to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 18.01.2022

πηγή: Ημερησία

Οικονομία

Παραίτηση «βόμβα» στην Credit Suisse: Εκτός τράπεζας ο Πρόεδρος της μετά από παραβίαση της καραντίνας

Ο τραπεζίτης είχε παρακολουθήσει τον τελικό του Γουίμπλεντον τον Ιούλιο του 2021, διάστημα κατά το οποίο οι βρετανικοί κανονισμοί διαχείρισης της πανδημίας προέβλεπαν ότι έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα


Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Credit Suisse Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο, μετά την ολοκλήρωση εσωτερικής έρευνας του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού σχετικά με την παραβίαση των κανονισμών καραντίνας στη Βρετανία και στην Ελβετία.

Ο κ. Χόρτα-Οζόριο βρισκόταν στην ηγεσία της Credit Suisse τους τελευταίους εννέα μήνες και η έλευσή του είχε ακολουθήσει σειρά σκανδάλων στην ελβετική τράπεζα. Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι ο πορτογαλο-βρετανός τραπεζίτης είχε παρακολουθήσει τον τελικό του τουρνουά τένις στο Γουίμπλεντον τον Ιούλιο του 2021, διάστημα κατά το οποίο οι βρετανικοί κανονισμοί διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού προέβλεπαν ότι έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς η Ελβετία περιλαμβανόταν στον κατάλογο των «περιοχών υψηλού κινδύνου».

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, η παραβίαση των κανονισμών καραντίνας τιμωρείται με πρόστιμο από 1.000 έως και 10.000 λίρες. Επιπλέον, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι παραβίασε πρόσφατα και τους ελβετικούς κανονισμούς, όταν έφθασε στην Ζυρίχη στις 28 Νοεμβρίου, και αναχώρησε μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ενώ έπρεπε να μείνει σε καραντίνα δέκα ημερών.

«Λυπούμαι για το γεγονός ότι μια σειρά προσωπικών ενεργειών μου οδήγησαν την τράπεζα σε δυσκολίες και υπονόμευσαν τη δυνατότητά μου να την εκπροσωπώ, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της αυτή την κρίσιμη στιγμή», αναφέρει ο κ. Χόρτα-Οζόριο σε ανακοίνωσή του. Ως αντικαταστάτης του ορίστηκε το μέλος του Δ.Σ. της Credit Suisse 'Αξελ Λέμαν.

Το προηγούμενο σκάνδαλο

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο τότε επικεφαλής της Credit Suisse Τιντγιάνε Τίαμ παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά την αποκάλυψη ότι η τράπεζα κατασκόπευε στελέχη της, αν και αρνήθηκε ότι είχε γνώση. Παράλληλα, η τράπεζα είχε μια σειρά από σοβαρές οικονομικές αποτυχίες, σε σχέση με την εταιρία Greensill, η οποία στήριζε τη Liberty Steel, και το αμερικανικό hedge fund Archegos, το οποίο κατέρρευσε πέρυσι.

Ο Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο, πρώην επικεφαλής της Lloyds Banking, τέθηκε επικεφαλής της Credit Suisse τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να αναμορφώσει την εικόνα της ελβετικής τράπεζας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)