to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 04.11.2015

Διεθνή

Παραιτήθηκε η ρουμανική κυβέρνηση

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Β. Πόντα που κατηγορείται για διαφθορά. Είχε προηγηθεί μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989.


Διαβάστε ακόμη: Ρουμανία: Ο Πόντα προτείνει τον υπουργό Αμυνας για υπηρεσιακό πρωθυπουργό

 

20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Βουκουρέστι κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για ανικανότητα και διαφθορά. Τα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας ήταν «Πόντα παραιτήσου» και «Δολοφόνε». Ορισμένοι διαδηλωτές ύψωναν τρυπημένες σημαίες, ένα σύμβολο που παραπέμπει στην πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου πριν από 26 χρόνια. Ένα πανό στο Βουκουρέστι έγραφε: «Διαφθορά, απληστία και αδιαφορία σκοτώνουν τη Ρουμανία». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες στάθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο διασκέδασης της πρωτεύουσας την περασμένη Παρασκευή. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άτομα λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Ο Πόντα διέταξε αμέσως ελέγχους σε όλα τα νυχτερινά κέντρα της χώρας, ώστε να εξακριβωθεί εάν τηρούν τους σχετικούς κανόνες. Οι κινητοποιήσεις, από τις μεγαλύτερες στη χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989, ξεκίνησαν ως έκφραση αλληλεγγύης για τα θύματα της καταστροφής, γρήγορα στράφηκαν ωστόσο και εναντίον της ρουμανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να παραιτηθεί αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί.

«Η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη» δήλωσε ο Πόντα μετά την παραίτησή του. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να την αγνοήσουμε». Την απόφαση της παραίτησής του την αιτιολόγησε ως προσπάθεια να αποφευχθεί η «αστάθεια» και η «κοινωνική αναταραχή» κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνησή του αυτή «θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του κόσμου». Την ίδια ώρα το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης PNL και ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ζήτησαν άμεσα βουλευτικές εκλογές. Αν αυτό γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα δεν είναι ακόμη ωστόσο γνωστό. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2016.

Το σκάνδαλο της διαφθοράς

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα

Ο σοσιαλδημοκράτης Πόντα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2012, δεν είχε ενδώσει έως σήμερα στα αιτήματα παραίτησής του, παρ' όλες τις κατηγορίες για διαφθορά που εκκρεμούν εις βάρος του. Εναντίον του 43χρονου πολιτικού, η δίκη του οποίου ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος την περίοδο 2007-2011 που εργαζόταν ως δικηγόρος. Είναι ο πρώτος ρουμάνος πρόεδρος ο οποίος στέκεται ως κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Όπως σχολιάζει ο διευθυντής της ρουμανικής σύνταξης της DW Ρόμπερτ Σβαρτς, «εκείνο που βιώνουμε σήμερα στη Ρουμανία είναι μια “βελούδινη επανάσταση“ της νεότερης γενιάς ενάντια στο στενόμυαλο κατεστημένο. Ένα καταστημένο, το οποίο οικοδομήθηκε από πρώην κομμουνιστές και παλαιούς συνεργάτες των τρομερών μυστικών υπηρεσιών (Securitate) μετά την πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου πριν από 26 χρόνια. Ένα πλέγμα διαφθοράς, νεποτισμού και πολιτικής διαπλοκής έλεγχε μέχρι τώρα τη χώρα».

Το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν είναι ωστόσο το μόνο που βαραίνει τον ρουμάνο πολιτικό. Αμέσως μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία το 2012 ο Πόντα είχε επιδιώξει την αποπομπή του τότε Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ της κυβέρνησης και του Προέδρου είχε οδηγήσει τότε τη χώρα σε μια από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Η ευρωβουλευτής Μόνικα Μακοβέι δήλωνε πριν από τρία χρόνια ότι η κυβέρνηση Πόντα κατάφερε με αυτούς του χειρισμούς να περιθωριοποιήσει τη Ρουμανία μέσα στην ΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα ο νυν Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον Πόντα να παραιτηθεί, κάτι το οποίο προβλέπεται από το ρουμανικό σύνταγμα. Το γεγονός αυτό ενέτεινε την πίεση στον ήδη βεβαρημένο από τις κατηγορίες της δικαιοσύνης πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, η οποία οδηγήθηκε σήμερα τελικά σε παραίτηση.

Δημήτρης Ελευθεράκης (dpa, afpd, dw)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)