to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 12.12.2012

Κοινωνία

Παραιτήσεις και άρωμα διαπλοκής στο ΕΚΕΒΙ

Την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάση Βαλτινού, των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου και της διευθύντριάς του Κατρίν Βελισσάρη ζήτησε και έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.


Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» (από τη Λώρη Κέζα) για την προμήθεια βιβλίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλαναγνωσία» για τα σχολεία. Στο πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 315.000 ευρώ, εντάχθηκαν 498 τίτλοι. Η Επιτροπή, κατά το δημοσίευμα και αιτιάσεις εκδοτών, είχε επιλέξει και 33 βιβλία που έχουν συγγράψει ή μεταφράσει μέλη της. Ιδιαίτερα σχολιάζεται το γεγονός ότι αρκετά βιβλία έχουν στον κατάλογο τα μέλη της επιτροπής Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, μαζί με βιβλία της συζύγου και του παιδιού του πρώτου.

«Στον Τύπο εκφράστηκαν σχόλια με τα οποία καταμαρτυρείται αδιαφανής και μεροληπτικός χειρισμός εις βάρος της επιτροπής που χειρίστηκε για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ τη δράση "αγορά βιβλίων", στο πλαίσιο του προγράμματος "Φιλαναγνωσία"» αναφέρει ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Τα αναφερόμενα εγείρουν υποψίες κακοδιαχείρισης. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ όφειλαν να έχουν προλάβει μια τέτοια εξέλιξη που δικαιολογεί δυσμενή σχόλια για τη λειτουργία του Οργανισμού. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος, τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση δημόσιου χρήματος θα έπρεπε να έχει προστατευθεί».

Σε νυχτερινή ανακοίνωσή τους, τα μέλη του δ.σ. του ΕΚΕΒΙ ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό «εξηγήσεις για τον αήθη τρόπο με τον οποίο ενεργήσατε», όπως αναφέρουν, αφού «δεν μας ζητήσατε εξηγήσεις και αποφασίσατε».

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής (τέσσερις πανεπιστημιακοί, δύο συγγραφείς, μία επίτιμη σχολική σύμβουλος, δύο ακόμη εκπαιδευτικοί) σε ανακοίνωσή τους λένε, μεταξύ άλλων: «Εχουμε να επιτελέσουμε ένα πολυσύνθετο έργο, μέρος του οποίου ήταν και η επιλογή περίπου 500 τίτλων από τις 30.000 βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν. Το έργο αυτό ήταν επίπονο και χρονοβόρο, αλλά έγινε με έναν και μοναδικό στόχο: Να πάνε στα σχολεία καλά βιβλία. Βασικό μέλημά μας ήταν η επιλογή των βιβλίων να γίνει με απολύτως παιδαγωγικά και αισθητικά κριτήρια, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψουμε κι ένα ευρύ φάσμα συγγραφέων και εκδοτικών οίκων.

Μετά από συζήτηση, αποφασίσαμε ομόφωνα να συμπεριλάβουμε και έργα (πρωτότυπα ή μεταφρασμένα) μελών της Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι είναι καταξιωμένα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Ετσι συμπεριελήφθησαν έργα των Βαγγέλη Ηλιόπουλου και Μάνου Κοντολέων, οι οποίοι υπηρετούν εδώ και χρόνια την παιδική λογοτεχνία με δεκάδες βιβλία βραβευμένα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και είναι βέβαιο ότι καμιά επιτροπή δεν θα τους απέκλειε από ένα "σώμα" 500 τίτλων».


Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)