to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

21:20 | 05.08.2022

Πολιτική

Μετά την παραίτηση Δημητριάδη, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος

Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τοποθέτησε στη θέση του τον Γ. Μπρατάκο - «Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Τσίπρας - Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργό υπό το βάρος της «χιονοστιβάδας» αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού predator. Αποκαλύψεις που προκάλεσαν χθες μια σκληρότατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αναφέρει ότι: «ο μίτος των παρακολουθήσεων οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κ. Μητσοτάκη».

Αν διασταυρωθεί αυτή η πληροφορία τότε εκτός από μια βαρύτατη απόδειξη εμπλοκής του στενότατου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σε πράξεις που είναι ανοίκειες για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, έκθετος θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετείται γενικός γραμματέας πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γρ. Δημητριάδης: Έκανε αγωγή στο Reporters United και ζητά 150.000 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον ανηψιό του για μια επιτελική θέση ευθύνης και τον είχε στο πολύ στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Κάθε κυβέρνηση διαθέτει ένα στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πρώτο της νόμο, αυτόν για το επιτελικό κράτος, έδωσε σε αυτό το περιβάλλον υπερεξουσίες για την ενημέρωση και την εθνική ασφάλεια που καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δε τόλμησε να δώσει.

Σήμερα που αυτός ο θύλακας αδιαφάνειας και υπερεξουσιών ελέγχεται για παρακολουθήσεις τουλάχιστον ενός πολιτικού αρχηγού και ενός δημοσιογράφου που ερευνά οικονομικά εγκλήματα, για τη κοινή γνώμη η αποπομπή Δημητριάδη συνιστά ομολογία εμπλοκής της και δημιουργεί μείζον πολιτικό γεγονός. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων, των πολιτικών θεσμών αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης για να αποδειχθεί αν η δημοκρατία μπορεί να αυτοπροστατεύεται και αν η Συνταγματική τάξη θα διαφυλαχθεί.

>> Διαβάστε την έρευνα των Reporters United και της Εφ. Συν. για τη διασύνδεση Μεγάρου Μαξίμου και Predator

Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει σχέση η παραίτηση με την υπόθεση Predator

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικέ πηγές σημειώνουν ότι «ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτουν ότι «επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές».

«Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι “ηλεκτρικές καρέκλες” για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», σημειώνουν και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν.

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Αλ. Τσίπρας: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη

«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Και σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας». «Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όλα θα έρθουν στο φως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη

«Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΚΚΕ: Από τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά

Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες

Μέρα25: Ο Πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος των κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα ή οφείλει να κινήσει σε βάρος τους διώξεις ή να παραιτηθεί

Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες «λίστες Πέτσα») μάς φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον Πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη.

Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι "πηγές" της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς.

Ήρθε η ώρα  ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά "παιχνίδια" με την ίδια την δημοκρατία.

Σχόλιο για τις παραιτήσεις των Δημητριάδη-Κοντολέοντος έκανε με ανάρτησή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης:

«Και όταν λένε οι κυβερνητικές πηγές νόμιμη επισύνδεση σε αρχηγό πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης από την ΕΥΠ που υπάγεται στον Πρωθυπουργό, εννοούν πως υπήρξε και Εισαγγελέας που έδωσε σχετική άδεια παρακολούθησης; Πλήρης παρακμή των θεσμών».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Σημάδι ότι ξεχείλισαν τα λύματα από τον κρατικό μηχανισμό χαδιεφισμού οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα

«Με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα για τις παρακολουθήσεις με το ειδικό λογισμικό Predator του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αποκαλύφθηκε ότι το αντιδημοκρατικό καθεστώς του συστηματικού κρατικού χαφιεδισμού που σταθερά έχει στο στόχαστρό του τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και αγωνιστές, μπαίνει και στην υπηρεσία των κομματικών ανταγωνισμών και των συμφερόντων που υπηρετεί  η κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κρύψουν το γεγονός ότι βασικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, άμεσος προϊστάμενος ΕΥΠ.

Η ΕΥΠ και το παρακράτος γύρω από αυτή είναι ένας δύσοσμος μηχανισμός, γέννημα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και της CIA, με στόχο τον κρατικό χαφιεδισμό. Οι διαχρονικές διακηρύξεις περί εκδημοκρατισμού της από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύονται φούμαρα. Αυτοί οι μηχανισμοί κινούνται, όπως το ψάρι στο νερό, μέσα στο πλέγμα των τρομονόμων της ΕΕ και του νομοθετικού πλαισίου καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Η ασυδοσία και η καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε παροξυσμό αυτές τις πρακτικές, με το ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνει, αδικαιολόγητα έκπληκτο, ότι αυτές αφορούν και όσους έχουν ψηφίσει το καθεστώς ασυδοσίας και παρακολουθήσεων.

Στοιχείο του κρατικού αυταρχισμού είναι οι εξοντωτικές αγωγές του Γρ. Δημητριάδη σε βάρος του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και των ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο οχετός όπου λιμνάζει ο κρατικός χαφιεδισμός και το ρουφιάνεμα έχει ξεχειλίσει.

 • Να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία που αφορούν τις παρακολουθήσεις διαχρονικά και να σταματήσει κάθε απόπειρα συγκάλυψης
 • Να σταματήσει η προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και ΜΜΕ μέσω αγωγών
 • Άμεση κατάργηση των τρομονόμων και του νομοθετικού πλαισίου των κρατικών παρακολουθήσεων
 • Να διαλυθεί η ΕΥΠ και το παρακράτος γύρω από αυτή
 • Κάτω η κυβέρνηση που απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Με το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια να συνεχιστεί η διαχείριση της πολιτικής της».

Με πληροφορίες από: Έθνος

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)