to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 26.06.2012

Πολιτική

Παραίτηση Βερνίκου λόγω offshore

Όπως πρώτο αποκάλυψε το left.gr και ανέδειξε με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖA-ΕΚΜ, η σύνδεση του υφυπουργού Ναυτιλίας με offshore εταιρία ήταν ο λόγος που τον ώθησε σε παραίτηση, λίγες μόλις μέρες μετά την υπουργοποίησή του.


Με το που έγινε γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το left.gr είχε εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το παρελθόν του νέου υπουργού Ναυτιλίας. Η εφοπλιστική του ιδιότητα, καθώς και το γεγονός ότι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 200.000 ευρώ από τις αρχές κεφαλαιαγοράς, τον έκαναν να φαντάζει, τουλάχιστον, ακατάλληλος για τη θέση που του είχε ανατεθεί.


Το αμέσως επόμενο πρωί, στις 22/06, το left επανήλθε με νέο δημοσίευμα στο οποίο αποκάλυπτε την ύπαρξη της εξωχώριας Vernicos Offshore Group S.A., η οποία είχε αδειοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος στις 2 Απριλίου του 2012 και στη μετοχική της σύνθεση φαινόταν να συμμετέχει και ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας.




Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέδειξε το θέμα του ασυμβίβαστου της υπουργικής ιδιότητας με τη συμμετοχή σε offshore εταιρίες, με ερώτηση του προς την κυβέρνηση και τον υφυπουργό στις 26/06 για το αληθές ή όχι των παραπάνω δημοσιευματών. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση "δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου. Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ομως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Ομως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;"


Λίγες ώρες μετά η δεύτερη απώλεια για την τρικομματική κυβέρνηση ήταν γεγονός, αφού ο κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του, παραδεχόμενος την ύπαρξη νομικού κωλύματος λόγω της συμμετοχής του σε εξωχώρια εταιρία, η οποία έγινε δεκτή. Γεγονός επίσης είναι και η εξόφθαλμη αδυναμία της νέας κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα δύσκολα της καθήκοντα, αφού σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας οι γκάφες έχουν αρχίσει να διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ και η επιλογή των προσώπων που την απαρτίζουν εγείρει πλέον σοβαρά ηθικά και πολιτικά ζητήματα.


Ως left.gr υποσχόμαστε στους φίλους/ες και αναγνώστες/τριες μας ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια αριστερή ματιά στην ενημέρωση, ξέρουμε ότι αυτό προϋποθέτει την στήριξη του κόσμου της αριστεράς και ελπίζουμε ότι και με τη δική σας βοήθεια, θα γινόμαστε κάθε μέρα που περνά καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)