to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 19.09.2022

Κοινωνία

Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια της HumanRights360

H αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ HumanRights360 Ελένη Τάκου παραιτήθηκε δημοσιοποιώντας τη διαφωνία της με τη δήλωση του διευθυντή της οργάνωσης Επαμεινώνδα Φαρμάκη αναφορικά με την πρόσφατη υπόθεση των προσφύγων στη νησίδα του Έβρου


Πριν από λίγες μέρες ο διευθυντής της ΜΚΟ HumanRights κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία: α) αναγνώριζε ότι η νησίδα του Έβρου στην οποία βρίσκονταν παγιδευμένοι τον Αύγουστο οι Σύροι πρόσφυγες και όπου πέθανε από δάγκωμα σκορπιού ένα πεντάχρονο κοριτσάκι δεν είναι ελληνικό έδαφος, β) διευκρίνιζε ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας» και γ) διαβεβαίωνε ότι η οργάνωση «συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς».

Για απειλές του υπουργείου Μετανάστευσης και δήλωση συμμόρφωσης του κ. Φαρμάκη μιλούσε το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών

Η δήλωσή του επανέφερε και τροφοδότησε την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το περιστατικό που απασχόλησε τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δηλ. τον εγκλωβισμό μιας ομάδας Σύριων προσφύγων σε νησίδα του Έβρου και το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από δάγκωμα σκορπιού. 

Τη διαφωνία της με τη δήλωση του κ. Φαρμάκη δημοσιοποίησε η Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης, η οποία μέχρι την παραίτησή της συντόνιζε τους τομείς Πολιτικής, Συνηγορίας και Επικοινωνίας της ΜΚΟ.

Σε σχετική ανάρτησή της, η κ. Τάκου δήλωσε:

«Προς φίλους/-ες, συναδέλφους/-ισσες και συνεργάτες/-ιδες:

Θα ήθελα με το παρόν να δηλώσω την πλήρη αντίθεσή μου προς το περιεχόμενο και τη στόχευση της δημοσιευθείσας δήλωσης. Η αντίθεση αυτή είχε εκφραστεί ρητά και γραπτά, και δεν ελήφθη δυστυχώς υπόψη.
Είναι μια πολύ οδυνηρή διαδικασία για εμένα, μιας και συνεργάστηκα με φανταστικούς ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια στην οργάνωση και νοιώθω βαθιά περήφανη για πολλά πράγματα που καταφέραμε συλλογικά και πολύ κόπο».

Έμπειρο στέλεχος στο πεδίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η κ. Τάκου έχει κάνει σπουδές επικοινωνίας, πολιτικής επιστήμης και πολιτικής φιλοσοφίας στην Ελλάδα και το Παρίσι. Έχει εργαστεί σε τομείς Προγραμμάτων και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το SolidarityNow. Το 2015, διετέλεσε Διευθύντρια Γραφείου στο νεοσύστατο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πριν από αυτό, ήταν βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μίας σύμπραξης οργανώσεων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα σε ζητήματα ανιθαγένειας.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά την ανακοίνωση του κ. Φαρμάκη, η κυβέρνηση θριαμβολογεί και απαιτεί επιμόνως από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για προηγούμενες δηλώσεις στελεχών του, τον κατηγορεί για μια ακόμη φορά για ευθυγράμμιση με την τουρκική προπαγάνδα (και σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος). Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ όπου και απάντησε:

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη;», είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία ή ήταν απολύτως αδιευκρίνιστο το πού ακριβώς ανήκε, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού.

Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα ώστε να πιέσει την Τουρκία να μην τους εργαλειοποιήσει και τους σώσει;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)