to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραίτηση με αιχμές για την πολιτική του Facebook

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγουμένη εβδομάδα. Η απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να ανεχτεί μηνύματα υποκίνησης σε βία από τον ηγέτη των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τριγμούς στο FB που εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους.


Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο μηχανικός Τίμθι Αβένι εξοργισμένος με την πολιτική του FB και λέγοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει δικαιολογίες. «Το Facebook προσφέρει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολιτικούς να ριζοσπαστικοποιούν τους πολίτες και να εξυμνούν τη βία. Βλέπουμε τις ΗΠΑ να βυθίζονται στο ίδιο είδος διχόνοιας που τροφοδοτήθηκε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε τον θάνατο ανθρώπων στις Φιλιππίνες, τη Μιανμάρ και τη Σρι Λάνκα», ανέφερε ο Άβενι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία αρνείται να μείνει μαζί μας», τόνισε ο μηχανικός Μπράντον Ντέιλ, αυξάνοντας την πίεση προς τον ιδρυτή της πλατφόρμας Μαρκ Ζάκερμπεργκ που απαντώντας στην κριτική που δέχεται είπε πως «δεν πρέπει να σβηστούν στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και προκειμένου το κοινό να μπορεί να ενημερώνεται» αν και σε προσωπικό επίπεδο καταδίκασε «τη διχαστική και εμπρηστική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου.

Δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια

Το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο και της κοινής γνώμης καθώς αντίθετα με το Twitter το οποίο παρενέβη σε πολλές αναρτήσεις του Τραμπ, αποφάσισε να μην μπλοκάρει το μήνυμα Τραμπ που έγραφε: «Οι λεηλασίες θα αντιμετωπιστούν με σφαίρες», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τον φόνο από λευκούς αστυνομικούς του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι αν και το Facebook έχει αποφασίσει να επιτρέπει στους πολιτικούς να μιλούν όσο το δυνατό πιο ελεύθερα, οι δηλώσεις του Τραμπ ξεπερνούν τα όρια, αυτά της υποκίνησης σε βία.

► Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το κλίμα που έχει βαρύνει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, το Facebook ανακοίνωσε πως ανέστειλε τους λογαριασμούς που σχετίζονται με λευκές εθνικιστικές ομάδες. Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν επίσης ότι αφαίρεσαν πλαστούς λογαριασμούς που φτιάχτηκαν δήθεν από «Αντίφα» με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν δυσφήμιση στο αντιφασιστικό κίνημα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάκερμπεργκ - Τραμπ

Θυμίζουμε πως ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε πρόσφατα ότι Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, στην οποία έκαναν «εποικοδομητική συζήτηση».

Την πληροφορία που δημοσίευσαν το site Axios και το δικτύου CNBC, επικαλούμενα πηγές, δεν διέψευσε κανείς από τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό το... φιλικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο απαξιώνει την ιδέα της υποτιθέμενης «ουδετερότητας», επισήμανε η Έβελιν Ντούεκ, ερευνήτρια της Νομικής σχολής του Harvard, η οποία όπως και άλλοι ειδικοί, αναρωτιέται για την ικανότητα του νεόκοπου «Ανωτάτου Συμβουλίου» της Facebook να παρέμβει.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που αποτελεί επίθεση κατά θεμελιώδους νόμου του αμερικανικού Ιντερνετ, της Παραγράφου 230, που προσφέρει στις ψηφιακές πλατφόρμες ασυλία κατά οποιασδήποτε δικαστικής δίωξης από τρίτους που συνδέεται με το περιεχόμενο. Και τους δίνει την ελευθερία να επεμβαίνουν κατά την κρίση τους για να αμβλύνουν τις ακραίες αναρτήσεις.

tags: Facebook, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)