to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 25.08.2014

Διεθνή

Ο Ολάντ «παραίτησε» την κυβέρνηση της Γαλλίας μετά τις δηλώσεις Μοντεμπούρ κατά της λιτότητας

Η κίνηση που παροξύνει την πολιτική κρίση στη Γαλλία, ακολουθεί τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είχε πει πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη»


Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Ο Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη.

Η παραίτηση της κυβέρνησης έρχεται δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριζε ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της εμποδίζει την ανάπτυξη, ενώ έκανε λόγο για "εμμονή" της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα.

"Αντί να υψώσει τους τόνους προς τη Γερμανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης προτίμησε να «τιμωρήσει» πολιτικά τους επικριτές του, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη «αριστερή» πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος" σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Διαβάστε αναλυτικά τα σχόλια μεγάλων εφημερίδων για την πολιτική κρίση στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Βαλς, επέκρινε – μέσω συνεργατών του – τον Μοντεμπούρ, θεωρώντας ότι "υπερέβη τα εσκαμμένα" με την κριτική του. "Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να εκφράζεται υπό τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης ούτε για έναν τόσο σημαντικό εταίρο της Γαλλίας, όπως η Γερμανία", διέρρεαν κύκλοι του Γάλλου πρωθυπουργού.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας, λέγοντας ότι θέλει να «ανακτήσει την ελευθερία του», μετά τις σφοδρές επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον της οικονομικής πολιτικής την οποία εφαρμόζουν ο Βαλς και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Οι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων [...] είναι ένας οικονομικός παραλογισμός καθώς, αφού καταπνίγουν την ανάπτυξη, δεν επιτυγχάνουν τους ίδιους τους στόχους τους, εξαιτίας της μείωσης της δραστηριότητας» επέμεινε ο Μοντεμπούρ σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στο υπουργείο του. «Το απόγευμα πληροφόρησα τον πρωθυπουργό ότι εάν θεωρεί ότι έσφαλλα, εάν πιστεύει ότι οι πεποιθήσεις μου αντίκεινται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, τότε σε αυτή την περίπτωση θεωρώ απαραίτητο να με αφήσει να φύγω», είπε ο ίδιος.

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Ολάντ

Ο λιγότερο δημοφιλής Γάλλος πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα είναι ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Την ίδια ώρα, ιστορικό χαμηλό καταγράφει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Ο Βαλς διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς μειώθηκε συγκεκριμένα κατά 9% τον Αύγουστο, έπειτα από μείωση κατά 6% τον Ιούλιο και 5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP που δημοσίευσε η Journal du Dimanche. Η μείωση του ποσοστού δημοτικότητας του Βαλς είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς (-15% σε έναν μήνα), ενώ η μείωση είναι επίσης σημαντική στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών (-11%) και τους υποστηρικτές της Αριστεράς (-9%)

Ο Ολάντ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 17%, παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά.

Η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ιδιαίτερα αργή.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)