προσλαμβάνοντας «γαλάζια golden boys», και στη συνέχεια, αφού έχουν όλα εκτροχιαστεί, προχωρά στο ξεπούλημα.

Ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, εξαπλασιάζοντας τον μισθό του Διευθύνοντα Συμβούλου στα 360.000 ευρώ!!! την ώρα που οι πολίτες παθαίνουν «πολλαπλά εγκεφαλικά» όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς, που είναι συχνά μεγαλύτεροι και από έναν μισθό. Πληρώνουμε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη.

Έδωσαν bonus στα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ 120.000 ευρώ, αλλά εγκαταλείπουν ολόκληρες πόλεις και δήμους δίχως ρεύμα και θέρμανση για μέρες, στην πρώτη προβλεπόμενη κακοκαιρία.

Αρνείστε να πάρετε μέτρα στήριξης, να αυξήσετε βασικό μισθό και συντάξεις, να ρυθμίσετε το ιδιωτικό χρέος, να μειώσετε τους φόρους στα καύσιμα και στα τρόφιμα, τώρα που κοινωνία και οικονομία κοντεύουν να διαλυθούν εξαιτίας της ακρίβειας.

Έχετε εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μόνους, χωρίς εφόδια, να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα απέναντι στην πανδημία.

Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν, οι επαγγελματίες πνίγονται στα χρέη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν, οι αγρότες αδυνατούν να μπουν στα χωράφια να καλλιεργήσουν, λόγω ακρίβειας, και ζουν με πενιχρές συντάξεις.

Κόβετε συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και επιδόματα  φορολογείτε ακόμη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων που τους τα χρωστάτε. Δεν διασφαλίζετε καν τις θέσεις των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες του Φορέα (ΕΦΚΑ).

Γνωρίζετε ότι θα πέσετε με πάταγο, όσο και αν σας λιβανίζουν τα ΜΜΕ της «Λίστας Πέτσα», για αυτό και επιχειρείτε με τέτοια νομοσχέδια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, να βολέψετε όσους περισσότερους «κολλητούς» πριν φύγετε.

Να διαλύσετε και να ξεπουλήσετε κάθε τι κοινωνικό και δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση αυτού του απαράδεκτου και αντικοινωνικού νομοσχεδίου μόλις λάβει την εντολή του ελληνικού λαού, και αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.

Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο, δημόσιο, ψηφιακά αναβαθμισμένο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην υπηρεσία του πολίτη. Με σεβασμό στην εργασία και  τους κόπους των ασφαλισμένων.

Χ. Γιαννούλης: Μνημείο ασάφειας, αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

«Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως θα διασφαλίσει την εξυπηρέτηση ημετέρων με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προσλήψεις.

680 νέοι επιστήμονες που εργάζονταν στον ΕΦΚΑ πετάχτηκαν στο δρόμο, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ θα μπορούσε να είχε απλά ανανεωθεί η σύμβαση τους .

Οι εξειδικευμένοι αυτοί επιστήμονες, υψηλών προσόντων, διεκπεραίωναν 25000 αιτήματα συνταξιοδότησης το μήνα και παρ' όλα αυτά είδαν την πόρτα της εξόδου.

Αντίθετα οι 180 εξωτερικοί συνεργάτες που εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων κατάφεραν να εκδώσουν μόλις 8 συντάξεις!

Είναι πλέον φανερό ότι η ΝΔ επιδίδεται σε ένα πλιάτσικο του δημόσιου τομέα. Δημιουργεί έναν κομματικό στρατό.

Είναι στο χέρι του λαού να βάλει τέρμα σε αυτό τον κατήφορο».

Μ. Κάτσης: Η μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό μαγαζί αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ και βάζει νάρκη στο ασφαλιστικό σύστημα, αναφερόμενος στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε πως πρόκειται για «ένα σχέδιο νόμου στο οποίο καταπατώνται καταφανέστατα οι συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ο διορισμός μετακλητών υπαλλήλων χωρίς διαγωνισμό, ο διορισμός γενικών διευθυντών και διευθυντών χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, από επιτροπή η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τον υπουργό Εργασίας; Αυτό είναι το επιτελικό κράτος των «αρίστων» που τάξατε προεκλογικά;»

Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «μετατρέπετε τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό «μαγαζί». Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση ενάντια σε έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού Κράτους που είναι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Το πρώτο βήμα το κάνατε με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις.»

Σχολιάζοντας τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε χαρακτηριστικά: «Πώς πιστεύτε να ακούγεται στους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στη μεσαία τάξη, στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς, το γεγονός ότι οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα επιλέγονται ουσιαστικά από τον Υπουργό και θα μπορούν να έρθουν και από τον ιδιωτικό τομέα, να παίρνουν μισθούς 8.000€ και παχυλά bonus;», για να υποστηρίξει για την κυβέρνηση ότι: «Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βολέψει στο δημόσιο ακόμα περισσότερα «γαλάζια» παιδιά, καθώς για αυτούς θα παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ, ώστε να μπορούν να διορίζονται με λιγότερα προσόντα από όσα ισχύουν σήμερα! Ακολουθείται και εδώ το μοντέλο των μετακλητών και διοικητών που έχει διορίσει η ΝΔ, δηλαδή των «αρίστων χωρίς πτυχία»!».

Αναφερόμενος στις διατάξεις με τις οποίες μονιμοποιείται η διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, τόνισε: «Η ΝΔ των 5 δις ευρώ απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, μετατρέπει πλέον την «εξαίρεση» της διαδικασίας αυτής σε κανόνα, προκειμένου ο εκάστοτε διορισμένος διοικητής να δίνει όσα θέλει, σε όποιον θέλει, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια. Άλλο ένα πάρτυ δηλαδή, αυτή τη φορά με τους πολύτιμους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος.»

Στη συνέχεια, μίλησε για το μαζικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που δρομολογείται μέσω του νομοσχεδίου, με την εταιρία ειδικού σκοπού που συστήνεται και τα 43 «golden boys» με μισθούς των 4.600 ευρώ που θα προσληφθούν για να κάνουν τους μεσίτες με την περιουσία του ελληνικού λαού. «Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει το ρόλο του μεσίτη των μεγάλων αρπακτικών funds και για να πετύχει τον στόχο του, δε δίστασε πριν μερικούς μήνες να ξεμπερδέψει με το Κτηματολόγιο, αφήνοντάς το ημιτελές, προκειμένου να επιταχύνει όπως-όπως την είσοδο των funds στην αγορά.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, για να περάσει τις αλλαγές αυτές, έχει φροντίσει πρώτα να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ, χωρίς προσλήψεις και τα απαραίτητα συστήματα μηχανοργάνωσης, να κατασυκοφαντήσει του υπαλλήλους του φορτώνοντάς τους όλες τις παθογένειες και τώρα έρχεται δήθεν να δώσει λύση, βαφτίζοντάς την «εκσυγχρονισμό». Για να υποστηρίξει ότι: «Αν το πρόβλημα ήταν η αποδοτικότητα των υπαρχόντων υπαλλήλων, τότε πως εξηγείται η κατάληξη σε φιάσκο της πολυδιαφημισμένης πρόσληψης ιδιωτών για να επιταχύνουν την απονομή εκκρεμών συντάξεων, που επί ΝΔ έχουν υπερτριπλασιάσει; Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ολοκληρώσει το εμβληματικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, για ψηφιοποίηση των συστημάτων και άμεση απονομή συντάξεων. Έργο που ξεκίνησε το 2018 και θα έπρεπε να λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020. Στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όμως, αντί οι Υπουργοί να αποπέμπονται για αυτά, αποπέμπονται επειδή δεν κάνουν τα χατίρια στον κ. Φουρθιώτη, όπως συνέβη με τον κ. Βρούτση.»

Και συνοψίζοντας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως dealer ιδιωτικών συμφερόντων, μαζί με τις στρατιές των γαλάζιων «αρίστων», «κάνουν ρεσάλτο σε κάθε τι δημόσιο, μέσω της δημιουργίας ενός Κράτους ΙΧ που λυμαίνεται τα δημόσια ταμεία», αδιαφορώντας για τους πολίτες και τα προβλήματά τους, ολοκληρώνοντας με τη φράση: «Έχει φτάσει η ώρα, η κοινωνική πλειοψηφία να δώσει την απάντησή της με εκλογές, ώστε να επανέλθει στον τόπο μια προοδευτική κυβέρνηση. Για να βάλει τέλος στους εφιαλτικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΦΚΑ, για να στηρίξει και να ενισχύσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, και για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον».

X. Kαφαντάρη: Μην πυροβολείτε τον ΕΦΚΑ...

Μετά τους ελληνικούς χορούς και μετά τα μαθήματα που πήραμε από τον κ. Καιρίδη σαν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που μας έκανε μια ιδεολογική ανάλυση, διερωτώμαι: Αυτοί οι οποίοι μας ακούνε, αυτοί οι οποίοι περιμένουν για χρόνια τις συντάξεις τους, αυτοί οι οποίοι υφίστανται την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πραγματικά πώς αισθάνονται μ’ αυτήν τη συζήτηση που γίνεται τώρα;

Όμως, ο κ. Καιρίδης αποκάλυψε –και δεν είναι προσωπικό, είναι γενικότερο αυτό- ποιο είναι το dna της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το dna βαθιά στη συντηρητική παράταξη και ειδικά στην παράταξη του κ. Μητσοτάκη είναι η απέχθεια σε οτιδήποτε δημόσιο. Βέβαια, απ’ αυτό δεν μπορεί να γλιτώσει και το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, διότι η πολιτική σας, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ –δεν είναι προσωπικό, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή- είναι η πολιτική του ξεπουλήματος. Αυτό φάνηκε και στα ζητήματα της ενέργειας και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα δίκτυα και τη ΔΕΠΑ, αλλά και στη ΛΑΡΚΟ πρόσφατα που ξεπουλάτε. Αυτό ακριβώς, δηλαδή το δημόσιο να μην έχει συγκεκριμένα εργαλεία να ασκήσει πολιτική. Αυτό το ζήσαμε βέβαια πολύ έντονα και το ζούμε τώρα και στο κομμάτι της ενέργειας με τη ραγδαία αύξηση των τιμών και με την αδυναμία να παρέμβει κανείς. Απλά η Κυβέρνηση παρακολουθεί.

Έρχομαι τώρα στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Πραγματικά με το νομοσχέδιο που συζητάμε, για πρώτη φορά ιδιώτες γίνονται διευθυντές σε θέσεις δημοσίου. Μιλάμε για 256 ιδιώτες γενικούς διευθυντές ανά την Ελλάδα και βέβαια κατά την προσφιλή τακτική σας ικανοποίησης των λίγων, των αρεστών, των «αρίστων» -«άριστοι» χωρίς κριτήρια επιλογής πάντα- έρχεστε και αυξάνετε και τις αμοιβές τους. Όταν μιλάμε για «golden boys» στη ΔΕΗ, θα μιλάμε για «golden boys» και στο δημόσιο και στην κοινωνική ασφάλιση, από τον διοικητή που ξεπερνά τα οκτώ χιλιάρικα μέχρι τους ιδιώτες διευθυντές με τέσσερις χιλιάδες ευρώ και πάνω.

Το δεύτερο: Η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ. Γνωρίζουμε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο δεύτερος μεγάλος ιδιοκτήτης της χώρας μετά την Εκκλησία.         

Πραγματικά, αυτή η ακίνητη περιουσία πάει σε μία ανώνυμη εταιρεία. Πώς θα τη διαχειριστεί; Ερωτηματικά πολλά.

Και βέβαια το τρίτο -και σημαντικό- που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο, είναι οι προμήθειες κατά παρέκκλιση του νόμου ακόμα περί δημόσιων συμβάσεων και η διαχείριση των προμηθειών, που σημαίνει και πολλά -αν θέλετε- εκατομμύρια.

Ιδιωτικοποιείτε σταδιακά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ιδιωτικοποιημένο δημόσιο, είπε ο συνάδελφος πριν. Η ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, ξεκίνησε από την επικούρηση, που το ζήσαμε αυτό -σύστημα Πινοσέτ, ένα αποτυχημένο σύστημα, αλλά βέβαια αυτό ήταν και στο πρόγραμμα σας το προεκλογικό στην επικούρηση- και τώρα με τις διαδικασίες που εισάγονται από το σχέδιο νόμου, πραγματικά, ιδιωτικοποιείται σταδιακά και ο ΕΦΚΑ.

Προσφιλής τακτική της Δεξιάς και αυτό είναι χαρακτηριστικό. Το ζήσαμε και στη ΔΕΗ, το ζήσαμε δεκαετίες τώρα και στους δημόσιους οργανισμούς. Η απαξίωση, η υποβάθμιση, όλα αυτά ούτως ώστε να δυσφημιστεί όποια δημόσια υπηρεσία ή δημόσιος οργανισμός και να μπορέσει μετά πιο εύκολα ένας ιδιώτης να το πάρει και να μπορέσει να το αξιοποιήσει. Και βέβαια μετά να εμφανιστούν σαν μεσσίες, από την πλευρά σας, οι ιδιώτες κι εσείς σαν κυβέρνηση ότι σώσατε, όπως «σώσατε» τη ΔΕΗ…

Τώρα, αφήνετε, όμως, τους συνταξιούχους, πραγματικά, τους απόμαχους της δουλειάς να περιμένουν χρόνια για μια σύνταξη. Εκατόν επτά χιλιάδες, περίπου, παραδώσαμε εμείς όταν ο λαός έκρινε ότι κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία, τον Ιούλιο του 2019, και τώρα -κακά τα ψέματα- οι συντάξεις οι οποίες δεν έχουν αποδοθεί ξεπερνάνε τις τριακόσιες χιλιάδες. Έχουμε ιδιωτικοποίηση και κομματικοποίηση του ΕΦΚΑ με τους διακόσιους πενήντα έξι κομματάρχες με τις θέσεις διευθυντών, γενικών διευθυντών, ανά την Ελλάδα και βέβαια η διαδικασία επιλογής αμφισβητείται.

Τώρα, όμως, θα έρθω και σε κάτι άλλο. Κατατέθηκε μία τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, που αφορά στη δημιουργία Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, ΕΜΟΔΕ, δηλαδή αυτό το οποίο έλεγε ο αντίστοιχος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, δασοκομάντο, εκτός ΑΣΕΠ πρόσληψη πεντακοσίων ατόμων, προερχόμενοι οι περισσότεροι από ειδικές δυνάμεις, από το στρατό, με διαδικασίες οι οποίες αμφισβητούνται -όσον αφορά στη διαφάνεια- ενώ υπάρχει μία σοβαρή σύγκρουση αρμοδιοτήτων αυτών με αρμοδιότητες πρόληψης και αποκατάστασης, στις οποίες εμπλέκονται και οι αποδυναμωμένες δασικές υπηρεσίες.

Αυτό, βέβαια, αφορά συνολικά το υπουργείο που φτιάξατε σαν Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη του ’21, ένα υπουργείο άδειο πουκάμισο, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο σαφές, χωρίς, χωρίς…

Λοιπόν, τα έχουμε ζητήσει πολλές φορές κοινοβουλευτικά αυτά.

Δημιουργείτε, δηλαδή, ένα νέο Σώμα ειδικών φρουρών -να το πω έτσι- κατ’ αντιστοιχία της ελληνικής αστυνομίας –γι’ αυτό το αναφέρω αυτό, στην πυροσβεστική θα ανήκουν. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και λοιπά, σαφώς, χρειάζονται και μία εξειδίκευση, χρειάζονται και ειδικά σώματα -κανείς δεν θα το αρνηθεί αυτό και μέσα στο πυροσβεστικό σώμα- αλλά αυτό το οποίο τώρα δημιουργείτε είναι, θα έλεγα, κάτι διαφορετικό και θα έλεγα, επίσης, ότι έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και το 1996 που είχε γίνει ένα αντίστοιχο Σώμα, αλλά στο πλαίσιο των δασικών υπηρεσιών.

Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα και λέμε, η Κυβέρνηση αυτή χειροκροτεί τους υγειονομικούς, χειροκρότησε τους ήρωες πυροσβέστες, χειροκρότησε τους εποχικούς πυροσβέστες που τόσα χρόνια σβήνουν φωτιές με ένα εργασιακό καθεστώς ασταθές, υποσχέθηκε ο κύριος Χαρδαλιάς πέρυσι στους εποχικούς ότι θα τους εντάξει με κάποιο τρόπο μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με κάποια κριτήρια, ηλικίες, διάφορα και λοιπά και έρχεστε τώρα και δημιουργείτε το εν λόγω Σώμα, με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε, κοροϊδεύοντας αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη χρόνια σε ανασφαλείς συνθήκες. Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις για την τροπολογία αυτή.

Ο στόχος σας, όμως, και για τον ΕΦΚΑ και σχετικά με την εν λόγω τροπολογία και με όλη την πρακτική σας τρία χρόνια τώρα, δεν είναι άλλος παρά να δημιουργείτε έναν κομματικό στρατό, σε όποιον τομέα μπορείτε και μέσα στο δημόσιο. Γιατί -ξανά τονίζω- πρώτη φορά ιδιώτες διευθυντές εισάγονται στο δημόσιο, στον ΕΦΚΑ. Στόχος σας, λοιπόν, είναι η επικοινωνία, χωρίς να αναλαμβάνετε καμμία ευθύνη πολιτική, σε πρώτη φάση -να μην πω και ουσιαστική- για την αποτυχημένη πολιτική σας παντού, ακόμα και στις φυσικές καταστροφές που αναφέρεται και η τροπολογία η συγκεκριμένη και όλα αυτά δείχνουν μία Κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί το παρόν, να σώσει την πατρίδα από οτιδήποτε, μία Κυβέρνηση η οποία πρέπει να αλλάξει. Η πολιτική αλλαγή ωριμάζει στην κοινωνία, πλέον, και ο ελληνικός λαός ζητά αλλαγή πολιτικής.

Και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε και την προκήρυξη εκλογών, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια άλλη κυβέρνηση δημοκρατική, προοδευτική, που θα σώσει ό,τι σώζεται από τη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας τρία χρόνια τώρα.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Βιάζεται πολύ η κυβέρνηση να στήσει μηχανισμό και πελατειακό δίκτυο μέσα στον ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ έχει μπει, με τη σιωπηρή συμφωνία της Κυβέρνησης, στο στόχαστρο για τις εκκρεμείς συντάξεις και την, ομολογουμένως, άρρυθμη καθημερινή του λειτουργία. Ο Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό πώς περιμένει από έναν τραγικά υποστελεχωμένο οργανισμό με απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, έλλειψη πόρων και ψηφιοποιημένων εργαλείων να μην καθυστερεί στην απονομή συντάξεων. Μεταφέροντας τη δική του εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία ΕΦΚΑ Βόλου, ανέφερε ότι είδε ελάχιστους, κουρασμένους υπαλλήλους να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν ένα νομό 200.000 κατοίκων και ουρές εξοργισμένων πολιτών έξω από τα γραφεία και τα γκισέ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση του ΚΕΠΑ της Νέας Ιωνίας με 3 μόνο υπαλλήλους και τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία της πιστοποίησης που στερούν το επίδομα από ανθρώπους με αναπηρία.

«Εδώ και 3, σχεδόν, χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε ούτε μια μόνιμη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ. Τη χρονιά που πέρασε αποχώρησαν 900 υπάλληλοι, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση σε ανανέωσε το ειδικό πρόγραμμα με το οποίο είχαν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ 683 νέοι επιστήμονες που έκαναν ουσιαστική δουλεία στη διεκπεραίωση των συντάξεων. Από την ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ που διαφήμιζε η ΝΔ, φθάσαμε σήμερα να έχουμε 340.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνέχεια, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επένδυσε στην οργή των πολιτών για να στοχοποιήσει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και να εφαρμόσει το γνωστό, πλέον, μοτίβο της ιδιωτικοποίησης. «Αφήνετε το φορέα να καταρρεύσει, οι πολίτες στρέφονται εναντίον του «κακού» δημόσιου φορέα, τον απαξιώνεται, προετοιμάζετε το έδαφος για ιδιώτες και μετά νομοθετείτε» τόνισε υπενθυμίζοντας τι έγινε με τη ΔΕΗ την οποία η Κυβέρνηση, αφού ιδιωτικοποίησε και έκανε, όπως έλεγε, ελκυστική για τους επενδυτές, σήμερα η χώρα φιγουράρει στην κορυφή των πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Επί της διάταξης του νομοσχεδίου που προβλέπει επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών του ΕΦΚΑ, όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ο Βουλευτής έκανε λόγο για γαλάζια golden boys που με βασικό πτυχίο, πτυχίο Lower και λίγα χρόνια εμπειρίας θα αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ το μήνα. «Τι θα πείτε στους ανθρώπους που με μεταπτυχιακά και διδακτορικά έφυγαν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούσαν να βρουν αξιοπρεπή εργασία στη χώρα τους; Τι θα πείτε σε νέους ανθρώπους με προσόντα που με 1.000 ευρώ δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα;» είπε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Η Κυβέρνηση βιάζεται να στήσει το δικό της μηχανισμό, το δικό της πελατειακό δίκτυο μέσα στον ΕΦΚΑ με άτομα που θα καταλάβουν επιτελικές θέσεις και θα μείνουν εκεί για καιρό, αφού θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση. Οι «μηχανής μάνατζερ» θα πληρώνονται αδρά από την τσέπη εργαζομένων και συνταξιούχων. Πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο παραμερίζονται επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και εργαζόμενοι στο φορέα επί σειρά ετών για να γίνουν προσλήψεις μάνατζερ με πτυχίο Lower.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη που αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει σπάσει τα κοντέρ με 3.000 μετακλητούς αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμοιβές τους. Για τις πειθαρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και συμπεριφέρεται στο φορέα σαν να είναι κέντρο διαφθοράς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι στήριξη με προσωπικό και πόρους. Τέλος, όσων αφορά τη διαδικασία fast track απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, την οποία χαρακτήρισε «πονηρή», ο Αλ. Μεϊκόπουλος σχολίασε ότι δε μιλάμε σαφώς για τους εκτυπωτές και τα αναλώσιμα, αλλά θα τη βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας με τις προμήθειες που αφορούν εκατομμύρια ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ που θα ανταποκρίνεται ταχέως και αποτελεσματικά στα αιτήματα των πολιτών. «Θέλουμε έναν ΕΦΚΑ «πιο φιλικό», για να δανειστώ τη φράση του κ. Χατζηδάκη, θέλουμε, όμως, έναν ΕΦΚΑ δημόσιο και ανεξάρτητο, και, δυστυχώς, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι εχθρικό και προς το δημόσιο συμφέρον και προς το ίδιο το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Α. Μιχαηλίδης: Προσβλητικό για τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και τους χιλιάδες προσοντούχους νέους που αναζητούν εργασία το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ.

Εξαρχής τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ψηφίδα του ευρύτερου νεοφιλελεύθερου σχεδίου που με συστηματικότητα και επιμονή ξεδιπλώνει η κυβέρνηση αυτά τα δυόμιση και πλέον χρόνια. Το σχέδιο του  -ψευδεπίγραφου – επιτελικού κράτους της ΝΔ συνίσταται πρώτον, στην ιδεολογική υπονόμευση καθετί δημόσιου, δεύτερον, την εισαγωγή αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνουν τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, και, τρίτον την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων και πολιτικών σε διάφορα επίπεδα – από την εκχώρηση της ΔΕΗ ως την επαναφορά των εργολάβων στα νοσοκομεία – που παραχωρούν τα πρωτεία στις δυνάμεις της αγοράς.

Ειδικότερα ως προς το Υπουργείο Εργασίας που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ, μετά τα διάφορα νομοσχέδια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τώρα αποφασίζει να εισάγει «όχι μόνο κριτήρια, αλλά και έμψυχο δυναμικό του ιδιωτικού τομέα στον ΕΦΚΑ», επισήμανε ο Α. Μιχαηλίδης.

Αναγνώρισε πως κάποια από τα προβλήματα που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, είναι υπαρκτά. Αυτό που κάνει, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αφενός να αποκρύπτει τη δική της αποτυχία, με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις που έχουν συσσωρευτεί, και αφετέρου να ανάγει σε «από μηχανής θεό» την πρόσληψη στελεχών του ιδιωτικού τομέα, που ως διευθυντές του ΕΦΚΑ, με παχυλούς  μισθούς που δεν απαντώνται πουθενά στο Δημόσιο, θα κομίσουν την υποτιθέμενη τεχνοκρατική σοφία των επιχειρήσεων και θα «καθαρίσουν», ως άλλοι «εξολοθρευτές».

Αυτή η δοκιμή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να γενικευτεί το project με τα golden boys του ιδιωτικού τομέα και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, εκτός των άλλων είναι προσβλητική «για την πλειοψηφία των ευσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων και τους εκατοντάδες χιλιάδες προσοντούχων νέων που αναζητούν εργασία», τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης.

Κατέληξε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική παράταξη, πως μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξηλώσει αυτό το νομοσχέδιο, όπως και «το όλο πολιτικό και θεσμικό πλέγμα ενάντια στον κόσμο της εργασίας που υφαίνετε συστηματικά».

Κ. Νοτοπούλου: Δούρειος Ίππος για την άλωση της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας περιουσίας η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ

Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση όπως και καθετί δημόσιο βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» με παχυλούς μισθούς, κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, επιπλέον κατά παρέκκλιση προμήθειες, λεηλασία της περιουσίας του ΕΦΚΑ και παράδοσή του εν τέλει στις πελατειακές σχέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στις ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες ενώ οι λογαριασμοί είναι «εκρηκτικοί» όπως τους χαρακτήρισε, αλλά παρόλα αυτά, ακολουθείται η ίδια τακτική και με τον ΕΦΚΑ.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως σπαταλά αλόγιστα πόρους και χαρίζει μεγάλα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, του μόχθου του ελληνικού λαού στους «εκλεκτούς» της. «Η δημόσια περιουσία δεν είναι τσιφλίκι σας για να το χρησιμοποιείτε όπως θέλετε» τόνισε η βουλευτής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπογράμμισε, δημιουργεί μια τεχνητή εικόνα αδιεξόδου, συκοφαντεί το δημόσιο και τους εργαζόμενους για να τους απαξιώσει και επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό.  Οι εκκρεμείς συντάξεις τριπλασιάστηκαν επι των ημερών διακυβέρνησης από τη ΝΔ ανέφερε. Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό, δεν εξοπλίζει τον φορέα με σύγχρονο λογισμικό και δεν δίνει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να τους ρίξει το βάρος της ευθύνης της καθυστέρησης.

«Παρακάμπτετε και απαξιώνετε το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό και για πρώτη φορά εισάγετε από το παράθυρο την πλήρωση των επιτελικών θέσεων όχι μόνο από το δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, τους οποίους μάλιστα θέλετε να τους χρυσοπληρώσετε με υπέρογκους μισθούς» με επιλογή τους εκτός ΑΣΕΠ υποδηλώνοντας το πάρτι με τα γαλάζια παιδιά που ετοιμάζει η ΝΔ.

«Την ώρα που ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος, η κυβέρνηση μοιράζει χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα στα Golden Boys τώρα και στον ΕΦΚΑ».

«Στοχοποιείτε τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση μήπως και κρύψετε την ανεπάρκειά σας» επεσήμανε.

Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αντί να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον με κίνητρα για αυτοβελτίωση και καλύτερη απόδοση, καθιερώνει κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών που θα έχει στη διάθεσή του ο Διοικητής και οι υποδιοικητές του ΕΦΚΑ. «Ετοιμάζεστε για το μεγάλο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας και των φιλέτων του ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει σήμερα 400 ακίνητα» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ την ώρα που αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, την ώρα που θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες, την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, που αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δαπανά 8,500 ευρώ το μήνα σε Golden Boys και 5,5 δις σε απευθείας αναθέσεις.

«Σύντομα θα αποτελείτε κυβερνητικό παρελθόν και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την κρίση, σε μια δημιουργική και ελπιδοφόρο πορεία. Να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που φέρνετε, να κλείσει  τις πληγές που ανοίγετε» .

Γ. Παπαηλιού: Η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε τη γνωστή μέθοδο απαξίωσης του ΕΦΚΑ

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :


Μετά τη σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων και τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη», μετά την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικά συμφέροντα, εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή, άλλο ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης …». Από το περιεχόμενό του δεν προκύπτει ότι αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ αλλά στην κομματικοποίηση και στην ιδιωτικοποίησή του, δηλαδή στην άλωσή του.


Άλλο ένα νομοσχέδιο του, κατ΄ ευφημισμόν πλέον, Υπουργείου Εργασίας, που στρέφεται κατά των εργαζομένων.


Άλλο ένα νομοσχέδιο που πλήττει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική πλειοψηφία ή μάλλον ολόκληρη την κοινωνία.


Ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, παρά το γεγονός ότι η σχετική ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία – μάλιστα βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η επίκληση και η παραπομπή στο Σύνταγμα συνιστά ιδεολογική αγκύλωση !!! Αν είναι δυνατόν ! – με το οποίο η κυβέρνηση καταλύει τις αρχές και εγγυήσεις της αξιοκρατίας και διαφάνειας που διασφαλίζουν την αντικειμενική, πολιτικά ουδέτερη, δημοκρατική και εν τέλει ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.


Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε τη γνωστή μέθοδο απαξίωσης του ΕΦΚΑ, όπως ακριβώς πράττει και με τη ΔΕΗ και με άλλους τομείς του Δημοσίου, που είναι προς πώληση και εκποιούνται. Απαξιώνεται συστηματικά ο φορέας και κατασυκοφαντούνται οι υπάλληλοί του.


Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση (και ενδεικτικά), έμειναν αναξιοποίητοι 700 περίπου έμπειροι νέοι επιστήμονες που είχαν προσληφθεί για την έκδοση συντάξεων, στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΑΕΔ, (αυτοί απομακρύνθηκαν) και 400 πτυχιούχοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (αυτοί δεν προσλήφθηκαν ποτέ). Αυτό έγινε. προκειμένου ο ΕΦΚΑ να αλωθεί από πανάκριβα γαλάζια golden boys αμφίβολων προσόντων και να «αξιοποιηθεί», δηλαδή να εκποιηθεί με διάτρητες διαδικασίες, η τεράστια ακίνητη περιουσία του εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων


Για το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος και λειτουργίας του ΕΦΚΑ που είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, δεν έγινε από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ κάποια προσπάθεια βελτίωσής του, με τις αναγκαίες προσλήψεις, και αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ταχείας απονομής των συντάξεων. Αντί αυτών, ανατέθηκε σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, η έκδοση συντάξεων και η απόδοσή τους με το «πάτημα ενός κουμπιού».


Μαύρη γάτα άσπρη γάτα, δεν έχει σημασία το χρώμα, αρκεί να πιάνει ποντίκια, είπαν βουλευτές της συμπολίτευσης και ο ίδιος ο Υπουργός.


Αλήθεια, πόσες συντάξεις εκδόθηκαν από τότε που την εκκαθάρισή τους ανέλαβαν ιδιώτες ; Ελαχιστότατες, μόλις 10 !!!


Έτσι σήμερα υπάρχουν περίπου 340.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη διακυβέρνηση ήταν 107.180.


Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, εξυπηρετεί συμφέροντα, με απευθείας αναθέσεις και με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Με το νομοσχέδιο:


Προβλέπεται η πρόσληψη 256 συνολικά σε όλη την Ελλάδα γενικών διευθυντών και διευθυντών του e- ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα.


Αυτό γίνεται, κατά παράβαση του Συντάγματος, που θεσμοθετεί τη δημόσια διοίκηση ως πολιτικά ουδέτερη, αντιμετωπίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους ως εκτελεστές της θέλησης του κράτους και θεματοφύλακες τους δημοσίου συμφέροντος, και όχι ως πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ένας ιδιώτης δεν μπορεί να δεσμευτεί, ότι θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.


Παρακάμπτεται η υφιστάμενη διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στελεχών στη δημόσια διοίκηση και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις. Οι προκηρύξεις δεν θα διενεργούνται από το ΑΣΕΠ αλλά με τη σύμπραξη του ΑΣΕΠ. Επί της ουσίας ο διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικητής του ΕΦΚΑ θα αποφασίζει για τον ορισμό των γενικών διευθυντών και διευθυντών. Και αυτό, αφού τα κριτήρια επιλογής θα ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο η διορισμένη διοίκηση θα έχει τη σχετική πλειοψηφία.


Ταυτόχρονα ματαιώνονται οι εκκρεμείς προκηρύξεις, γεγονός που θα επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ με τις εύλογες αξιώσεις των υποψηφίων σε αποζημιώσεις (μισθούς και επιδόματα).


Αυτή η προδήλως αντισυνταγματική διαδικασία συμπληρώνεται με την αύξηση του μισθού του διοικητή του ΕΦΚΑ στο ποσό των 8.134 ευρώ και των αμοιβών των γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.


Αυξάνονται οι θέσεις μετακλητών που θα διατίθενται στο Διοικητή και τους Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ. Το «βόλεμα» των ημετέρων καλά κρατεί !


Θεσπίζεται μία fast truck διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, με το επιχείρημα της ευελιξίας.


Συστήνεται μία μονοπρόσωπη εταιρία ειδικού σκοπού, η Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας e-ΕΦΚΑ με σκοπό την αξιοποίηση, στην πραγματικότητα την εκποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, με όρους «ξεπουλήματος», που ανέρχεται σε 400 ακίνητα και κοστολογείται στο ποσό του 1 δις ευρώ.


Η κυβέρνηση «σπάει» σε μετοχές, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.


Η διοίκηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. οι οποίες θα γίνονται από διορισμένο διοικητή, εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις.


Είναι προφανές ότι, συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, «έχουν βάλει στο μάτι» τα ακίνητα-φιλέτα του e-ΕΦΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση λειτουργεί για άλλη μία φορά, ως μεσάζων.


Ζητείται να αποσυρθεί αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο, με το οποίο δημιουργείται «προηγούμενο» για όλο το Δημόσιο, όπως ομολόγησαν και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.


Όταν στις προσεχείς εκλογές, με τη λαϊκή βούληση, σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνει τη δέσμευση να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση (για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ) και να διαμορφώσει έναν σύγχρονο, αποτελεσματικόν ΕΦΚΑ, που να λειτουργεί ως φορέας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην υπηρεσία του πολίτη, και όχι ως κομματικό «μαγαζί» στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων.

Ν. Παππάς: Οι πολίτες πληρώνουν «ρήτρα Μητσοτάκη» στο ρεύμα και η ΔΕΗ αγοράζει τις μετοχές της για να δείχνει καλή πορεία

«Αφού πήγατε τις εκκρεμείς συντάξεις στις 350 χιλιάδες από τις 100 χιλιάδες, που τις παραλάβατε, έρχεστε και βάζετε στον ΕΦΚΑ από το παράθυρο στελέχη τα οποία θα χρυσοπληρώνονται, παραχωρείτε κρίσιμες υπηρεσίες στους ιδιώτες, όπως η έκδοση συντάξεων, εκχωρείτε τη διαχείριση της περιουσίας του Οργανισμού σε μία ανώνυμη εταιρεία που θα διοικείται από επιλεγμένα -χωρίς ΑΣΕΠ- καλοπληρωμένα στελέχη», ανέφερε ο βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημείωσε ότι «στους λογαριασμούς του ρεύματος ο κόσμος πληρώνει τη ρήτρα Μητσοτάκη, τη ρήτρα της Ν.Δ., τη ρήτρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Για να συμπληρώσει: «Επαίρεστε για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ και έχετε βάλει τέσσερις φορές την Επιχείρηση, από την αρχή του έτους, να αγοράσει η ίδια τις μετοχές της για να λέτε ότι η μετοχή πάει καλά. Πείτε το αυτό στους ανθρώπους που παίρνουν τους λογαριασμούς στο σπίτι, καλέστε τους να γίνουν μέτοχοι στη ΔΕΗ».

Σχολιάζοντας την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μη λαμβάνει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, αναφέρθηκε στη μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel που παραθέτει σειρά χωρών οι οποίες έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στην ενέργεια, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Εσθονία.

Κάλεσε, επίσης, τη Ν.Δ. να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε δημόσιο έλεγχο.

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. έχουν εξαιρέσει τρεις φορές (2009, 2014,2019) την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις αποζημιώσεις των επιβατών, ρωτώντας, με αφορμή τους εγκλωβισμούς και τους τραυματισμούς επιβατών σε αμαξοστοιχίες κατά την πρόσφατη κακοκαιρία: «Έχει πάρει ΦΕΚ η τελευταία εξαίρεση του 2019; Έχει νομική υπόσταση εντός της χώρας; Μήπως πρέπει ο κανονισμός για τις αποζημιώσεις των επιβατών να εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρία για να μπορέσει ο κόσμος να διεκδικήσει το δίκιο του; Θα επανέλθουμε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε «που πήγαν 500 χιλιάδες άνεργοι», αφού «η ΕΛΣΤΑΤ τους υπολογίζει σε 600 χιλιάδες και ο ΟΑΕΔ τους καταγράφει σε 1,1 εκατομμύριο τον Δεκέμβριο, σε μια σημαντική αύξηση από τους 935 χιλιάδες του Σεπτεμβρίου».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η επερχόμενη κάλπη θα βγάλει ισχυρή  προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα ακυρώσει την επόμενη μέρα νομοθετήματα – τέρατα όπως αυτό που συζητούμε σήμερα».

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει τον ΕΦΚΑ και προχωρά στη «λεηλασία» της περιουσίας του

Στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής  η Γ. Πούλου αναφέρθηκε αρχικά στις δυναμικές κινητοποιήσεις που πληθαίνουν στη Βοιωτία και ολόκληρη τη χώρα, με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τους υγειονομικούς, τους αγρότες να βρίσκονται ήδη επί ποδός, ενώ έπεται συνέχεια…

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΦΚΑ πλήρως αποδοτικό, με 25.000 αποδόσεις συντάξεων κάθε μήνα, και 107.000 εκκρεμείς συντάξεις από τις 386.000 που παρέλαβε το 2015. Όμως, μέσα στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής της τον εγκατέλειψε χωρίς προσωπικό και ψηφιακές υποδομές, για να δικαιολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίησή του!

Δρομολογώντας την πρόσληψη «ημέτερων» golden boys ως διευθυντών στον ΕΦΚΑ, με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθούς – πρόκληση, με το ΑΣΕΠ σε ρόλο κομπάρσου, με αύξηση των μετακλητών για να βολευτεί όλος ο κομματικός «στρατός», με Πειθαρχικά Συμβούλια για την τρομοκράτηση των εργαζομένων, και βέβαια με απευθείας αναθέσεις για τις προμήθειες, αλλά και ξεπούλημα των 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ…

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ Θήβας είναι χαρακτηριστική. Με συστέγαση του πρ. ΟΑΕΕ με τον ΕΦΚΑ Θήβας σε μισθωμένο κτήριο, χωρίς καμία προετοιμασία και σχεδιασμό, και με εγκατάλειψη του ιδιόκτητου κτηρίου του ΟΑΕΕ.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Θήβας και οι εργαζόμενοι πολίτες σε όλη στη χώρα, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναρρωτικών αδειών τους, που όταν διαρκούν πολλές μέρες και δεν λαμβάνουν έγκαιρα την αναγκαία αποζημίωσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην…

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση του καταστροφικού νομοσχεδίου και την αποφασιστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ, προς όφελος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ν. Σαντορινιός: Οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό για τα golden boys των Χατζηδάκη-Μητσοτάκη σε ΔΕΗ και ΕΦΚΑ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι στήνουν ένα νέο μηχανισμό golden boys-κομματαρχών στον ΕΦΚΑ με τα χρήματα του ελληνικού λαού, διαλύοντας και ιδιωτικοποιώντας έναν σημαντικό φορέα της δημόσιας διοίκησης.

Ο Ν. Σαντορινιός τόνισε ακόμα:

Από την τσέπη του ελληνικού λαού πληρώνονται τα golden boys του super dealer της ΝΔ, κ. Χατζηδάκη

«Αν μη τι άλλο, o κ. Χατζηδάκης είναι συνεπής σε όλα τα χαρτοφυλάκια που έχει αναλάβει, έχοντας μία απάντηση σε όλους τους τομείς: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση, παραβίαση των διαδικασιών προμηθειών, εξυπηρέτηση κολλητών και πρόσληψη golden boys. Όπως για παράδειγμα, στη ΔΕΗ, όπου τα golden boys παίρνουν 360.000 ευρώ/χρόνο για να κερδίζει η επιχείρηση και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το μέλημά τους και όχι να διαμορφώσουν συνθήκες για να έχουμε χαμηλά τιμολόγια στην ενέργεια. Σήμερα, ο ελληνικός λαός ουσιαστικά πληρώνει αδρά τα golden boys του super dealer της ΝΔ. κ. Χατζηδάκη».

ΝΔ: Λεφτά υπάρχουν για κομματάρχες με 8.000 ευρώ/μήνα στον ΕΦΚΑ. Δεν υπάρχουν για μείωση ΦΠΑ και αύξηση κατώτατου μισθού

«Εκτός από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης, επιπλέον, διέλυσε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση -και μάλιστα  με κόστος για τα δημόσια ταμεία που καλύπτεται από τη 13η σύνταξη που κατάργησαν-. Σειρά τώρα έχει ο ΕΦΚΑ. Οι εκκρεμείς συντάξεις  αυξήθηκαν από 107.000 που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 340.000 σήμερα, και η ψευδής δικαιολογία τους είναι η …έλλειψη διευθυντικών στελεχών! Λες και αυτοί θα έβγαζαν τη δουλειά και όχι οι 683 νέοι πιστοποιημένοι επιστήμονες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί έδιωξαν. Συνεχίζουν να απαξιώνουν τους εργαζόμενους ενώ το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ έχει καταρρεύσει και ούτε μία πρόσληψη δεν έχουν κάνει. Εισάγουν αναξιοκρατικές ρυθμίσεις για να προσλάβουν golden boys στον ΕΦΚΑ, εκτός ΑΣΕΠ και με φωτογραφικές διατάξεις. Στήνουν δηλαδή κομματάρχες σε κάθε περιοχή που θα εξυπηρετούν τα «γαλάζια» συμφέροντα, και με 8 χιλ. ευρώ το μήνα! Την ώρα που αρνούνται να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό ή να μειώσουν τον ΦΠΑ, λέγοντας προκλητικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά».

«Παραλίγο να υφαρπάξουν και τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού οικογενειακών επιδομάτων των ναυτικών, μεταφέροντας στο ΝΑΤ χρήματα που έβαλαν εργαζόμενοι θαλασσοδαρμένοι για να έχουν ένα εισόδημα οι οικογένειές τους. Ευτυχώς το απέσυραν λόγω των έντονων αντιδράσεων από τα ναυτεργατικά σωματεία, λέγοντάς τους ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση. Καμία διαβούλευση και να γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι θα μας βρει και πάλι απέναντι».

Αντισυνταγματικά εξαιρούν τον ΕΦΚΑ από το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών ενώ εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα αναλάβει το ξεπούλημα των «φιλέτων» ακινήτων του φορέα

«Ταυτόχρονα, επίσης προκλητικότατα, εξαιρούν τον ΕΦΚΑ από το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών, παρόλες τις παρατηρήσεις που σημειώνονται στην σχετική έκθεση της Βουλής αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που φέρνει η Κυβέρνηση. Ακάθεκτοι όμως, συνεχίζουν τις γνωστές πρακτικές της Μητσοτάκης Α.Ε., μια βιομηχανία απευθείας αναθέσεων».

«Στο μάτι της Κυβέρνησης έχει μπει και η δημόσια περιουσία των ταμείων: 400 ακίνητα τα οποία κοστολογούνται 1 δις ευρώ, με τα «φιλέτα» προφανώς να τα έχουν ήδη τάξει στα «κοράκια». Συστήνουν εταιρεία ιδιωτικού δικαίου η οποία με fast-track διαδικασίες θα ξεπουλήσει τα «φιλέτα» στις τιμές που θέλουν κολλητοί και φίλοι».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό ότι αυτά τα νομοσχέδια θα καταργηθούν την επόμενη μέρα. Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο και λειτουργικό ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του πολίτη και όχι των κολλητών της ΝΔ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους για την κατοχύρωση ενός ισχυρού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μόνη λύση αυτή την ώρα είναι να παραιτηθούν για να επιβιώσουν οι πολίτες, να φύγουν για να σωθούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».  ​

Γ. Σαρακιώτης: Από τη Δ.Ε.Η. στον Ε.Φ.Κ.Α… Οι “επιτυχίες” του κ. Χατζηδάκη συνεχίζονται!

Τις δεκαετίες, που πέρασαν, χιλιάδες εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, για την κοινωνική ασφάλιση ως συλλογική κατάκτηση. Ποιος, όμως, θα φανταζόταν ότι εν μία νυκτί, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εγκατέλειπε τον Ε.Φ.Κ.Α. έρμαιο στα ιδιωτικά συμφέροντα, στον κομματισμό και στις πελατειακές σχέσεις όταν οι ίδιοι διακήρυτταν προεκλογικά ότι «θα δημιουργήσουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας για όλους» και υπόσχονταν 50.000 θέσεις εργασίας μόνο από την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα «ξεκινούσε την πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.», αλλά 2,5 χρόνια μετά βλέπουμε:

-          Την Ελλάδα να συνιστά αρνητικό πρωταγωνιστή σε όλους τους βασικούς υγειονομικούς και οικονομικούς δείκτες και στην ανεργία των νέων με ποσοστό 30,5%!

-          Τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου ανακοινώθηκε στο 6,2%, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά, που ξεπέρασε το 6%, ήταν το Μάρτιο του 1997, δηλαδή την εποχή της… δραχμής.

-          1.300 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απολύονται και διώχνονται από τα σπίτια τους στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον.

Και αναρωτιέται κανείς πώς θα απευθυνθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ.:

-          Στους αγρότες που εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους.

-          Στον εμπορικό κόσμο που καλείται να καταβάλλει τριπλάσιους και τετραπλάσιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ βρίσκεται εδώ και μήνες σε ένα άτυπο lockdown.

-          Στους νέους ανθρώπους που δεν τους δίνει καν τη δυνατότητα φοίτησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-          Στους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ.

-          Στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που μαστίζεται από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και βλέπει την αγοραστική της δύναμη να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα.

Άραγε θα τους πει ότι οι μισθοί άνω των 8.000 ευρώ που νομοθετεί η Ν.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. και τα bonus στα κομματικά στελέχη είναι για το «καλό» τους; Ότι αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών στη Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. επειδή «μάχεται για τη μείωση της ανεργίας»;! Θα καλέσει τους πολίτες «να μην ανησυχούν» και «να εμπιστευτούν την Κυβέρνηση» για το γεγονός ότι ορίζετε fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις; Ή μήπως θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι η εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του Ε.Φ.Κ.Α. σε μονοπρόσωπη εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι προς… το δημόσιο συμφέρον; Ας δοκιμάσει να εξηγήσει όλες τις επαίσχυντες προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου και στους υπαλλήλους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι λαμβάνουν μισθούς 1.000 ευρώ και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε τεράστιο όγκο δουλειάς με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και θα ελέγχονται πλέον από κομματικά στελέχη αμειβόμενα με μισθούς 4.500 ή 8.000 ευρώ.

Προφανώς, η Ν.Δ. «δεν ικανοποιήθηκε» με το Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για τους 4.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, το οποίο «έτρεξε» από το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με διαφανείς διαδικασίες Α.Σ.Ε.Π. καλύπτοντας πολλές ανάγκες του Ε.Φ.Κ.Α. και δεν το ανανέωσε. Οδήγησε, έτσι, στην ανεργία χιλιάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων και είχαν δώσει πραγματική ώθηση στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα. Αντί των 4.500 χιλιάδων πτυχιούχων, προσληφθέντων μέσω Α.Σ.Ε.Π., η Ν.Δ. θα διενεργεί στο εξής προκηρύξεις «με τη σύμπραξη» του Α.Σ.Ε.Π..

Την «επιτυχία» του κ. Χατζηδάκη, ως Υπουργού Ενέργειας, με την υποτιθέμενη «αναδιάρθρωση» της Δ.Ε.Η., την «απολαμβάνει» σήμερα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Οι «επιτυχίες» του συνεχίζονται σήμερα με την κομματικοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α..

Π. Σκουρλέτης: κ. Χατζηδάκη, αντιπροσωπεύετε ξεπερασμένες αντιλήψεις που ανακυκλώνουν αδιέξοδα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε μεταξύ άλλων στη συζήτηση για το ν/σ του ΕΦΚΑ:

«Κύριε Χατζηδάκη, σας είδα εκνευρισμένο στο ξεκίνημα της τοποθέτησής σας. Σας άκουσα να μας λέτε ψεύτες, θα μπορούσα να σας αντιγυρίσω, προτιμώ όμως να είμαι πιο συγκεκριμένος και να θυμίσω πράγματα που είναι ήδη γνωστά. Να ξεκινήσουμε με τη σειρά που τα πήρατε και εσείς. Για άλλη μια φορά ακούσαμε το επιχείρημα της τιμής της ΔΕΗ, ως απάντηση σε αυτή την τραγική πραγματικότητα που ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Κύριε Χατζηδάκη, η πολιτική του καθενός μετριέται με αποτελέσματα.

Ένα δισεκατομμύριο χρέους, από τα πέντε που είχε η ΔΕΗ, εξοφλήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι, δεν χωράει άλλη προσέγγιση.

Δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια, αντίθετα υπήρξε μείωση στο σκέλος του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και μεσοσταθμικά.

Συνεχίζουμε παρακάτω. Αναφέρατε ότι αφού η ΔΕΗ έχει κέρδη «γιατί λέτε ότι δεν κάνει πράγματα;». Μα αυτό ακριβώς εντοπίζουμε! Με 800 εκατομμύρια και πλέον κέρδη EBITDA, αποτέλεσμα μιας κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών και τα τιμολόγια δεν μειώνονται! Μα θα μου πείτε μπορείτε να μειώσετε τα τιμολόγια εσείς, που είστε πλέον μέτοχος του 34%; Θα δυσαρεστήσετε τους ιδιώτες μετόχους! Διότι πλέον οι προτεραιότητες είνα άλλες! Δεν είναι το δημόσιο συμφέρον! Δεν υπάρχει «Δ» πια στη Δημόσια Επιχείρηση! Έχει γίνει κατ’ ουσίαν ιδιωτική!

Μιλήσατε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τα δούμε λίγο. Είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς ότι θα υπάρξει το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ»; Το ακυρώσαμε με νόμο. Τι προέβλεπε; Πέρα από την πώληση των λιγνιτικών, προέβλεπε και την πώληση των υδροηλεκτρικών, δηλαδή εκείνες τις παραγωγικές μονάδες που μας έχουν σώσει τώρα στην κρίση. Μας έχουν σώσει.

Πάμε παρακάτω. Πωλήθηκε, όπως προβλεπόταν στο ADP Plan του ΤΑΙΠΕΔ που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά, ο όμιλος των ΕΛΠΕ; Δεν προχώρησε. Πωλήθηκε το 17% της ΔΕΗ; Δεν προχώρησε. Πωλήθηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών; Δεν προχώρησε. Το μόνο που προχώρησε, καθώς είχε ήδη γίνει ο διαγωνισμός και δεν μπορούσε να ακυρωθεί με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις και συμβάσεις της χώρας, ήταν ο ΔΕΣΦΑ. Βεβαίως, όπως ομολογήσατε και εσείς και χαίρομαι που το λέτε, υπήρξε μια μεγάλη πολιτική νίκη. Σώσαμε τον ΑΔΜΗΕ και σήμερα το Δημόσιο έχει το 51% μιας αξιόπιστης, παραγωγικής και επωφελούς για το δημόσιο συμφέρον, επιχείρησης.

Ας έρθουμε τώρα στα θέματα των ενισχύσεων που λέτε. Οι ενισχύσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή στους λογαριασμούς είναι από κρατικά χρήματα ή από τον λογαριασμό που προορίζεται για τις ΑΠΕ; Από πού είναι αυτά τα χρήματα; Είναι από τη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων, που πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χρήματα που προορίζονται για να στηρίξουν τις ΑΠΕ, δηλαδή την πράσινη μετάβαση, που εσείς, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, επιστρέφετε ένα πολύ μικρό μέρος στους λογαριασμούς. Όταν είχατε τη δυνατότητα πρωτογενώς, εάν η ΔΕΗ ακολουθούσε αυτό που έπρεπε να κάνει, να παίξει δηλαδή τον δημόσιο ρόλο της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, να αποκλιμακώσετε τις τιμές των τιμολογίων.

Αναφέρεστε στον λιγνίτη. Σωστό είναι ότι ο λιγνίτης, το πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν φτηνότερος από το φυσικό αέριο. Έλα όμως, που εσείς, επιταχύνοντας το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ουσιαστικά προσδέσατε τη χώρα στο φυσικό αέριο χωρίς να δώσετε την απαιτούμενη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι θέλατε να «ντιλάρετε». Αυτό κάνετε με τους επιχειρηματίες του φυσικού αερίου. Σήμερα βρισκόμαστε πραγματικά προσδεδεμένοι στο φυσικό αέριο το οποίο είναι και πιο ακριβό αλλά, ταυτόχρονα, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των γεωπολιτικών ζητημάτων, κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και σας λέει ο ΑΔΜΗΕ, «τι πάτε να κάνετε, πρέπει να υπάρχει η εφεδρεία των λιγνιτικών μονάδων». Είναι έτσι ή δεν είναι;

Επομένως, δεν ήταν νομοτελειακό να είμαστε η πρώτη χώρα στην τιμή της χονδρικής, εκεί που πατούν για να διαμορφωθούν μετά οι τιμές της λιανικής. Και μας είπατε ότι είμαστε ή έκτη, έβδομη χώρα σε τιμές λιανικής στην Ευρώπη. Τι λέτε, με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Σας το είπαμε αναλυτικά, πόσο έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Μας κοροϊδεύετε; Τι πράγματα είναι αυτά;

Δεν πρόκειται, όμως, περί κοροϊδίας. Πρόκειται περί μίας πολύ συγκεκριμένης λογικής, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει πραγματικά στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών. Γι’ αυτό αρνείστε πεισματικά τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που θα είχε ένα κόστος ενάμισι δισεκατομμυρίου αλλά, ακριβώς επειδή είναι ανελαστική η ζήτηση στα καύσιμα, δεν θα προκαλούσε μεγάλη απώλεια κρατικών εσόδων. Στο δε ΦΠΑ, που σας λέμε να μειώσετε, επειδή οι τιμές αναφοράς είναι αυτές πάνω στις οποίες υπολογίζεται και υπάρχει κύμα ακρίβειας, δεν θα έχετε μείωση εσόδων. Το αντίθετο, πάτε για αύξηση εσόδων. Βολεύεστε με τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή. Θα δείξετε και ένα μεγάλο ΑΕΠ, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα και των πληθωριστικών πιέσεων και αυτό θα σημαίνει μάλιστα, εικονικά, ότι μπορεί να μειωθεί και το χρέος.

Ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεν τα δώσατε. Σας είπαμε πόσες ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις που παραλάβατε. Πέστε μας πόσες είναι τώρα. Αρνείστε να το απαντήσετε. Αρνείστε και καταφεύγετε σε ψεύδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη σας ήττα συνίσταται στο εξής: όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι αν θέλεις να έχεις μία βιώσιμη απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση, χρειάζονται ισχυρές δημόσιες πολιτικές και όχι να παραδίδεις το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στις δυνάμεις της αγοράς. Αν θέλεις να έχεις ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας και τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας όλων, πρέπει να έχεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Το ίδιο εάν θες να έχεις μια αξιόπιστη παιδεία, το ίδιο εάν θες να μειώσεις τις ανισότητες. Σε όλα αυτά, εσείς αντιπροσωπεύετε το παρελθόν. Ξεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες ανακυκλώνουν αδιέξοδα!».

Π. Σκουρολιάκος: Έχετε βαριές πολιτικές ευθύνες για την κατάντια του ΕΦΚΑ

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με την παρατήρηση ότι όσο πιο άδικος είναι ένας νόμος, τόσο αυτός περιβάλλεται με «καλολογικά» επίθετα.

«Ισχυρίζεστε», είπε, «πως φέρνετε το νόμο για, δήθεν, εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ας δούμε τί ακριβώς είναι αυτός ο νόμος. Νομοθετείτε ότι οι Γενικοί Δ/ντές και οι Ειδικοί Δ/ντές μπορούν να επιλέγονται και από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί; Δεν υπάρχουν ικανοί υπάλληλοι στο δημόσιο;

Η αλήθεια είναι πως άξιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα παραμεριστούν για να προσληφθούν γαλάζιοι ημέτεροι. Είναι ένα παιχνίδι που το γνωρίζετε άριστα. Το έχετε εφεύρει. Δε θέλετε ούτε τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης γιατί έχετε δυσανεξία σε οτιδήποτε το δημόσιο. Αυξάνετε τις θέσεις των μετακλητών και για το Διοικητή και για τους Υποδ/τές του ΕΦΚΑ. «Αξιοκρατικά» και με όρους ΑΣΕΠ, όπως λέτε!

Κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, θεσπίζετε fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων. Διαφάνεια και λογοδοσία είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση.

Έχετε βαριές πολιτικές ευθύνες για την κατάντια του ΕΦΚΑ. Τον αφήσατε να σέρνεται, τον απαξιώσατε για να τον δώσετε στους ιδιώτες με πρώτο βήμα την είσοδο ιδιωτών διευθυντών. Στοχοποιείτε όλους τους υπαλλήλους του για την κατάντια στην οποία φέρατε τον οργανισμό, συστήνοντας Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου αναζητώντας ευθύνες στο προσωπικό κι όχι στη δική σας διοίκηση. Είναι ντροπή σας να λέτε, πάρα πολλοί από σας, ότι χαϊδεύουμε αυτιά ανίκανων υπαλλήλων.

Μεταφέρετε κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΦΚΑ στο Διοικητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σταματάτε τα προγράμματα επιμόρφωσης των υπαλλήλων.

Γίνεται ξεπούλημα της μεγάλης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Συστήνετε μια Μονοπρόσωπη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η οποία θα διαχειριστεί την τεράστια περιουσία των 400 ακινήτων κόστους 1 δις. ευρώ. Η μετοχοποίησή της είναι το πρώτο βήμα για την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση σπάει σε μετοχές τον κόπο και τον ιδρώτα εργαζομένων και συνταξιούχων. Η εταιρεία αυτή δεν αποτελεί φορέα γενικής διακυβέρνησης, άρα δε λογοδοτεί.

Η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα, τώρα που οδεύει προς το τέλος της. Και όσο οδεύει προς το τέλος της, τόσο πιο επιθετική γίνεται ως προς την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του λαού».
Στη συνέχεια ο Πάνος Σκουρολιάκος έκανε αναφορά σε άλλο ένα ξεπούλημα στην Ανατολική Αττική.

«Ζούμε άλλο ένα επενδυτικό σχέδιο που ετοιμάζεται για 6,5 χιλ. στρέμματα σε μια περιοχή ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα με ξενοδοχεία, γκολφ, κλπ. χωρίς δημόσια διαβούλευση. Είμαι κάτοικος στην περιοχή. Εμείς που ζούμε στην περιοχή δεν θα ερωτηθούμε; Η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δεν θα ερωτηθεί;».

«Δε σας προλαβαίνουμε», κατέληξε ο βουλευτής. «Όταν θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία, θα σας ευχηθούμε, εμείς και ο ελληνικός λαός, καλό κατευόδιο», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Μπ.Σκούφα: Ανοίγουν τον δρόμο για τα γαλάζια «golden boys and girls»

Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, εξαπέλυσε από τη Βουλή η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Η κα Σκούφα χαρακτήρισε τον κ. Χατζηδάκη «υπουργό των ιδιωτικοποιήσεων» και υπουργό που όπως είπε χαρακτηριστικά, διορίζει «παντελώς αποτυχημένες διοικήσεις σε πρώην δημόσιους οργανισμούς».

Η ΔΕΗ, η ρήτρα για «πράσινη» μετάβαση και τα δάνεια ύψους 1,6 δις ευρώ!

Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε στον διορισμό νέας διοίκησης από την κυβέρνηση ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, πριν ιδιωτικοποιήσει πλήρως την πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. «Μείναμε εμβρόντητοι για το γεγονός ότι συνάφθηκαν μέσα στο 2021 από τη ΔΕΗ δάνεια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ συνδεδεμένα κατ’ αποκλειστικότητα με ρήτρα για «πράσινη» μετάβαση, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξαρτήθηκε και σε τεράστιο βαθμό από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν από το φυσικό αέριο και κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες. Τότε πανηγυρίζατε γι’ αυτό το δάνειο. Τώρα, όμως, που τετραπλασιάστηκε η τιμή του φυσικού αερίου και οι καταναλωτές, έμποροι, μαγαζάτορες, επιχειρηματίες, σπίτια, νοικοκυριά πληρώνουν διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος ακριβώς λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, πώς θα αναπληρωθούν αυτά τα έξοδα τα δυσβάσταχτα για τους πολίτες;», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άλωση» του ΕΦΚΑ και όχι εκσυγχρονισμός με τα «golden boys and girls»

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για «άλωση» του ΕΦΚΑ και όχι εκσυγχρονισμό, από τα γαλάζια «golden boys and girls». Καθαιρείτε τους υπάρχοντες γενικούς διευθυντές και διευθυντές και διευθύντριες του ΕΦΚΑ από τις θέσεις τους αντισυνταγματικά. Τους καθαιρείτε από τις θέσεις τους χωρίς να έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα και βάζετε από το «παράθυρο», «αλεξιπτωτιστές», τα δικά σας «golden boys and girls», από το δικό σας μητρώο στελεχών, των γαλάζιων στελεχών. Τους διορίζετε γενικούς διευθυντές και διευθυντές στα τοπικά υποκαταστήματα. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι “πανηγυράκι” μπορεί να στηθεί με διορισμένο από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διευθυντή υποκαταστήματος, τόσο όσον αφορά το ποια σύνταξη θα βγει πρώτη, αλλά και όσον αφορά τους ελέγχους στα καταστήματα για τον αριθμό των εργαζομένων.

Τι προσόντα ζητάει το κατάπτυστο έστω γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο νομοσχέδιο; Ένα πτυχίο, και ένα lower, τη στιγμή που ήδη τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη σε όλη τη δημόσια διοίκηση έχουν μεταπτυχιακά, έχουν Proficiency, έχουν σεμινάρια, έχουν εκπαιδεύσεις, έχουν μετεκπαιδεύσεις. Ένα πτυχίο και ένα lower!».

Επιλογή από τριμελή επιτροπή της οποίας τα δυο τρίτα θα διορίζονται από τον υπουργό!

Όπως επεσήμανε η κα Σκούφα η επιλογή των διευθυντικών στελεχών θα γίνεται από μια τριμελή επιτροπή, της οποίας τα μέλη, τα δύο τρίτα, θα διορίζονται από τον ίδιο τον Υπουργό, ενώ θα υπάρχει και συνέντευξη. «Έχετε τον Θεό σας όταν βάζετε τους διοικητές, τους γενικούς διευθυντές, τον επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων, αυτή τη στιγμή που ο κόσμος βογκά, να παίρνουν 8.134 ευρώ τον μήνα και οι σαράντα μετακλητοί στην εταιρεία αξιοποίησης του ΕΦΚΑ 4.631, με προσόντα πτυχίο και lower;», υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας.

340.000 εκκρεμείς αιτήσεις σύνταξης

Όσο για το επιχείρημα ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στη ταχύτερη απονομή των συντάξεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης τριπλασιάστηκαν επί ΝΔ σε σχέση με το 2019, όπως τις παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ανέρχονται σε 340 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις .

Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό – Καμία πρόσληψη για το 40% των συνταξιοδοτημένων εργαζόμενων του ΕΦΚΑ

«Έχετε κάνει ήδη κάτι, κύριε Υπουργέ, για τις ήδη ληγμένες συμβάσεις των επτακοσίων σχεδόν νέων πτυχιούχων, πρώην εργαζομένων του ΕΦΚΑ; Θα κάνετε κάτι, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν στο εξωτερικό με τα πτυχία και μεταπτυχιακά τους; Έχετε κάνει κάτι για να προσλάβετε αυτούς τους επτακόσιους νέους επιστήμονες που δούλευαν με 1000 ευρώ μισθό δώδεκα μήνες, συν εξάμηνη παράταση επί ΣΥΡΙΖΑ και βοηθούσαν στη μηχανογράφηση των παλιών δελτίων ενσήμων που στοιβάζονται ακόμη κάτω στα υπόγεια του ΕΦΚΑ; Θα κάνετε κάτι για να προσλάβετε τους τετρακόσιους εξειδικευμένους πτυχιούχους του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης; Θα κάνετε κάτι επιτέλους για να αναπληρώσετε το 40% των συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ; Επί των ημερών σας συνταξιοδοτήθηκαν χίλιοι υπάλληλοι από τους δυόμισι χιλιάδες και δεν έχετε προχωρήσει σε καμία μόνιμη πρόσληψη», ανέφερε η κα Σκούφα.

«Θα αλώσετε και την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου»

Η βουλεύτρια Πιερίας επεσήμανε ακόμη ότι αποδείχθηκε πολιτικά σε πρώτη φάση ότι είναι παντελώς αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Επιπλέον, αποδείχτηκε το γεγονός ότι μη διορίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, όσο και να έχει τώρα μόνο μία μετοχή και να είναι μονοπρόσωπη ΑΕ και να είναι το μόνο πρόσωπο ο ΕΦΚΑ, αυτό δεν διασφαλίζει τίποτε. «Οι μέρες και τα έργα σας όσο ήσασταν Υπουργός στις διάφορες κυβερνήσεις, μας επιβεβαιώνουν για το αντίθετο. Θα αλώσετε και την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα μιλήσει και δεν θα σας αφήσει να αποπερατώσετε το συνολικά «θεάρεστο», «επιτελικό» έργο σας».

Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει για τον ΕΦΚΑ τη δοκιμασμένη μέθοδο: Συκοφαντώ, Απαξιώνω, Ιδιωτικοποιώ»

 Ταφόπλακα στο δημόσιο κοινωνικό, ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, το οποίο εντάσσεται απολύτως σε μια νεοφιλελεύθερη και καταστροφική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, που βαθμιαία εκχωρεί αρμοδιότητες, απόλυτα κατοχυρωμένες και από το Σύνταγμα στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, που αποτελεί προπομπό και για όλο το δημόσιο τομέα, θεσμοθετεί την είσοδο golden boys με παχυλούς μισθούς των 8.000 και 4.000 ευρώ σε θέσεις Γεν. Διευθυντών, Διευθυντών και μετακλητών, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αγκομαχούν για να βγάλουν το μήνα.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, με το οποίο η κυβέρνηση αντικαθιστά το δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα με το κεφαλαιοποιητικό, ένα σύστημα όμως που πουθενά παγκοσμίως δεν έχει αποδώσει την πραγματική αξία που ο εργαζόμενος έχει καταβάλει με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις περισσότερες φορές, οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίστηκαν τις εισφορές των εργαζομένων χρεοκόπησαν και φυσικά δεν απέδωσαν ούτε δεκάρα τσακιστή στους επί δεκαετίες συνεισφέροντες. Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν 41 δισεκατομμύριας χρέος λόγω των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 είχαμε 2,1 δισ. αύξηση των οφειλών αυτών.

Ο βουλευτής Κυκλάδων επεσήμανε ότι  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές της αντιλήψεις και ιδιαίτερα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του κ. Χατζηδάκη, προχώρησε σε κατασυκοφάντηση του ΕΦΚΑ και των υπαλλήλων του, εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη τακτική «συκοφαντούμε, απαξιώνουμε, ιδιωτικοποιούμε». Αυτό είναι το τρίπτυχο το οποίο εφαρμόζει κατά κόρον για όλο τον δημόσιο τομέα σταδιακά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο έπραξε και με τη ΔΕΗ και δεν έχουμε σήμερα δημόσιο ενεργειακό πυλώνα, που να μπορεί να καθορίζει μέσω αυτού του δημόσιου πυλώνα και την τιμολογιακή πολιτική της ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας αφήσει τα ολιγοπώλια να οργιάζουν.

Θ. Φωτίου: Το μοντέλο «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον φορέα

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου για τον ΕΦΚΑ, η Θ. Φωτίου τόνισε: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. πλήττοντας 2,5 εκ. συνταξιούχους και 4 εκ. εργαζόμενους. Είναι η «πρόβα τζενεράλε» για να εισαγάγει αυτό το νέο μοντέλο, μοναδικό την Ευρώπη, όπου ιδιώτες αμφιβόλων προσόντων, προΐστανται του ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου δημόσιου προσωπικού, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και ιδίως το κοινωνικό κράτος: Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Είναι ψέμα ότι το μοντέλο αυτό θα λύσει το πρόβλημα ταχείας έκδοσης των συντάξεων γιατί θα στρώσει στη δουλειά τους βολεμένους, ακαταδίωκτους δημόσιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι αυτοί, στα 2,5 χρόνια ΝΔ μειώθηκαν κατά 40%, κατά 1.000 άτομα, και δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη. Αντίθετα, απέλυσαν τους 683 νέους επιστήμονες που είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστοποιημένοι στο πληροφοριακό σύστημα, έβγαζαν 25.000 συντάξεις το μήνα και κόστιζαν 7,2 εκατομμύρια το χρόνο. Τα μισά από όσα θα πάρουν οι 256 ιδιώτες, Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές χωρίς προσωπικό. Μόνοι τους θα βγάλουν τις συντάξεις; Άλλωστε, οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, που εκλήθησαν πριν 10 μήνες σε βοήθεια, δεν έχουν βγάλει ως σήμερα, όπως παραδέχτηκε προχτές κι ο Υπουργός, ούτε μία σύνταξη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η περιουσία του, αξίας 1 δις, που διασφαλίζει την απονομή των συντάξεων να ξεπουληθεί. Είναι η ίδια μεθόδευση με τη ΔΕΗ, που σήμερα βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματά της.

Είναι επίσης ψέμα ότι ο ΕΦΚΑ δεν ενημέρωνε, ενώ τώρα, με το 1555, ο κόσμος ενημερώνεται. Το τηλ. κέντρο 1555 κόστισε 12,1 εκατομμύρια για ένα χρόνο και, παρά το μεγάλο κόστος, δόθηκε με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, δήθεν λόγω αναγκών κορωνοϊού, και ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση, αφού μόνον μία εταιρεία παρουσιάστηκε στη διαπραγμάτευση και το πήρε με έκπτωση 3%. Τόσο στημένη διαδικασία! Από τα 12,1 εκ. € τα 4 εκ. πάνε σε δημοσιότητα και έρευνες κοινού (αιώνια Λίστα Πέτσα). Τα 2,3 εκ. € σε δύο συμβούλους της εταιρίας, αυτό που η αγορά αποκαλεί «αέρα», και με τα υπόλοιπα 5,8 εκ. η εταιρεία προσέλαβε εργολαβικούς εργαζόμενους για να λειτουργήσει το Κέντρο, ως τον Μάιο του ‘22 οπότε προφανώς θα ανανεώσουν τη σύμβαση. Με το ίδιο μοντέλο θα εκποιηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ.

Το αστείο είναι ότι η εταιρεία-ανάδοχος αυτοαξιολογήθηκε. Βρήκε 300 πολίτες από το 1,1 εκ. κλήσεις που διατείνεται ότι εξυπηρέτησε το 1555 και βρήκε ότι το 85% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο. Μόνο που στη σελίδα του FB του Υπουργείου, από τις 10/2 που μπήκε πληρωμένη ανάρτηση με τα γραφήματα των ευρημάτων της έρευνας μέχρι χτες, 16/02, έγιναν 781 σχόλια, (σήμερα έχουν ξεπεράσει τα χίλια), αρνητικά σε ποσοστό 83,5%. Ενδεικτικά: «Σε ποιο καντόνι της Ελβετίας ζείτε;». «Πήρα στο 1555 πριν δέκα πέντε μέρες. Με αναμονή 18 λεπτών, σήκωσαν το τηλέφωνο, για να παραπέμψουν το αίτημα μου σε αρμόδιο υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Ακόμα να με πάρει!». «Εμείς ζούμε σε άλλη χώρα φαίνεται. Ψεύτες!». «Πλάκα μας κάνετε. Σίγουρα!».

Και η βουλευτής κατέληξε: Κύριε Χατζηδάκη, σας πήραν χαμπάρι. Τον αντισυνταγματικό νόμο που θα ψηφίσετε, μόνοι σας πάλι, σήμερα, ένα νόμο έκτρωμα που πλήττει τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας, δεσμευόμαστε να τον καταργήσουμε όταν αναλάβουμε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ρ. Χρηστίδου: Η όποια προσπάθεια αλλαγής και «εκσυγχρονισμού» με εσάς στην πολιτική ηγεσία είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, η βουλεύτρια τόνισε ότι όλοι έχουν καταλάβει τι σημαίνει για την κυβέρνηση ο «εκσυγχρονισμός» του ΕΦΚΑ:

  • σημαίνει να χρειάζονται υπάλληλοι και αντί αυτών να προσλαμβάνονται προϊστάμενοι με κύριο  προσόν το πόσο «γαλάζιοι» είναι  και φυσικά να αμείβονται με τα διπλάσια χρήματα από τους υπόλοιπους προϊσταμένους
  • σημαίνει να συστήνεται τριμελή  επιτροπή επιλογής στελεχών  και τα δυο από τα τρία μέλη να τοποθετούνται από τον Υπουργό και μάλιστα χωρίς πλαφόν στις απευθείας προμήθειες.
  • σημαίνει πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία που θα τη διαχειρίζεται,  (σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 19), μια ανεξέλεγκτη στην ουσία εταιρεία, η οποία και θα παραχωρεί προς χρήση τα φιλέτα του ΕΦΚΑ σε ημέτερους, σε τιμές φιλικής εκποίησης.
  • σημαίνει πελατειακό δίκτυο που λειτουργεί απολύτως συγκεντρωτικά υπέρ των ολίγων και βέβαια σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.​

Για το διαπιστωμένο πρόβλημα του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε επί δυόμισι χρόνια παρά να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ αν και κατά τη διακυβέρνησή του μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις από 367.000 το 2015 σε 107.000 το 2019, ενώ επί των… γαλάζιων ημερών εκτοξεύτηκαν και πάλι, με τη ΝΔ να κατηγορεί αυτή τη φορά τους εργαζόμενους ως τεμπέληδες δήθεν, για να προχωρήσει στην έκδοση συντάξεων από ιδιώτες λογιστές, κίνηση που επίσης απέτυχε πανηγυρικά, ενώ τώρα, η καινούργια «μαγική» λύση, είναι τα golden boys και  girls με μισθό δωδεκαπλάσιο, του κατώτατου μισθού. Με κύρια προσόντα, το κομματικό πιστοποιητικό και τον «μπάρμπα στη Κορώνη», όπως απαιτεί η παραδοσιακή πολιτική της δεξιάς παράταξης.

Η «άριστη» σύλληψη των ιδιωτών διοικητών επίσης θα αποτύχει καθώς δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν καμία σύγχρονη διοικητική μέθοδο, διοίκηση της απόδοσης ή διοίκηση των αλλαγών, καθώς δε θα διαθέτουν τα εργαλεία, δηλαδή προσωπικό και πληροφοριακά συστήματα για να δουλέψουν. Και το κυριότερο: δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούν με υφισταμένους απαξιωμένους από την κυβέρνηση, που δε θα τους εμπιστεύονται.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν θα επιφέρει επιτάχυνση στις διαδικασίες απονομής συντάξεων γιατί δε σχεδιάστηκε γι’ αυτό, αλλά για να μετατραπεί ο ΕΦΚΑ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, ξεχνώντας, πολύ βολικά, πόσο αποτυχημένα έχουν αποβεί τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης διεθνώς, πόσες ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν καταρρεύσει, υποχρεώνοντας το κράτος, το δημόσιο, δηλαδή όλους τους Έλληνες να πληρώσουν για τη ζημιά, ενώ τα ακριβοπληρωμένα στελέχη συνεχίζουν την ζωή τους, πίνοντας  «στην υγεία των κορόιδων».

Καταλήγοντας η βουλεύτρια τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει τέτοιο νομικό τερατούργημα. Είναι επίσης προφανής η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να το καταργήσει και αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα όταν η ΝΔ θα αναγκαστεί να κάνει τις εκλογές  που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)