to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 19.02.2017

Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Ρέντσι από αρχηγός των Δημοκρατικών: Για τη διάσπαση του κόμματος τον κατηγορούν στελέχη

Η συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος έληξε με τον Ματέο Ρέντσι να παραιτείται και να μην εισακούει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος που είχε ζητήσει να αναβληθεί το συνέδριο για τον Οκτώβριο


 Κατά την παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, ζήτησε από τον Ρέντσι να δοθεί περισσότερος χρόνος και να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όχι τον Μάιο, αλλά τον Ιούλιο ή μετά το Καλοκαίρι. Κύριος στόχος του αιτήματος αυτού, είναι να μπορέσουν και οι άλλοι υποψήφιοι στην γραμματεία, εκτός από τον Ρέντσι, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα μέλη και στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Ο Ρέντσι, όμως, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως προβλέπει το καταστατικό, για να μπορέσει να διεξαχθεί το συνέδριο, δεν θέλησε να δευτερολογήσει. Στελέχη του κόμματος, δε, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας απάντησαν ότι το συνέδριο, τυπικά, έχει ήδη αρχίσει και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του.

 

Μένει να διαπιστωθεί τι ακριβώς θα συμβεί στην διεύθυνση του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη, με θέμα, πάντα, την προετοιμασία του συνεδρίου. Αν δεν φτάσει κάποιο καινούριο μήνυμα, θα σημαίνει ότι ο διάλογος με την εσωτερική, αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», έχει διακοπεί οριστικά. Ο Ματτέο Ρέντσι κατέστησε σαφές, πάντως, ότι πρόκειται και πάλι να θέσει υποψηφιότητα, για την θέση του γραμματέα του κόμματος, διότι «είναι κάτι που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει».

 

Ο Ρέντσι επέλεξε την διάσπαση

Με κοινό ανακοινωθέν τους, τα τρία στελέχη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος Μικέλε Εμιλιάνο, Ρομπέρτο Σπεράντσα και Ενρίκο Ρόσσι, κατηγορούν τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, ότι είναι αυτός που επέλεξε την διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Νωρίτερα, από την Συνέλευση του κόμματος στην Ρώμη, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, είχε ζητήσει από τον Ρέντσι να αναβάλει την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος, ώστε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις και θέσεις τους στους εγγεγραμμένους. Ο Ρέντσι, όμως, δεν θέλησε να δευτερολογήσει, ενώ νωρίτερα είχε πει πως δεν εννοεί να δεχθεί κανενός είδους εκβιασμό. Στενοί του συνεργάτες, δε, πρόσθεσαν ότι ο χρόνος τέλεσης του συνεδρίου δεν μπορεί να αλλάξει.

 

Η κοινή αυτή απάντηση των τριών στελεχών της μειοψηφίας στον Ρέντσι θεωρείται, ουσιαστικά, ως επισημοποίηση της διάσπασης του Δημοκρατικού Κόμματος, και ως το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας νέας, αριστερής πολιτικής δύναμης.

 
 

Υπόψηφιος  στο επόμενο συνέδριο ο Ρέντσι

Ο Ρέντσι, παράλληλα, δεν έκανε, όμως, ουσιαστικές παραχωρήσεις και αποφάσισε να υποβάλει σήμερα παραίτηση ώστε να προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο, πιθανότατα μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για τα χρονικά όρια που ο ίδιος, εδώ και αρκετές ημέρες, έχει ορίσει.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αμφισβητεί ηχηρά την πολιτική του γραμμή, ως υπερβολικά μετριοπαθή, και ότι τα στελέχη της είναι έτοιμα να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη. «Δεν είμαστε εχθροί, παίξτε το πολιτικό σας παιχνίδι μέσα στο κόμμα», είπε ο Ρέντσι στους εκπροσώπους της αριστερής μειοψηφίας.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές, όμως, ότι δεν εννοεί να κάνει βήμα πίσω και ότι θα είναι υποψήφιος στο επόμενο συνέδριο. Ζήτησε, δε, να μην χρησιμοποιείται η τακτική του βέτο στις σχέσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ματέο Ρέντσι ευχαρίστησε τον διάδοχό του, τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, για το έργο του και κατέστησε σαφές ότι το επόμενο συνέδριο δεν θα έχει, ως κύριο θέμα αναφοράς, τη δράση της κυβέρνησης και την υποστήριξη που της παρέχεται. 
 

Πληροφορίες από Real

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)