to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 03.12.2013

leftist

Πολιτική

Παραιτηθείτε κύριε Αρβανιτόπουλε

Ο υπουργός Παιδείας ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχυ της πολιτικής αναξιοπρέπειας.


Χτες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέπεμψε στο πειθαρχικό, για παράβαση καθήκοντος, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Ο υπουργός αποδίδει στον πρύτανη την ευθύνη για την παρατεινόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου.

Όπως σωστά παρατηρεί στη δήλωσή του ο Πελεγρίνης, πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά του Ελληνικού κράτους. Ακόμα και στις πιο ταραγμένες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, σε δικτατορίες και διχασμούς, δεν βρέθηκε υπουργός που να παραπέμψει πρύτανη στο πειθαρχικό. Μοναδική εξαίρεση τον τελευταία 176 χρόνια, αποτέλεσε η δικτατορία Μεταξά που απέλυσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αβροτέλη Ελευθερόπουλο επειδή αρνήθηκε να εκφωνήσει λογοκριμένο λόγο ενώπιον του βασιλιά.

Όμως η παραπομπή Πελεγρίνη είναι αδιανόητη και για έναν άλλο λόγο. Ο υπουργός (και συνάδελφος του πρύτανη) επιχειρεί να μετατρέψει τον πρύτανη σε αποδιοπομπαίο τράγο ενός αδιεξόδου το οποίο έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Τι ευθύνη μπορεί να φέρει ο πρύτανης για μια απεργία που δεν κάνουν οι πανεπιστημιακοί, αλλά οι διοικητικοί; Πώς περίμενε ο υπουργός να μην αντιδράσουν οι διοικητικοί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης τους, εν μέσω μάλιστα ενός ωκεανού ανεργίας; Και γιατί οι σύγκλητοι να στραφούν εναντίον των διοικητικών, από τη στιγμή που το κύμα των απολύσεων θα οδηγήσει το πανεπιστήμιο και το πολυτεχνείο σε πλήρη αποδιάρθρωση; Αλλά πάνω απ’ όλα, ποιος είναι αυτός ο απίστευτος τύπος στον υπουργικό θώκο, που για να κάνει το χατίρι της τρόικας, φέρνει το χάος στην ανώτατη εκπαίδευση;

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχυ της πολιτικής αναξιοπρέπειας, πολιτευόμενος με βασικά εργαλεία το ψεύδος και τη συκοφάντηση. Αυταρχικός απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα, δουλοπρεπής απέναντι στην τρόικα. Αρκετή ζημιά έκανε στο πανεπιστήμιο και το κοινωνικό σύνολο. Ας πράξει το αυτονόητο, παραιτούμενος.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)