to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 03.12.2020

Πολιτική

Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί τον πρόεδρο του ΕΣΡ για εκκωφαντική αδράνεια - Παραίτηση Κουτρουμάνου ζητεί και το ΜέΡΑ25


Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, μετά την αδράνειά που επιδεικνύει και την απροθυμία του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία.

«Επανερχόμαστε στο αίτημα παραίτησης που είχε βάλει ο Τσίπρας, γιατί και εδώ και έξι μήνες δεν έκαναν τίποτα. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή να κάνουμε άλλου τύπου παρέμβαση» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αίρουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό σας», ανέφερε η Νατάσα Γκαρά, κατηγορώντας τον παριστάμενο πρόεδρο του ΕΣΡ για «απραξία» και «εκκωφαντική αδράνεια» για το γεγονός ότι συστηματικά η πολυφωνία δεν τηρείται. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «απροκάλυπτη επιβολή σιωπής», μέσω της λίστας Πέτσας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης  των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Λίστα Πέτσα νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ30.03.2020/2020)
Λίστα Πέτσα νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)
Λίστα Πέτσα νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.
Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.
Αλλά όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος:

Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 - 30.03.2020)
Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20)
Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)

Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου και Αν.Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Γκαρά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής για το ΕΣΡ.

Διαβάστε ακόμη: Και το ΜέΡΑ25 ζητάει την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ - «Κακόγουστο πλυντήριο της κυβερνητικής προπαγάνδας»

Ν. Γκαρά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του ΕΣΡ»

Την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθ. Κουτρουμάνου, ανακοίνωσε εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με τα πεπραγμένα του ΕΣΡ, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του.

Η Ν. Γκαρά μίλησε για εκκωφαντική σιωπή κι απραξία του ΕΣΡ απέναντι στα φαινόμενα, που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, μονόπλευρης ενημέρωσης, απόκρυψης ειδήσεων, Fake News, λογοκρισίας και απόπειρας ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, που αξιοποιεί όλα τα μέσα και τις τεχνικές προπαγάνδας για να επιβληθεί το κυρίαρχο αφήγημα, αλλά και να απαξιωθεί οποιαδήποτε φωνή ή επιχείρημα δε συμφωνεί ή δεν υποτάσσεται σε αυτό.

Ταυτόχρονα, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις «λίστες Πέτσα» που η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει σε συνέχειες, συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις εξάρτησης των ΜΜΕ από αυτήν κι εξαγοράζοντας την αναγκαία σιωπή. «Οι ίδιοι στην έκθεσή σας αναφέρετε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υποχρεώνουν τη δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται δύο επί πληρωμή καμπάνιες στα ΜΜΕ 22 και πλέον εκατομμυρίων. Η αδράνεια του ΕΣΡ είναι εντυπωσιακή. Δεν κάνατε ούτε μία δημόσια σύσταση ή παρέμβαση γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η άμεση εξάρτηση, η πελατειακή σχέση και ο απροκάλυπτος έλεγχος των ΜΜΕ συνιστά πλήγμα και κίνδυνο για το Δημοκρατικό πολίτευμα. Καθώς, «ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να στέκονται απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, να αναδεικνύουν τα λάθη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα. Να ερευνούν και να αποκαλύπτουν. Να δημιουργούν ένα πεδίο πολυφωνίας κι ελεύθερης έκφρασης. Να ασκούν έλεγχο ουσιαστικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κι όχι να μετατρέπονται σε φερέφωνα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας προσφέροντας ένα κάλυμμα προστασίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση κινδύνου για τη Δημοκρατία, λυπάμαι που το λέω, το ΕΣΡ δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει ως Ανεξάρτητη Αρχή. Να λειτουργήσει με βάση το πλαίσιο ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη στρεβλή κι εξαρτημένη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, παρέθεσε στοιχεία από την έκθεση πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ, με τα οποία γίνεται φανερή η υπερπροβολή που απολαμβάνουν τα στελέχη της ΝΔ στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 σε 6 από τα 7 κανάλια η Ν.Δ έχει χρονική έκθεση άνω του 50%. Στα μισά έχει μάλιστα άνω του 60%. Αν προστεθεί και η χρονική προβολή στελεχών της Κυβέρνησης, η ΝΔ φτάνει στο 70% προβολής σε 4 από τα 6 κανάλια. Επίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κανάλια, ο χρόνος έκθεσης των πολιτικών στελεχών της ΝΔ, ξεπερνά το 40% του συνολικού χρόνου των εκπομπών και των δελτίων. Αν προστεθούν και οι εμφανίσεις των στελεχών της κυβέρνησης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από το 56% έως 68% σε 5 από τα 6 κανάλια.

«Δυστυχώς, η αδράνεια της Αρχής είναι πρωτοφανής. Για όλους αυτούς του λόγους και τα ζητήματα τα οποία πολλαπλώς σας έχουμε επισημάνει, κ. Πρόεδρε, άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας καθώς θεωρούμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προεδρεύετε δεν υπηρετεί επαρκώς τον θεσμικό της ρόλο», κατέληξε η Ν. Γκαρά.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)