to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:58 | 15.09.2016

Κοινωνία

Ωραιόκαστρο: Εισαγγελική παρέμβαση - Η Ν.Δ. αποφεύγει να καταδικάσει τον δήμαρχο και τις ρατσιστικές απόψεις κατά των προσφυγόπουλων (όλες οι εξελίξεις)

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Παρέμβαση και του Αλ. Τσίπρα με μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη ΝΔ να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Γαβότση.


Στα θολά νερά των ξενοφοβικών απόψεων και των ακροδεξιών πρακτικών που εκδηλώθηκαν από τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ωραιοκάστρου και εκφράστηκαν από δύο συλλόγους γονέων εις βάρος προσφυγόπουλων συνεχίζει να κινείται η Ν.Δ., παρά τον σάλο που έχει προκληθεί στη δημοκρατική κοινωνία και την έρευνα που διέταξε χθες η προϊσταμένη εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η Ν.Δ. περιορίστηκε σε μια γενική και αόριστη δήλωση του τομεάρχη κ. Κικίλια, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση και όλα τα άλλα δημοκρατικά κόμματα που καταδίκασαν ευθέως τις ρατσιστικές απόψεις, ενώ η Χ.Α. τις υποστήριξε αναφανδόν. 

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο), με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές». Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ' αυτό που τους αποδίδεται. Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου σε συγκέντρωση δημοτών

Αλ. Τσίπρας: Η αντίδραση κάποιων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδει με την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό

Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ανοικτή επιστολή προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Ωραιοκάστρου

Ανοικτή επιστολή απευθύνει προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, στην οποία γίνεται αναφορά στο ζήτημα της νομιμότητας των ενεργειών των γονέων, δηλαδή, τις επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν αποφάσεις τους "για τη μη ένταξη - τοποθέτηση των παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου". (αναλυτικά)

«Για λόγους ευθυξίας»: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου

Για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου, ο Αθανάσιος Τσολακίδης, όπως ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη ρατσιστικού χαρακτήρα απειλή του Συλλόγου Γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου ότι θα προβεί σε κατάληψη του κτιρίου σε περίπτωση ένταξης-τοποθέτησης των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου(!).

 «Δεν είμαι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτή την απόφαση» δήλωσε ο κ. Τσολακίδης, διευκρινίζοντας πως υπήρξε παρανόηση με τον τρόπο που γράφτηκε το δελτίο. «Έτσι όπως γράφτηκε το δελτίο Τύπου και στάλθηκε φαίνεται το δικό μου όνομα και τηλέφωνο. Εγώ δεν ήμουν καν εκεί, δεν είμαι αυτός που υπογράφει αυτή την απόφαση, τη δέχομαι ως κοινοποίηση. Όλοι νόμιζαν ότι εγώ ήμουν αυτός που υπέγραψα αυτή την απόφαση. Δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων με ύβρεις και απειλές» τόνισε. Ο κ. Τσολακίδης ανέφερε ακόμη πως προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν και εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου έχει τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της Ένωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, όπως εξήγησε Ο κ. Τσολακίδης, αλλά η επιμέρους ενημέρωση στους συλλόγους θα γινόταν μετά την επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το ζήτημα από την Πολιτεία. «Στείλαμε μηνύματα στους συλλόγους και είπαμε αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε με φήμες» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσολακίδης.

Γ. Μπασκόζος: «Αβάσιμοι φόβοι» οι ισχυρισμοί για τα προσφυγόπουλα τα οποία είναι υγιή

Χωρίς καμιά πραγματική βάση και εκτός κάθε μέτρου είναι ο θόρυβος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά-πρόσφυγες στα σχολεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.Σημειώνει ότι όλοι οι ισχυρισμοί που έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας είναι «“αβάσιμοι φόβοι”, χωρίς καμία τεκμηρίωση ή λογική προσέγγιση, και αναπαράγουν τετριμμένα και αναπόδεικτα ξενοφοβικά στερεότυπα».

Ο κ. Μπασκόζος εξηγεί ότι τα παιδιά-πρόσφυγες είναι κατά κανόνα υγιή και χωρίς μεταδοτικά νοσήματα που θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας από τα κέντρα φιλοξενίας. Πολύ περισσότερο, συμπληρώνει, που τα παιδιά του γενικού πληθυσμού της χώρας μας όχι μόνο είναι εμβολιασμένα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και έχουν όλα (είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι) δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα των παιδιών, το πρόγραμμα συνεχίζεται και όλα τα παιδιά –είτε παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είτε όχι– θα έχουν σύντομα επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας , υπογραμμίζει επίσης, “ότι από την επιρροή αντιεμβολιαστικών απόψεων , το πραγματικό ζήτημα σήμερα είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά της χώρας μας από την άρνηση ή την αναβολή του εμβολιασμού τους λόγω αμφιβολιών ή επικράτησης «θεωριών συνωμοσίας» για την υποτιθέμενη βλάβη από τα εμβόλια”.

Κ. Χονδροκώστας: «Οι Σύριοι φιλοξένησαν τους δικούς μας θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία»

Κόντρα στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό ο κ. Χονδροκώστας στέλνει μήνυμα ανθρωπιάς δηλώνοντας την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να φιλοξενήσει τα 40 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Συρία στο τοπικό Διαπολιτισμικό σχολείο στο οποίο ήδη φοιτούν 30 παιδιά από την Αλβανία. Ήδη υπάρχουν και οι σχετικές αποφάσεις του δήμου Βοίου αλλά και οι θερμές εγκρίσεις των τοπικών εκπαιδευτικών αρχών. Ο κ. Χονδροκώστας αναφέρεται στο ιστορικό της φιλοξενίας που κρατά ήδη από το 1992, θυμίζει την παλιά ονομασία του χωριού που σημαίνει χωριό των ελεύθερων ανθρώπων, και ότι την περίοδο της κατοχής το χωριό ήταν κέντρο διοίκησης του ΕΑΜ δυτικής Μακεδονίας και τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι πρόγονοί τους, ξακουστοί τεχνίτες της πέτρας έχτισαν κτίρια στη Δαμασκό της Συρίας τα οποία στέκουν ακόμη και λέει χωρίς περιστροφές «αυτοί φιλοξένησαν τους δικούς θα αντιγυρίσουμε τώρα την φιλοξενία». Τονίζει ακόμη ότι το χωριό έχει ήδη τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο σαν δικά τους παιδιά και πολλά από αυτά είναι ήδη επιστήμονες που δεν τους έχουν ξεχάσει και έχουν πάντα επαφές.

Κ. Παπαϊωάννου: Ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, σχετικά με το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 που προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, έχει ως εξής:

«Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Ν. Φίλης: Οι τοπικές αρχές να τηρήσουν τη νομιμότητα

Για μεμονωμένο φαινόμενο που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΣΚΑΪ (εδώ αναλυτικά), σχετικά με την απόφαση των συλλόγων γονέων στο 1ο, 2ο και 5ο Σχολείο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πανε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο. Κάλεσε μάλιστα τις τοπικές αρχές να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να τηρούν τη νομιμότητα. Όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς πρέπει να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις. Ο Ν. Φίλης επανέλαβε ότι το κράτος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εξήγησε ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων και τόνισε ότι σχολικές δομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, αν είναι πολύ μακριά από την πόλη, ή αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής αγωγής, καθώς όπως σημείωσε δε θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά.

 

Γιατροί του Κόσμου: Πλήρως εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Διαβεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς στα παιδιά των προσφύγων έδωσε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στο NEWS 247. Ο ίδιος ανέφερε πως χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση, μετά το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο και τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Μεταξύ των ανησυχιών που εξέφρασαν οι γονείς, ήταν η υγειονομική κατάσταση των παιδιών των προσφύγων που προβλέπεται να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα. Λόγος έγινε για έλλειψη θέσεων στο ημερήσιο σχολείο αλλά και για προβλήματα σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας. Ο δε δήμαρχος της πόλης, Α. Γαβότσης έθεσε και ζητήματα κοινωνικής συνοχής ενώ ο ίδιος προτείνει δημιουργία χώρων εκπαίδευσης προσφύγων εκτός των σχολείων του δήμου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τις «μη νόμιμες πράξεις» των πολιτών εναντίον των μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην περιοχή, ακόμη κι αν μιλάμε για χώρους που παραχωρούν ιδιώτες.

Διπλά "καλυμμένα" τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο

Ο κ. Κανάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, τοποθετήθηκε ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως μας ανέφερε, ο ίδιος προσωπικά μαζί με την ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, ήταν στον καταυλισμό του Ωραιοκάστρου. Σημειώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επιδημίες καθώς τα παιδιά έχουν δεχθεί τη δέουσα περίθαλψη και υγειονομική φροντίδα, ενώ παιδίατρος υπάρχει σε καθημερινή βάση μέσα στο camp.

Όπως υπερασπιστήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε για χιλιάδες Ελληνόπουλα που βρίσκουν καταφύγιο στα Πολυϊατρεία μας, που στερούνταν τον εμβολιασμό, την ιατρική φροντίδα, τη μέριμνα όλο αυτό τον καιρό

Μεταξύ άλλων προανήγγειλε κοινή δράση ενημέρωσης με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση όλων των παιδιών προσφύγων σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις πολιτών που ανησυχούν.

"Θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία και ενημέρωση από Γιατρούς του Κόσμου και ΚΕΕΛΠΝΟ, έτσι ώστε να δείξουμε και να αποδείξουμε πως τα προσφυγόπουλα είναι υγιή και να σταματήσουν αυτές οι φωνές".

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο έγιναν εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με τα παιδιά προσφύγων να λαμβάνουν εμβόλιο, που καλύπτει 3 διαφορετικά αντιγόνα κατά της ιλαράς, ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) καθώς και εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α.

"Πρόκειται για το πρόγραμμα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού κατά το οποίο αναλάβαμε την ευθύνη να καλύψουμε τα 500 παιδιά που ήταν εκεί, ηλικιών κάτω των 12 ετών. Ανάμεσα σε αυτά τα camp ήταν και το Ωραιόκαστρο όπου έγινε ο βασικός εμβολιασμός του MMR σε όλα τα παιδιά. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα παιδιά που βρίσκονται στο Ωραιόκαστρο προέρχονται από την Ειδομένη. Στην Ειδομένη είχε "τρέξει" μια πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για εμβολιασμούς με επιπλέον εμβόλια. Άρα, θα έλεγε κανείς πως ειδικά στο Ωραιόκαστρο, τα παιδιά είναι ένα βήμα μπροστά και από όλα τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα", σημειώνει ο κ. Κανάκης και συνεχίζει ως εξής:

"Όλα όσα λέγονται είναι υπερβολικά. Διάβασα τις δηλώσεις και διαπιστώνω φοβία και άγνοια. Στις αντιδράσεις ανακατεύονται διαφορετικά θέματα. Φόβοι για τη γλώσσα, για τη χωρητικότητα, για την υγεία. Δεν είμαι ο πλέον ειδικός να τοποθετηθώ για τα άλλα ζητήματα, μπορώ όμως να δώσω διαβεβαιώσεις για την υγεία αυτών των παιδιών. Ο καταυλισμός δεν είναι μια υγειονομική βόμβα. Είχε προβλήματα αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Παλαιότερα είχε θέματα με το νερό και με την αποχέτευση τα οποία επιλύθηκαν. Αυτά ήταν προβλήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους που μένουν μέσα στο camp, όχι εκείνους που είναι έξω από αυτό". Περισσότερα εδώ

 

Καταγγελία γονέα στο Ωραιόκαστρο: Μεθοδευμένη και όχι ομόφωνη η απόφαση του συλλόγο

Μητέρα παιδιού από το 1ο δημοτικό Παλαιοκάστρου κατήγγειλε «Στο Κόκκινο» ότι τις προηγούμενες ημέρες έλαβε ένα φωτοτυπημένο σημείωμα που ενημέρωνε ότι έγινε «έκτακτη γενική συνέλευση» και αποφασίστηκε «ομόφωνα» να εμποδιστεί η εισδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιηθεί κατάληψη. Στο ίδιο έγγραφο ζητείτο να επιστραφεί το χαρτί με ονοματεπώνυμο και κινητό γονέα, ώστε στη συνέχεια «να υπάρχει ενημέρωση μέσω SMS».
 
«Εγώ δεν κλήθηκα ποτέ και τα στοιχεία μου ήταν στη διάθεση του συλλόγου ... κλήθηκαν συγκεκριμένοι γονείς», σημείωσε η καταγγέλλουσα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του 105,5 Στο Κόκκινο. «Πρέπει να δούμε πώς βγήκε αυτή η απόφαση», υπογράμμισε.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι στα σχολεία δημιουργείται κλίμα φόβου για τα παιδιά, καθώς όταν εξήγησε στο παιδί της τι συμβαίνει, αυτό φοβόταν να πάει στο σχολείο, λέγοντας «αν δεν το δώσω (σ.τ.σ. το χαρτί) τι θα μου κάνουν;».
 
«Μιλάμε για ζήτημα στιγματισμού των παιδιών γονέων που αντιτίθενται σε αυτό το αίσχος», όπως είπε. Περισσότερα εδώ

Συνθήματα στο Δημαρχείο Ωραιόκαστρου

Συνθήματα, γραμμένα με σπρέι, που φέρουν την υπογραφή (σήμα) της αναρχίας, γέμισε το δημαρχείο του Ωραιοκάστρου. Νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι του δήμου αντίκρισαν σε όλους τους τοίχους της πρόσοψης του κτιρίου, συνθήματα με ύβρεις κατά της διοίκησης του δήμου αλλά και προσωπικά κατά του δημάρχου Α. Γαβότση. Συνεργείο του δήμου έπιασε δουλειά πολύ νωρίς το πρωί και έσβησε τα συνθήματα από τους τοίχους του δημαρχείου, το σήμα της αναρχίας  όμως υπάρχει ακόμα στο κτίριο. 

oraiokastro sinthimata 01

oraiokastro sinthimata 14-9-16 01

Σύλλογος Γονέων 5ου Δημοτικού Συκεών: Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να ’ναι δικά μας παιδιά

«Θέλουμε ένα σχολείο που γεννά το φόβο και το μίσος; Θέλουμε ένα σχολείου που σπέρνει στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών μας την αποστροφή για τον διωγμένο και τον κατατρεγμένο;

Η ελληνική κοινωνία, παρ’ ότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενη περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σ’ ολόκληρη την υφήλιο, με τον τρόπο που αγκάλιασε και βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας και που η συντριπτική τους πλειοψηφία άλλωστε βρίσκεται ήδη στους τόπους προορισμού τους.

Θεωρούμε ντροπή την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτή την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα. Θέλουμε να καταδικάσουμε με τον ποιο αποφασιστικό τρόπο τις ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα να ζήσουν όπως πρέπει να ζουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σα να’ ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά.

ΥΓ. Στο σχολείο μας ήδη φοιτούν οι πρώτοι μαθητές από τη Συρία. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.»

  •  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)